#TIPS&TRICKS

11 lucruri SURPRINZĂTOARE care ți se întâmplă în timpul SOMNULUI

Scris de Laura P la 20 decembrie 2017

Noaptea este momentul în care oamenii își doresc să aibă parte de un somn cât mai liniștit. Cu toate acestea, este dificil să găsești o persoană care să nu fi întâmpinat niciodată senzații ciudate și neplăcute în timpul somnului.

Iată 11 dintre cele mai ciudate lucruri care se pot întâmpla:

1. Paralizie în somn

Ce se întâmplă- Persoana in cauză se trezește și nu se poate mișca. În plus, apar halucinații înfricoșătoare și un sentiment straniu că cineva se mai află în cameră. În antichitate, această stare era asociată cu spiritele rele.  De ce se întâmplă- Este vorba de un lucru aproximativ normal, deoarece orice om, în timpul somnului este oarecum paralizat, pentru a nu fi somnambul. Aproximativ 7% din populație a prezentat paralizie în timpul somnului cel puțin o dată. Se spune că este mai probabilă atunci când dormi pe spate.

2. Halucinații hipnagogice
Ce se întâmplă- Când o persoană este pe punctul de a dormi, dar este încă trează, vede imagini ciudate în fața ochilor săi. Adesea, acestea sunt fețe înfricoșătoare și creaturi fantastice. De ce se întâmplă- Acesta este unul dintre câteva tipuri de halucinații pe care oamenii sănătoși din punct de vedere mental îl pot avea. Copiii le au mai desc acesta putând fi motivul pentru care nu vor să meargă să doarmă. Astfel de halucinații se pot datora stresului sau pur și simplu unei imaginații bogate. Ele pot apărea, de asemenea, dacă te duci la culcare sub influența alcoolului.

3. Vorbitul în somn

Ce se întâmplă-  De obicei, persoana nu are nicio idee despre asta. Această condiție nu este absolut periculoasă din punct de vedere psihologic, deși o persoană cu o astfel de problemă poate să-și facă griji în privința dezvăluirii secretelor. De ce se întâmplă- Bărbații și copiii sunt mai predispuși la această condiție, iar motivul este stresul. Psihicul persoanei încearcă să reziste la ceea ce nu este de acord cu el în realitate.

4. Vis în vis

Ce se întâmplă- Persoana are un vis, apoi se trezeste, dar lucrurile ciudate continuă sa i se întâmple. Se pare că ea doar visează că s-a trezit. Acest lucru a fost explorat în filmul Inception. La succesul filmului, mulți oameni au raportat că au experimentat acest fenomen. De ce se întâmplă- Știința oficială nu poate explica de ce se întâmplă acest lucru. S-ar crede că reprezintă o inclinație către practicile spirituale.

5. Somnambulism

Ce se întâmplă- Această stare este opusul paraliziei somnului – conștiința este adormită, dar nu apare paralizia musculară. În somnul lor, oamenii pot merge, face curat sau chiar părăsi casa. Dimineața, nu-și amintesc nimic. De ce se întâmplă- Somnambulismul apare la aproximativ 4,6-10,3% din populație, copiii fiind afectați mai frecvent. Cauza este încă necunoscută, la fel ca metodele de tratament.

6. Sindromnul capului care explodează

Ce se întâmplă- Persoana se trezește dintr-o senzație ca de explozie, auzind zumzete sau zgomote asemănătoare unor fulgere. Fenomenul nu este periculos, însă, te poate speria foarte tare. Unii cred ca au avut un accident vascular cereblra.
De ce se întâmplă- acest lucru se întâmplă atunci când, din anumite motive, există o creștere a activității neuronale în zonele creierului responsabil de prelucrarea sunetului. Uneori, sindromul este asociat cu insomnia.

7. Apnee în somn

Ce se întâmplă- Apneea în somn este o oprire brusca a respiratiei în timpul unui vis. Persoana se trezește imediat. Calitatea somnului scade, creierul suferă de lipsă de oxygen, iar somnul devine dificil de obținut. Presiunea arterială fluctuează și în timpul unui atac, ceea ce poate provoca probleme cardiace.  De ce se întâmplă- Obezitatea, fumatul și vârsta înaintată pot crește riscul.

8. Visele recurente

Ce se întâmplă- Probabil că toată lumea a avut vise recurente ciudate, care reproduc în mod constant același complot. De ce se întâmplă- Se crede că acest lucru reprezintă un semnal de alarmă asupra unui lucru din viața ta.

9. Aruncatul în pat

Ce se întâmplă- Este vorba despre acel sentiment care te face să crezi că cineva te-a aruncat în pat. În general, înainte de asta, oamenii visează că zboară. De ce se întâmplă- Somnul este similar cu moartea. Bătăile inimii și respirația încetinesc. Creierul se sperie de acest lucru și trimite anumite semnale mușchilor.

10. Experiența în afara corpului

Ce se întâmplă- Acesta este un fenomen neuropsihologic în care o persoană, jumătate adormită și jumătate trează, se vede dintr-un loc în afara corpului său. De ce se întâmplă- Acest lucru este destul de necunoscut, în ciuda încercărilor oamenilor de știință de a afla despre ce este vorba.

11. Răspunsurile în somn

Ce se întâmplă- De multe ori, oamenii nu reușesc să găsească soluții pentru anumite lucruri, iar acet fapt îi obsedează. Apoi, într-un vis, creierul hotărăște să ajute, oferind un indiciu.  De ce se întâmplă- Uneori subconștientul deja știe răspunsul, deși nu a ajuns încă la conștiință. În timpul somnului, subconștientul este mai activ și ar putea oferi informații.

 

sursa: brigthside.me

traducerea și adaptarea: echipa elacraciun.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--