Metoda deductivă nu e de folos numai detectivilor. Mulțumită ei, putem lua deciziile corecte, și ne putem dezvolta capacitatea de observație și sistemul de gândire. Iată câteva moduri interesante de a-ți antrena gândirea detectivistă:
1. Trei criminali au decis să scape din închisoare. Pentru a face asta, au stat unul pe umerii celulalt, dar tot nu ajungeau până la fereastră. Ce le mai trebuia ca să scape?
2. Unde a fost tras primul glonț?
CITEȘTE REZOLVĂRILE MAI JOS:
3. O jumătate de oră mai târziu, unul din vecini a jefuit pe cineva, dar toată lumea pretinde că era acasă în acel moment. Care dintre ei minte?
FOLLOW ME
4. Câteva minute mai târziu, cineva a furat bani dintr-o cafenea. Toată lumea spune că nu a fost la cafenea în ultimele zece minute, dar totuși hoțul este una din persoanele din imagine. Cine minte?
5. Când va exploda bomba?
6. Găsește criminalul care se ascunde printre invitații de la petrecerea de bal mascat.
REZOLVARE:
1. Cel mai înalt dintre ei trebuia să fie ultimul. El are cele mai lungi mâini, așa că poate să ajungă la fereastră.
2. În cea de-a doua gaură, din moment ce găurile de la 1 și 3 se opresc la crăpăturile de la a doua.
3. Persoana care trăiește în casa din stânga. Sub mașina verde și sub cea mov e uscat, dar sub cea roșie nu, așa că proprietarul tocmai a ajuns acasă.
4. Hoțul este bărbatul cu înghețata. Dacă ar fi cumpărat-o cu mai mult de zece minute în urmă, aceasta s-ar fi topit.
5. Bomba nu va exploda, deoarece firele care pornesc din ea nu sunt conectate la ceas.
6. Vinovatul este cel din dreapta. E singura persoană care nu s-a pregătit pentru petrecere și a pus pe el ce a găsit mai la îndemână.
Citește și: TESTE DE LOGICĂ care îți dezvăluie PERSONALITATEA!
Ești cumva un geniu? Pentru a afla nu trebuie să ai cele mai bune note la școală, ci doar să rezolvi aceste teste care îți pun la încercare logica și inteligența:
1. Care robinet va curge cel mai repede?
Uită-te bine la imagine. După tine, prin care dintre cele trei robinete distorsionate va curge cel mai repede apa?
Rezolvare:
Dacă ai ales robinetul 1, trebuie să te anunțăm că ai ales greșit
Nu ești un geniu, dar asta nu înseamnă că nu ești inteligent/ă. Depășești probabil coeficientul de inteligență mediu. Ești o persoană creative, care nu ar trebui să acorde atenție dorințelor altor oameni. Ai putea crede că te faci de râs cu ideile pe care le ai, dar chiar vei avea succes dacă mergi pe drumul tău, bazându-te pe inteligență și creativitate. Vezi-ți de treaba ta și totul va fi bine.
Dacă ai ales robinetul 2, să știi că nici acesta nu este răspunsul corect
Nu ești chiar cea mai deșteaptă persoană, dar știi cum să te folosești de inteligența altora pentru a rezolva problemele. Poți să profiți de capacitățile altcuiva pentru a obține lucrurile de care ai nevoie. Nu ar trebui să îi uiți pe cei care te-au ajutat.
Citește mai jos: TEST IQ FULGER: Alege o IMAGINE și vezi în ce categorie te încadrezi
Dacă ai ales robinetul 3, ești unul dintre cei mai creativi oameni, dar tot nu ai răspuns corect
Tinzi să gândești în afara cutiei, iar oamenii ar putea să creadă, de aceea, că ești ciudat/ă. Nu pot să îți urmeze ideile așa că decid să fie împotriva ta, deși le-ar fi foarte bine dacă te-ar asculta. Misiunea ta e să-ți împărtășești ideile într-un mod eficient, astfel încât oamenii să te înțeleagă mai bine și să te ajute să-ți atingi scopurile. Cu cât comunici mai mult și primești feedback, cu atât vei munci mai bine.
Dacă ai ales robinetul 4, felicitări!
Ai răspuns corect și ești un geniu. Ar trebui să-ți folosești inteligența pentru cauze bune, nu pentru lucruri care nu merită atenția ta, fiindcă ești unul dintre cei mai capabili oameni.
