#TIPS&TRICKS

18 de CURIOZITĂȚI care te vor ajuta să vezi lumea altfel

Scris de Laura P la 13 februarie 2018

În prezent, doar 0,001% din numărul total de specii de ființe vii au fost studiate și descrise, ceea ce înseamnă că lumea conține multe taine și secrete.

Iată 20 de fapte uimitoare care îți pot schimba percepția asupra lumii:

1. În Țările de Jos trăiesc cei mai înalți bărbați. Înălțimea medie a unui rezident din Olanda este de 183 cm, dar cele mai înalte femei sunt femeile din Letonia. Înălțimea lor medie este de 170 cm.

2. Vacile din diferite părți ale lumii au evoluat în moduri diferite. Putem spune că ei, ca și oamenii, au propriile lor dialecte locale.

3. În Evul Mediu, cerceii au fost folosiți în cea mai mare parte de bărbați. Surprinzător, doamnele nu îi purtau. Și toate pentru că Biserica Catolică a interzis găurile în urechi. Dar pirații, marinarii și țiganii care încalcau legile de obicei nu s-au grăbit să renunțe la bijuterii!

4.  Alfabetul Braille, de tipărire și scriere pentru nevăzători a fost inventat de Louis Braille, la 15 ani, care a devenit orb în urma unui accident.

5. Căluții de mare masculi sunt singurele animale care rămân gravide și fac pui.

6. Stimulatorul cardiac – un dispozitiv care a salvat milioane de vieți – a fost inventat accidental de către inginerul John Hopps. Cercetătorul căuta o cale de a încălzi rapid un corp uman. Hopp a descoperit brusc că o inimă cre se oprește ar putea să bată din nou prin stimularea cu impulsuri electrice.

7. Costumele de astronauți au dispozitive speciale pentru ca aceștia să se scaprine pe nas.

8. Vechii greci au crezut că „viața” unei persoane este concentrată în ficat și nu în inimă. De aceea, în mitul lui Prometheus vulturul a furat ficatul – iar în timpul nopții a fost restaurat, împiedicând astfel moartea lui Prometheus.

9. Delfinii, păsările și crocodilii au capacitatea de a dormi doar cu jumătate de creier. În timp ce o emisferă este adormită, cealaltă este trează. Și după emisfera se schimbă.

10. În 1915, milionarul Cecil Chubb i-a dat soției sale un cadou foarte ciudat: el i- a cumpărat Stoneheng. Soția nu a apreciat darul, și Chubb a dăruit Stonehenge poporului britanic.

11. Există o Federație Internațională a jocului „piatră, foarfece, hârtie”. Din 2002, campionatele anuale internaționale au avut loc cu un fond de premii de 50.000 $.

12. În China, bărbaților le este oferit un serviciu foarte neobișnuit – pentru a simți procesul de sarcină și de naștere. În mod surprinzător, există mulți doritori.

13. Tomatele au venit în Europa abia la mijlocul secolului al XVI-lea. Pentru mult timp, roșiile erau considerate necomestibile și chiar otrăvitoare.

14. În corpul uman există aproximativ 4 g de fier. Acest lucru este suficient pentru a face un obiect cu lungimea de 7,6 cm.

15. De fapt, sticla este lichidă. Și mai precis, este amorf. Aceasta este o stare intermediară între solid și lichid. Dar sticla topită are întotdeauna o stare de agregare lichidă.

16. Cea mai scumpă pizza din lume nu a fost consumată de oligarhi sau magnați ai petrolului de, ci de un programator din Florida. Compoziția pizzei era însă una obișnuită: ciuperci, ceapă, roșii. Însă bărbatul deși foarte înfometat, nu voia să iasă din casă pentru mâncare, așa că a cheltuit 10.000 de bitcoins pe pizza, adică aproximativ 25 de dolari în acel moment. Acum comunitatea de biți sărbătorește 22 mai ca Pizza Day.

17. Țările de Jos nu sunt locul de naștere al lalelelor. Se crede că lalele apăruseră în nordul Iranului și în munții din Asia Centrală încă din secolul al X-lea. În Europa, lalele au apărut cu 600 de ani mai târziu.

18. În zona cefei, pisicile au o suprfață cu nervi, care când este strânsă, face ca pisoiul să se oprească din mișcare. De aceea era mai sigur ca pisicile să își transporte puii de ceafă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--