Cum să te înscrii la un medic de familie în București

Nu trebuie să neglijezi importanța unui medic de familie, și mai ales un medic de familie în orașul de rezidență. Medicul de familie reprezintă primul centru medical la care te duci atunci când ai o problemă de sănătate.

Medicul de familie este primul care poate diagnostica o afecțiune și îți poate interpreta simptomele, pentru a știi unde să te îndrume să mergi mai departe și să îți dea un bilet de trimitere.

Așa că nu evita alegerea unui medic de familie bun și aproape de tine.

În primul rând, atunci când îți alegi un medic de familie, trebuie să știi următoarele aspecte: programul cabinetului, spitalele și laboratoarele cu care colaborează și competențele sale.

Pentru a-ți ușura alegerea, le poți cere sfatul și recomandările apropiaților care au deja un medic de familie. Așa cum am spus mai sus, un medic îți poate diagnostica afecțiunea și îți poate da o trimitere către un centru specializat. Și totuși, un medic de familie are mai multe atribuții. Printre care:

– îți poate oferi un certificat de concediu medical

FOLLOW ME

– Îți dă bilete de trimitere

– E responsabil cu prescripții medicale

– Poate elibera un certificat constatator de deces

– Oferă scutiri medicale pentru copii în cazul unei îmbolnăviri

– E responsabil cu actele medicale necesare copiilor aflați în plasament în cadrul sistemului de asistență socială

– Eliberează documentele medicale pentru copii, solicitate la intrarea în colectivitate

E important să știi și ce conține un pachet minimal de servicii medicale pentru persoanele neasigurate (conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate):

– Serviciile medicale în situații de urgență medico-chirurgicale: supraveghere, consultații în vederea monitorizării evoluției sarcinii și lauziei,etc;

– Eliberarea de acte medicale (certificat constatator de deces)

– Consultații pentru acordarea serviciilor de planificare familială

Iată și ce conține pachetul de servicii medicale de bază – acordat persoanelor asigurate (conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate):

– servicii medicale pentru situații de urgență medico-chirurgicale

– servicii medicale profilactive/de prevenție

– consultații pentru servicii medicale de prevenire

– monitorizarea evoluției sarcinii și lauziei

– supravegherea care presupune evaluarea factorilor ambientali, consiliere privind igiena alimentației și depistarea de boli cu potențial endemo-epidermin) etc.

– consultații pentru acordarea serviciilor de planificare familială

– servicii medicale curative

– monitorizarea stării de sănătate pentru bolnavii cu afecțiuni cronice

– consultații la domiciliul asiguraților

– activități de suport( eliberare de documente)

În ceea ce privește programul medicului, acesta are de obicei cinci ore pe zi la cabinet și două ore pe teren ( în vederea consultației la domiciliul asiguraților, în cazul în care pacientul nu se poate deplasa ori pacientul e un copil mai mic de 1 an).

Remunerația medicilor este responsabilitatea Casei Naționale a Asigurărilor. Medicii aflați în relație contactuală cu casele de asigurări de sănătate acordă servicii pe baza unei programări.

Totuși, acestștia au dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor, dacă asiguratul solicită efectuarea lor înainte de programare.

Dacă din orice motiv vrei să îți schimbi medicul de familie, trebuie să faci o cerere scrisă pe care să o adresezi noului medic. În cerere trebuie să precizezi numele medicului de la care vrei să pleci, iar medicul la care dorești să te transferi are obligația de a anunța medicul de la care pleci și casa de asigurări în decurs de 15 zile.

Pentru a avea toate informațiile despre tine, medicul de la care pleci are obligația de a-i trimite viitorului medic de familie fișa ta medicală în original, iar primul va păstra o copie a fișei.

Bineînțeles, birocrația este o parte importantă a acestui proces. Iată de ce acte ai nevoie pentru a te transfera la un alt medic de familie:

– Adeverință de salariat de la angajator

– Scrisoare de negație de la medicul actual de familie

– O copie după buletin

Dacă nu ai niciun medic de familie ai obligația de a semna o declarație prin care să admiți pe propria răspundere că nu ești înscris la niciun cabinet.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.