2. Care recipient se va umple prima dată, știind că presiunea aerului este aceeași în toate și că debitul apei curgând prin recipientul prim este egal cu cel al apei care curge prin robinet?
Va trebui să știi puțină fizică pentru a-ți da seama. Dacă ai ales deja sau nu poți găsi răspunsul, atunci uită-te la soluția de mai jos:
Recipientul 3 și 4 se vor umple cam în același timp. Apa va curge din robinet în recipientul 1 și apoi spre recipientul 2, ceea ce înseamnă că recipientul 1 nu se poate umple prima dată. Recipientul 2 nu poate să se umple nici el, deoarece apa va ajunge în recipientul 3. Recipientul 3 ar fi putut să se umple primul, dar are o țeavă deasupra care transferă apa spre recipientul 4. Când ultimele două recipient vor avea apă cam la același nivel, ceea ce vine din recipientul 2 va fi distribuit uniform în recipientele 3 și 4.
Citește și: TEST IQ FULGER: Alege o IMAGINE și vezi în ce categorie te încadrezi
Un coeficient de inteligență (IQ) este scorul total obținut din diverse teste standard create pentru a evalua inteligența umană. Abrevierea „IQ” a fost stabilită de psihologul William Stern și vine de la termenul german „Intelligenzquotient”, termenul său pentru o metodăde testare a inteligenței de la Universitatea din Wroclaw. Din punct de vedere istoric, IQ este rezultatul obținut prin împărțirea vârstei mentale a unei persoane la vârsta sa cronologică, amândouă exprimate în ani și luni. Rezultatul este apoi înmulțit de 100 de ori. Aproximativ două treimi din populație au un IQ între 85 și 115, cam 5% din populație are un IQ de peste 125 și 5% au un IQ sub 75.
Testele IQ sunt folosite în plasarea educațională, în evaluarea dizabilității mentale și în evaluarea aplicanților la o slujbă. E posibil ca studenții să-și îmbunătățească rezultatele la testele standard, da rei nu își îmbunătățesc mereu și abilitățile cognitive, cum sunt memoria, atenția și viteza.
Printre testele IQ care măsoară inteligența se numără:
1. Scala de inteligență Stanford-Bine
2. Testul de abilități cognitive Woodcock – Johnson
3. Matricele progressive Raven
4. Scala de inteligență a adulților Wechsler
5. Abilitățile Mentale Primare Thrustone
6. Scala de estimare intelectuală Reynolds
7. Scala de Abilități Diferențiate
8. Testul rapid de inteligență Kaufman
9. Sistemul de estimare Das – Naglieri
10. Cattell Culture Fair III
În 2016, renumiții psihologi evoluționiști Satoshi Kanazawa și Norman Lee au realizat un studiu pe tema efectelor pe care le au densitatea populației asupra individului. Experimental a descoperit că oamenii cu un IQ ridicat au rezultate similare. Fă și tu testul de mai jos pentru a afla dacă ai niște rezultate asemănătoare cu celor care au un IQ ridicat. Ține însă cont că testul este subiectiv, din moment ce nu toți oamenii se încadrează într-un standard:
1. Ai putea trăi într-o zonă foarte populată a unei metropole?
1. Nu, m-ar deranja un număr mare de oameni.
2. Nu-mi pasă, mă simt foarte bine oricunde.
2. Te simți trist/ă și singur/ă dacă nu comunici cu prietenii tot timpul?
1. Probabil că da.
2. Probabil că nu.
Rezultate:
Dacă ai ales pentru ambele întrebări primul răspuns, e foarte probabil ca „indexul fericirii” tale să fie la un nivel înalt.
Dacă totuși, ai ales opțiunea numărul doi în ambele cazuri, ești o persoană cu un IQ ridicat.
După cum au descoperit cercetătorii, oamenii cu abilități intelectuale ridicate sunt mai bine echipați să găsească soluții la probleme și se pot adapta mai repede la un nou mediu – în acest caz, orașele mari și zonele foarte populate. Acești oameni tolerează mai ușor stresul din orașele mari și nu au nevoie de sprijinul prietenilor: sunt independenți și pot supraviețui pe cont propriu. Dacă ai ales alte opțiuni, e foarte probabil să fi găsit un echilibru între fericire și inteligență.
Intrebare cu robinetul nu este formulată corect, si nici nu cred ca raspunsul corect este 4 deoarece aceea apa nu mai iese din tub.