4 lucruri pe care să le știe copiii despre igienă

Pe cât de fericiți sunt copiii atunci când începe școala, pe atât de triști sunt părinții când își dau seama că mare parte din primele luni de școală sau grădiniță, copiii stau tot acasă, pentru că intrarea în colectivitate înseamnă de multe ori intrarea în contact cu problemele imunitare. Revin și anul acesta cu un set de sfaturi care îi pot ajuta pe cei mici să se bucure mai mult de întâlnirea cu colegii și mai puțin de cea cu microbii.

1. Legătura dintre igienă și sănătate

Caută metode cât mai distractive prin care să-i vorbești copilului despre microbi, dar asigură-te că ia mesajul în serios. Cel mai bun mod prin care ne ținem departe de boli e să ne asigurăm că respectăm regulile de igienă și că suntem mereu curați. Unghiuțele roase sau băgatul degetelor în nas nu sunt numai niște obiceiuri proaste, ne pot afecta și sănătatea.

2. Cum ne spălăm corect pe mâini

Spălatul pe mâini este cea mai la îndemână metodă de a evita răspândirea bacteriilor. Trebuie să ne spălăm timp de 15-20 de secunde și să ne asigurăm că am atins fiecare zonă, inclusiv unghiuțele. Trebuie să ne spălăm pe mâini:

– după folosirea toaletei

FOLLOW ME

– înainte de masă

– înainte și după ce atingem mâncarea

– după ce ne-am jucat afară

– după ce punem mâna pe obiecte de pe jos

– după ce punem mâna pe animăluțe

3. Cum ne comportăm în spațiile publice

Oricât de mult ne-am strădui respectăm regulile în interiorul casei, diferența e făcută de felul în care copiii se comportă în colectivitate. Copiii sunt în general atrași de tot ce există pe jos, dar cu puțină muncă de lămurire s-ar putea s-o scoți la capăt. Un lucru pe care părinții îl ignoră de obicei sunt plantele. Deși e important să ne asigurăm că nu pune mânuțele pe gunoi, asigură-te că știe că unele plante sunt toxice, așa că ar fi mai bine să se rezume la a le admira, fără să le atingă.

Când tușesc sau strănută cel mai bine ar fi să se acopere cu un șervețel, dar pentru că s-ar putea să nu aibă întotdeauna unul la îndemână, alternativa potrivită ar fi să strănute în interiorul cotului, nu în palmă.

4. Cum folosim toaleta corect

În cazul copiilor care abia încep grădinița, după ce abia au învățat să folosească toaleta de acasă, vor fi nevoiți să învețe să folosească toaletele publice. E foarte important să fie îndrumați corect și să știe cum să evite intrarea în contact cu microbii. Explică-i copilului cât de important e să se spele pe mâini după ce folosește toaleta, dar și care este modul corect de a trage apa: înainte de a trage apa, capacul trebuie lăsat jos.

Sunt fericită să mă alătur și anul acesta campaniei “Susține igiena în școli” prin care Domestos își propune să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de igienă din școli și grădinițe, dar și la creșterea nivelului de conștientizare a importanței igienei în rândul populației. Această mișcare a pornit în 2015 și până în prezent peste 17.000 copii au beneficiat de condiții mai bune în unitățile sanitare, iar Domestos a donat fonduri de peste 60.000 euro pentru renovarea toaletelor din școlile și grădinițele din România și produse Domestos pentru igienizarea acestora.

Cadrele didactice sunt încurajate anul acesta să se înscrie până pe 3 decembrie pe  site-ul www.domestos.ro cu o scrisoare în care povestesc despre condițiile de igienă din toaletele școlilor sau grădinițelor în care predau. Cele 100 de școli alese câștigătoare vor beneficia atât de premii în bani pentru renovarea unităților sanitare (primele 5) cât și de premii ce constă în produse de curățare (următoarele 95).  Valoarea cumulată a premiilor este de 40.000 de euro.

La evenimentul de lansare a campaniei, doamna doctor pediatru Andreea Avramescu a spus ceva ce mi-a plăcut foarte tare: microbii nu sunt mari ca elefanții, dar asta nu înseamnă că trebuie să le ignorăm existența. 🙂

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

 

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.