Cum să crești copii fericiți

Orice părinte își dorește tot binele din lume pentru copilul lui. Ne dorim să aibă succes, să își urmeze visurile și să nu întâmpine obstacolele pe care noi le-am întâmpinat. Am cunoscut mulți părinți care aveau creionat în minte traseul vieții copiilor lor încă de când aceștia erau în fașă. La ce școală să meargă, ce studii să urmeze și mai apoi, ce profesie să aibă. Și poate că da, acest traseu le asigura succesul, le simplifica parcursul și îi ferea de obstacole. Dar ce se întâmpla cu visurile? Pentru orice argument părinții au tendința să invoce expresii precum „știu eu mai bine” sau „îi vreau binele„. Dar ne scapă oare din vedere fericirea lor?

Așa că eu nu o să vă vorbesc despre pașii care asigură succesul în viața copiilor mei sau ai voștri. Nu știu un truc magic sau vreo scurtătură pentru asta. Însă am descoperit de-a lungul timpului niște lucruri care îi ajută pe copiii mei să fie fericiți și motivați să își dezvolte aptitudinile. Și ce dacă azi Alesia vrea să fie pompier și mâine îmi spune că vrea să fie stomatolog? Ca părinte eu trebuie să mă asigur că ea găsește în ea puterea de a nu se da bătută în drumul spre visul ei. 

Vreau să dezbatem azi 4 principii menite să-i ajute pe copii să rămână pozitivi, motivați, fericiți și să creadă mereu în ei:

1. Învăță-i să aprecieze lucrurile pe care le au

Recunoștința ne ajută să avem liniște sufletească și să avem o stare psihică bună. Atunci când suntem recunoscători pentru lucrurile din viața noastră și le privim ca pe niște daruri,  învățăm să mulțumim pentru ceea ce avem și astfel neajunsurile devin mai puțin importante. Încercați să faceți în fiecare dimineață acest exercițiu cu copiii sau chiar întreaga familie. Spuneți-vă care sunt lucrurile pentru care sunteți recunoscători și veți vedea că starea de spirit va deveni mult mai bună.

2. Asigură-te că tu ai o stare bună în preajma lor

FOLLOW ME

Puterea exemplului e cea mai puternică atunci când vine vorba de copiii. Asigură-te că tu ai o atitudine pozitivă când ești în preajma lor și că ei văd că ești fericit. Copiii reproduc atitudinea pe care o văd la părinții lor. Dacă copiii te văd stresat, trist, posomorât, cum ar putea să accepte sfaturi de viață de la tine când în mod evident tu faci ceva greșit cu viața ta?

3. Lăudă-i atunci când fac ceva bine

Dacă nici noi, mămicile, nu înțelegem asta, cine poate să înțeleagă mai bine? Știți cum e atunci când petreceți toată ziua făcând curățenie și la sfârșit vi se pare că nu vă observă nimeni efortul? Să fiți convinse că dacă nu ați fi făcut s-ar fi sesizat imediat dezordinea. Cumva, suntem obișnuiți foarte prost să vedem doar greșelile și să nu apreciem lucrurile bine făcute. Normal că e mai ușor să vezi o literă scrisă strâmb dintr-un șir decât să apreciezi un șir perfect fără să ții cont de o mică greșeală. Dacă cerți un copil pentru o greșeală nu faci decât să îl întristezi, dar dacă îl lauzi pentru ceva făcut bine va încerca să facă mereu acel lucru până aproape de perfecțiune știind că va fi din nou lăudat. E întotdeauna mai bine să lauzi o realizare decât să critici o greșeală.

4. Învață-i să reacționeze la critică

Oricât de mult i-ai lăuda tu, în viața se vor lovi de mulți oameni care îi vor critica, așa că trebuie să-i înveți cum să reacționeze atunci când primesc critici. De foarte multe ori, critica ne face fie să ne supărăm, fie să ne diminuăm stima de sine. Însă dacă este tratată în mod corespunzător critica poate fi un foarte bun instrument pentru a deveni mai bun într-un domeniu. Să luăm următorul exemplu: profesorul de dans îi spune copilului că e foarte netalentat. Un copil nepregătit ar fi afectat de cuvintele astea și ar renunța la dans. Un copil care știe cum să gestioneze lucrurile o să muncească mai mult pentru visul lui tocmai pentru a-i demonstra profesorului că s-a înșelat. Lista oamenilor care au devenit de succes, deși inițial nu li s-a dat nicio șansă e infinită. Cel mai potrivit exemplu pentru copii ar fi probabil Walt Disney, care a fost acuzat că nu are imaginație și a fost concediat de la ziarul la care lucra. L-a oprit asta? Nu. A muncit în continuare și a creat imperiul Disney pe care copiii din întreaga lume îl adoră.

Dacă tu, ca părinte ești cel care îl critică, încearcă să-i subliniezi greșelile folosind un ton calm. Explică-i cum ar fi trebuit să procedeze ca să facă lucrurile mai bine și dacă în viitor își corectează greșeala, ar fi bine să-i spui că ai observat asta și că apreciezi.

Dacă primește feedback negativ din partea altei persoane învață-l că nu trebuie să ia criticile foarte personal și că ar fi bine să privească critica ca pe o oportunitate.

Voi cum îi încurajați pe copiii voștri? Ce simțiți că îi face fericiți?

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Cum să crești copii fericiți

  1. Ica Trandafir says:

    Acesti pasi i-am urmat so EU,IAR a cum copilul meu are deplina incredere in el.Pot da spun can relatia noastra e amiabiala,plina fe incredere fe ambele parti.Em ma vere can o prietena buna,EU il vad ca un adult in devenire bine crescut si cu valori morale foarte dezvoltate😍😍

  2. Mirabela Matei says:

    Multumim frumos pentru articol este foarte important pentru noi sa intelegem aceste aspecte si mai ales ca de multe ori au si copii nostri, super idei geniale, nu doar noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.