Ți s-a întâmplat să fii invitat la cină și să fii prins pe picior greșit cu privire la bunele maniere la masă? Să nu știi ce tacâmuri să folosești sau ce pahar? Regulile de bunelor maniere au devenit în ziua de azi niște notiuni vagi, de care mulți oameni sunt lipsiți în copilărie. Nimeni nu mai citește cărți pe această tema si, din aceasta cauza, facem mai multe greșeli de eticheta în societate decât ne putem da seama.
Atunci când mergi la un restaurant pretențios, e necesar să cunoști și să respecți câteva reguli de bune maniere:
1. Îmbracă-te adecvat
La restaurantele de top ar trebui să porți îmbrăcăminte elegantă – un sacou, dacă ești bărbat și o rochie, dacă ești femeie.
2. Geanta nu se pune pe masă
Nu e politicos să-ți pui pe masă geanta, telefonul au cheile, nici pentru companionul tău, nici pentru chelner.
FOLLOW ME
3. Nu dezvălui câți bani vrei să dai pe vin
Arată-i sommelierului un vin din meniu care e în limita bugetului tău și el va căuta o alternativă. Dacă nu ești un cunoscător, alege ce îți place după ce ai degustat ce ți-a propus.
4. Folosește cum trebuie șervetul
Pune-l în poală, iar dacă te ridici să mergi la toaletă, lasă-l pe scaun. După ce ai mâncat, așază-l pe masă, în partea stângă a farfuriei.
5. Nu împărțiți mâncarea
Nu gusta din mâncarea unei persoane pe care nu o cunoști foarte bine. Dacă restaurantul e unul intim, poți face asta într-un mod cât mai discret.
6. Nu striga chelnerul
Încearcă să-i prinzi privirea sau atrage-i atenția ridicând mâna dreaptă cu arătătorul în sus.
7. Fii atentă la tacâmuri
După ce ai mâncat, așază furculița și cuțitul în farfurie, în poziția ceasului 10:20.
8. Taie carnea bucată cu bucată
Nu tăia toată carnea deodată. Taie o bucată, mănânc-o și apoi tai-o pe următoarea.
9. Nu te feri de șervet
E în regulă și chiar indicat să-ți ștergi gura și degetele cât mai des.
10. Relaxează-te
Cel mai important e să trăiești o experiență plăcută, chiar dacă ești la un restaurant cu pretenții. Așadar, relaxează-te.