8 lucruri pe care o mamă fericită nu le face

După cum ați observat, nu este un îndrumar în 8 pași despre cum să fii fericit. Sau o mamă fericită. În schimb puteți să vă folosiți de aceste trucuri ca să luați drumul mai scurt spre liniște. Și de acolo și spre fericire. Imităm comportamente ca să avem anumite simțiri uneori. Ce să facem? Nu suntem un popor relaxat de la natură, orașele mari sunt aglomerate și nebune, să nu mai vorbesc de Capitală unde stresul e un mod de viață. Cum codrul și ramul, deci, nu ne ajută, ne concentrăm pe trucuri comportamentale, psihologice, ce inspirăm, ne documentăm. Haideți să vă spun cu ce m-am luptat eu până să îmi găsesc echilibrul. Mi le trec și mie în revistă cu această ocazie. Doar sunt pe cale să devin mămică pentru a treia oară.

1. NU aștepta ziua perfectă. Pur și simplu nu o să vină. Și oricum nici tu nu ești perfectă, așa că și dacă ți-ar face o vizită, nu ai ști de unde să o iei. În schimb poți să ai așteptări pentru o zi normală, dacă tot ai nevoie de ele. Copiii se vor bate între ei, nu vor mânca mereu cina în familie pe care te-ai chinuit să o prepari sau se vor certa în timpul ei, nu își vor strânge în cameră, iar banii nu îți vor ajunge niciodată.

2. NU îți evalua calitățile de mamă după opinia altora. Fericirea care se sprijină exclusiv în altcineva în afara de tine este o iluzie. Mereu vor fi oameni, mai ales mămici (nu știu exact de ce), care nu or să te placă. Sau care nu vor fi de acord cu modul în care îți crești/educi copiii. Oameni care sunt în competiției imaginară cu oricine. Cea mai importantă calitate a unei mame este să aibă încredere în deciziile pe care le ia. Opiniile altora sunt doar atât. Opinii.

3. NU îți evalua ziua în funcție de cum arată casa. Trist, dar adevărat. Casa ta va arată mereu ca o zonă de război când ai copii. Împacă-te cu asta. Poți să te trezești la 4 dimineața și să arate ca nouă la 7 dimineața, pentru că la 8 o să fie ca și cum o armata a trecut prin ea. Fă tot ce poți. Cere ajutor de la copii, soț, familie. Fă program de curățenie. Dar ai grijă să nu îți petreci fiecare zi făcând curat, pentru că oricum nu va fi. Acoperă canapele, paturi, nu le lăsa expuse, dar așteaptă-te și la o cană de cacao vărsată pe ele.

4. NU regreta prea mult. Mai corect ar fi să vă sfătuiesc să învățați să treceți mai ușor peste micile greșeli. O să arzi mâncarea în timp ce mai faci 10 alte lucruri, prăjiturile or să îți iasă prea sărate sau prea dulci. Asta e. Îți iei copiii și plecați la cea mai apropiată cofetărie. Nu fi prea aspră cu tine pentru că o să ratezi tot ce era mai frumos în ziua cu pricina: pe ei. Și pentru că tot suntem la acest capitol. OK, azi ai petrecut puțin sau deloc timp cu cei mici. Dacă o să stai mâine să regreți și să suspini, vei mai pierde încă o zi.

5. NU uita de tine. Cred că e punctul meu preferat. În timp ce te pregătești și te instruiești în blestematul ăsta de parenting, s-ar putea să te pierzi pe tine. Nu uita cine ești, ce îți place să faci, nu îți ignora visele și pasiunile. Nu o să îți placă ce o să devii. Atenție, tentația să vă dedicați 100% vieții de părinte e uriașă. Copiii vor să te vadă fericită. Ba chiar au nevoie de asta.

6. NU te victimiza. Știu, greu să admitem că ne victimizăm. Asta ni se întâmplă de la epuizare. De la extenuare. De la cele 100 de lucruri pe care le avem de făcut zilnic. Victimizarea e chiar opusul fericirii de multe ori. Nu tristețea. Ea e o consecință. Vorbiți, apărați-vă, câștigați-vă locul. Nu, nu ești obligată să faci tu tot, nu trebuie să gătești doar tu, să speli doar tu, să schimbi copilul doar tu. Fă-te înțeleasă și nu trăi cu dramele după tine.

7. NU te mai grăbi. Ai nevoie să vezi fiecare zi ca pe un maraton. Nu ca pe un sprint. O să obosești înainte să începi. Mai ales că maratonul începe mereu, aproape la aceeași oră, în fiecare zi. Fă-ți listă cu lucrurile importante pe care le ai de făcut. Nu vei fi o mamă fericită dacă un slăbești ritmul. Și pentru tine, dar și pentru ei. Nici ei nu trebuie să meargă la 3 activități pe zi. Lasă-i chiar să se plictisească dacă e nevoie. Poate așa descoperă că vor să bată la tobe.

8. Nu bârfi și un judeca alte mame. Din toate motivele pe care le bănuiești și le înțelegi. Plus unul: pentru că este posibil să fii tu chiar cea care pune și mai multă presiune pe ele.

Înlocuiești fericirea cu mulțumirea când vezi că nu treci prin cea mai bună perioadă. Lucrurile mici contează. Dar cele frumoase, nu cele pe care copilul sau partenerul NU le-a făcut. Mulțumește pentru ce ai și propune-ți să fii fericită. 🙂


Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.