Îi lăsăm sau nu pe copii să se uite la desene animate?

Deși mulți copii în anii trecuți au crescut cu desenele animate, astăzi au devenit destul de discutate, crezându-se că influențează negativ educația copilului. Totuși, e greu să îl privezi pe cel mic de tot ceea ce oferă tehnologia și nu îl poți întoarce în trecut când erau atât de puține opțiuni.
Și totuși te poți asigura că cel mic acumulează doar informații benefice, alegându-i tu desenele la care să se uite.

Care sunt desenele potrivite pentru un copil?

1. Desenele animate trebuie să aibă un conținut curat

Prin conținut curat, înseamnă că desenul nu trebuie să conțină scene de violență, limbaj nepotrivit, sau alte aspecte negative. Probabil îți amintește  reacția ta de după ce ai văzut Bambi, o poveste atât de tristă. Și totuși nu ai văzut acest tip de desene înainte de 8 ani. Acum copiii de 3-4 ani vor să vadă desene și ar fi bine să îl ții pe cel mic departe de asemenea desene cu o mare încărcătură emoțională.

Chiar dacă e vorba de Scufița Roșie, care e una dintre primele povești pe care cei mici le aud, ia în considerare că efectele vizuale sunt mai puternice ca o poveste spusă.

2. Desenele trebuie să fie la o viteză normală

FOLLOW ME

În urma unui studiu făcut de Universitatea din Virginia, care a dovedit că viteza de transmisie prea mare a desenelor afectează capacitate de acționare și concentrare a copiilor. Cercetătorii au lăsat 60 de copii de 4 ani să privească timp de 9 minute niște desene faimoase cu un burete care locuiește sub mare și s-a constatat că, spre deosebire de ceilalți care nu văzuseră acest desen, au avut o lipsă de concentrare. Astfel, din cauza vitezei de derulare a desenului ( adică mișcări rapide, bruște, la fel și conversațiile și imaginile) imediat după, copiii nu au reușit să se implice într-o activitate fără să fie distrași.

Desenele educaționale ar trebui să schimbe scena o dată la 34 de secunde. Dacă scena e schimbată la fiecare 11 secunde, creierul copiilor poate fi afectat și astfel cei mici nu mai sunt la fel de capabili să se concentreze, să se organizeze sau să își controleze un comportament neadecvat.

3. Cantitatea desenelor

Conform pediatrilor,copiii mai mici de 2 ani nu ar trebui să fie expuși desenelor educative mai mult de 30 de minute pe zi, iar după această vârstă nu mai mult de 2 ore pe zi.

Ce desene sunt potrivite pentru copilul tău?

Până în prezent, niciun studiu nu a enumerat desenele potrivite pentru un copil. Totuși, Time Magazine a făcut un top al desenelor complet inadecvate pentru copii și chiar și pentru adolescenți. În top se află: South Park, The Simpsons, Family Guy, Pokemon, Alladin, Speedy Gonzales, Sponge Bob. Bineînțeles, lista poate continua, dar alegerile țin de tine, ca părinte. Trebuie să fii atent atât la calitatea desenului, cât și la cantitate și să judeci cu atenție în funcție de vârsta copilului.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.