Nu toți conducătorii auto se gândesc la nevoia de îngrijire a autovehiculului și de operare competentă. La urma urmei, în majoritatea cazurilor, pot fi evitate defecțiuni frecvente, reparații costisitoare și multe accidente prin respectarea unor reguli simple. Probabil singura ta grijă atunci când te urci în mașină este să conduci prudent și să ajungi cât mai rapid la destinație. Însă detaliile tehnice alea autoturismului nu ar trebui ignorate.
Iată la ceea ce ar trebui să fii atent atunci când îți conduci mașina:
1. Presiunea în anvelope este prea mică sau prea mare
Presiunea în pneuri este adesea prea scăzută sau prea mare. Acest lucru mărește consumul de combustibil, afectează slab manevrarea mașinii, dinamica mișcării sale – de exemplu, poate duce la derapaj, accident.
Pentru a preveni acest lucru, trebuie să schimbi anvelopele în timp util. În primul rând, nu uita de schimbarea sezonieră a anvelopelor. În al doilea rând, respectă regulile de schimbare a anvelopelor din față și din spate cel puțin o dată pe an.
2. Accelerație și frânare puternică
FOLLOW ME
Accelerația bruscă și frânarea bruscă sunt dăunătoare pentru mașină. Ele dau o sarcină suplimentară sistemelor mașinii: de exemplu, cutia de viteze și motorul primesc o încărcătură uriașă, tampoanele și discurile de frână se uzează, performanța de frânare scade. Toate acestea sporesc considerabil probabilitatea unui accident pe drum.
3. Mod greșit de a parca
Parcarea corectă nu este o sarcină ușoară, mai ales pentru începători. De regulă, atunci când parchează într-o zonă mică, șoferii comută trepte de viteză de la Drive la Reverse, fără a opri mașina complet. Această eroare trebuie evitată categoric, deoarece ucide transmisia automată și poate duce la necesitatea unor reparații majore.
Fă-ți obiceiul de a opri complet mașina înainte să activezi o altă treaptă de viteză.
4. Ignorarea pictogramelor de pe tabloul de bord
Prin intermediul pictogramele de pe tabloul de bord, mașina te avertizează că ceva nu este în regulă. De exemplu, temperatura motorului este prea mică sau prea mare, există defecțiuni sau nivelul lichidului de frână este extrem de scăzut. Deci, nu ignora semnalele pe care mașina ți le transmite pentru că s-ar putea să ai probleme și mai mari.
5. Nerespectarea termenelor de inspecție și reparații
Una dintre cauzele frecvente de defecțiuni a mașinilor este o încălcare a termenelor de întreținere. Apropo, acesta este cel mai eficient mod de a împiedica reparațiile costisitoare ale mașinii. De exemplu, la fiecare 1000 km parcurși se recomandă verificarea uleiului și la fiecare 40 000 km se recomandă schimbarea filtrului de aer.
De asemenea, nu uita de inspecțiile de zi cu zi (nivelul uleiului de motor și a presiunii în anvelope, oglinzi, scurgeri, etc.).
6. Supraîncărcarea
Sarcinile excesive sunt dăunătoare pentru aproape toate sistemele mașinilor: suspensie, direcție, transmisie, anvelope, motor. În plus, acest obicei de exploatare crește consumul de combustibil și afectează în mod negativ controlul mașinii.
Pentru a evita acest lucru, trebuie să te familiarizezi cu capacitatea maximă de încărcare a vehiculului tău și să te conformezi acesteia. De asemenea, este necesar să scapi de lucrurile inutile în mașină și păstrezi acolo doar lucrurile cele mai necesare.