Spanacul și urzica: delicioase şi sănătoase

Briose cu Spanac si Urzici

Anca Lungu a gătit special pentru noi

Dincolo de imaginea impecabilă pe care o afişează ori de câte ori ne aduce ştirile Observatorului de week-end de la ora 19:00 pe Antena 1, Anca Lungu, este recunoscută pentru pasiunea cu care găteşte. Dovadă stă și blogul ei, www.printesapolonic.ro pe care eu îl parcurg mereu fascinată.

Astăzi, Anca ne-a pregătit o rețetă specială, de primăvară, hrănitoare, iar rezultatul este un preparat-minune: brioşe cu urzici şi spanac.

Bineînțeles că nu am plecat de la Anca fără rețetă, dar înainte vreau să vă dezvălui motivele pentru care urzicile şi spanacul sunt foarte importante pentru organism şi de ce nu ar trebui să lipsească din dieta noastră de primăvară.

Dacă vă doriţi să scăpaţi de câteva kilograme, ori să vă detoxifiaţi organismul, introduceţi în alimentaţia zilnică aceste plante. Urzicile conţin un număr mare de aminoacizi, vitamina A, B2, C, K, clorofilă, calciu, magneziu, fier, siliciu, substanţe proteice, acid folic, amine, cetone. Cele mai bune rezultate le veţi avea dacă le consumaţi crude, în salată. Cu toate că urzicile în stare crudă înţeapă, dacă sunt spălate şi lăsate câteva minute în apă rece, apoi tăiate mărunt, pot fi consumate fără teamă. De asemenea, preparate cu usturoi sau piure, sunt o adevărată sursă de sănătate.

Nu aruncaţi apa în care aţi fiert urzicile: este foarte bună de băut, recomandată mai ales în curele de detoxifiere şi slăbire deoarece ajută la eliminarea toxinelor. Foarte eficientă este şi pentru a îndepărta oboseala, astenia, alergiile. Pentru tratarea şi cicatrizarea rănilor se fac spălături locale cu ceai sau infuzie. De asemenea, urzica se foloseşte şi în tratarea hemoroizilor şi în oprirea hemoragiilor. Iar bolnavii de diabet sunt sfătuiţi să bea ceai pentru că scade glicemia. Dacă vă spălaţi părul cu apa în care aţi fiert urzici, scăpaţi de mătreaţă, mâncărimi ale scalpului, iar părul va creşte mai repede şi va fi strălucitor.

Spanacul, asemenea urzicilor, este foarte bogat în vitamina A, E, B1, C, K, în fier, magneziu, mangan, calciu, potasiu, acid folic, iod, seleniu, acid Omega 3, beta-caroten. Datorită conţinutului ridicat de acid folic, spnanacul este recomandat femeilor însărcinate şi copiiilor. Consumat sub formă de salată, stropit cu lămâie şi cu puţin ulei de măsline, face minuni în curele de slăbire, elimină toate toxinele şi impurităţile din organism, purifică sistemul digestiv, sângele şi ficatul. Totodată este un bun remediu contra anemiei, a oboselii, a depresiei, a astmului bronşic şi a diabetului zaharat. Întăreşte sistemul imunitar, sistemul osos, vederea. Prin conţinutul de vitamina K, spanacul, ajută sistemul nervos, iar vitamina A face pielea frumoasă şi îi păstrează elasticitatea. La femeile care consumă spanac nu se dezvoltă cancerul la sân, iar la bărbaţi nu se dezvoltă cancerul de prostată. Și încă ceva: spanacul conţine fitonutrienţi, care încetinesc procesul de îmbătrânire.

FOLLOW ME

Brioşe vesele cu urzici şi spanac

Ingrediente (pentru 12 brioşe) :

  • 230 g făină albă
  • 10 g praf de copt
  • 1 ou
  • 50 g unt topit
  • 150 g iaurt
  • 200 g de spanac şi urzici opărite
  • 50 g de praz tocat mărunt
  • 30 ml ulei de porumb
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt râşnit

Primul pas este să încingeţi cuptorul la 180 de grade şi uleiul de porumb într-o tigaie. Căliţi prazul preţ de 1 minut, apoi adăugaţi urzicile şi spanacul pe care le-aţi opărit şi scurs bine înainte. Amestecaţi totul, asezonaţi cu sare şi piper, apoi luaţi tigaia de pe foc. Într-un bol combinaţi făina cernută cu praful de copt şi puţină sare, apoi turnaţi deasupra untul topit amestecat cu ou şi iaurt. Omogenizaţi cu o spatulă. La final adăugaţi şi spanacul aromat cu praz şi urzici. Amestecaţi bine şi veţi obţine o consistenţă cremoasă. Pregătiţi o tavă şi împărţiţi compoziţia în mod egal între cele 12 cuiburi în care va creşte. Băgaţi tava la cuptor pentru 20 de minute şi gata! Bucuraţi-vă de cele mai vesele brioşe cu urzici şi spanac pe care le puteţi savura şi calde şi reci, la micul dejun sau la prânz, ca aperitiv sau garnitură.

Poftă Nebună!

2 comentarii pe “Spanacul și urzica: delicioase şi sănătoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.