10 GREȘELI de bune maniere pe care nu ar trebui să le mai faci niciodată

Manierele par să fie unele dintre primele lucruri care dispar atunci când oamenii nu au o dispoziție prea bună. Acest lucru se întâmplă și atunci când ne grăbiim sau când nu ne pasă de cei din jur. Dacă nu vrei să fii persoana aia nesimțită de la reuniunile sociale, iată ce greșeli de etichetă ar trebui să eviți:

1. Îți acoperi gura cu mâna dreaptă

Sigur că e politicos să duci un șervețel la gură atunci când tușești în public, dar ar trebui să te asiguri că nu folosești niciodată mâna dreaptă. Cu dreapta facem cunoștință cu alți oameni, așa că nu vrei să fie plină de microbi.

2. Nu știi să dai mâna cu cineva

Strângerea de mână este foarte importantă când vine vorba de prima impresie, așa că asigură-te că strângerea ta nu e prea moale sau prea puternică. Nu vrei să-i strivești celuilalt mâna și nici să pară că a atins un piept de pui negătit.

3. Nu ești punctual

FOLLOW ME

Dacă întârzii întotdeauna cei din jur o să te catalogheze rapid ca fiind nepoliticos. Nu e corect să profiți de timpul altora – s-ar putea să nu te mai aștepte deloc.

4. Te așezi incorect

Exact, poți să greșești și la o acțiune atât de măruntă. Totuși, dacă îți amintești să te apropii pe partea stângă și să ieși pe partea dreaptă, totul va merge brici.

5. Anunți că pleci la baie

Un simplu „scuzați-mă” va fi mai mult decât suficient. Oamenii vor înțelege, probabil, de ce pleci, fără să fie nevoie să le dai detalii.

6. Dai doar sarea când ți se cere

Poate că nu ți se cere în mod explicit, dar cel care a vrut sarea are nevoie și de piper și de restul lucrurilor. Fii cu un pas înaintea sa și oferă-i toată oliviera.

7. Bați foarte tare din palme

Atunci când aplauzi, asigură-te că nu îți dai una peste față – sau mai rău, altcuiva. Ține-ți mâinile la nivelul pieptului și ușor spre stânga.

8. Îți pui umbrela deschisă la uscat

Nu ar trebui să lași umbrela deschisă într-o încăpere. Închide-o și pune-o în suportul de umbrele sau într-un cuier. Dacă ești în vizită, roagă gazda să te ajute.

9. Ce să faci cu pălăria când intri într-o casă

Nu-ți lăsa pălăria pe cap când intri într-o casă. Dă-ți-o întotdeauna jos.

10. Așezarea tacâmurilor după ce ai terminat de mâncat

Când ai terminat de mâncat, nu-ți lăsa furculița și cuțitul încrucișate. Așază-le paralel pe farfurie.

Citește și: 12 reguli de bune maniere care se aplică în vremurile noastre

Sigmund Freud spunea că e imposibil să ignori faptul că civilizația se bazează într-o mare măsură pe renunțarea la instinct. spunea . Există mereu o tensiune între a ne urma instinctele și a ne conforma convențiilor sociale. În vremurile noastre, acestea se schimbă oricum foarte repede, așa că nu știi niciodată pe cine ai putea să jignești fără să vrei. Important e să te gândești la sentimentele altor oameni, pentru că nu trebuie să îți maximizezi mereu avantajele. Iată câteva reguli de care ar trebui să ții cont:

1.  Dacă trimiți un mesaj cu textul „bună, voi întârzia 20 de minute” nu e la fel de acceptabil ca a face un efort să ajungi la timp.

2. Dacă nu poți participa la un eveniment la care ești invitată, nu te gândi că nerăspunzând e foart clar că nu vei participa. Politicos este să refuzi invitația. De asemenea, dacă ai acceptat o invitație este nepoliticos să nu mai mergi.

3. Nu țipa la telefon. Doar pentru că tu nu îl auzi pe interlocutor nu înseamnă că el nu te aude.

4. Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.

5. Amintește-ți că, dacă simți nevoia de a răspunde imediat fiecărui mesaj primit, vei pierde mult mai mult în fața celui care e lângă tine decât vei câștiga în fața oamenilor care nu sunt prezenți, dar beneficiază de eficacitatea ta.

6. Nu folosi prea mult aparatul foto sau video la evenimente. Bucură-te de timpul petrecut alături de colegi, prieteni și familie, pentru că e foarte puțin probabil să mai stai cândva să te uiți la poze sau la videoclipuri.

7. Nu merge la o petrecere cu mâna goală, decât dacă așa ți s-a cerut – mai bine nici atunci. Adu o sticlă de vin, un desert sau o flori.

8. Se salută cu „Bună dimineaţa!” până la ora 11 dimineaţa, cu „ Bună ziua !” după ora 11 şi până la lăsarea serii, iar apoi cu „Bună seara!”

9. Aşezarea pe scaun: nu picior peste picior, spatele drept, picioarele apropiate, uşor lăsate în interior, sub scaun.

10.  Când strănutăm, tușim sau căscăm, se pune întotdeauna mâna la gură, indiferent de distanța sau de relația pe care o avem cu o persoană. Este indicat să purtăm mereu la noi șervețele sau batistă

11. Bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior. Băieţii salută primii fetele, bărbaţii salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflaţi deja acolo. Când ne prezentăm unui grup salutăm primii. După ce ne salutăm, nu întrerupem discuţia în care sunt antrenaţi membrii grupului.

12.  Nu se apelează oamenii la telefon înainte de 10 dimineața, între orele 13-17 și după ora 21, cu excepția celor apropiați, cărora le știți programul. O convorbire convențională nu trebuie să depășească 5 minute!

Poate că ți se par multe de ținut minte, dar nu e atât de complicat. Amintește-ți să te gândești mereu la sentimentele celorlalți, pentru că nu totul e despre tine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.