6 trucuri care îi ajută pe copii să aibă mai multă încredere în ei

În evoluția unui copil, primii ani sunt o bază de care ar trebui să avem mare grijă. De aceea e foarte important pentru ei să deprindă la vârste cât mai mici abilități care îi vor ajuta să aibă o viață cât mai fericită! Încrederea de sine este unul dintre cele mai importante lucruri de care ar trebui să ne preocupăm, pentru că din lipsa de încredere se pot declanșa multe probleme emoționale ce îi vor afecta pe cei mici atât în copilărie, cât și în viața de adult.

Când împinge un copil în parc nu o face pentru că are multă încredere în el. Ci, dimpotrivă, pentru că nu are. Așa că ea vine din altă parte și se manifestă cu totul în alt mod. Iar când cresc, pre-adolescenții sau adolescenții, sunt în plină criză de încredere. NU pentru că descoperă că sunt mai puțin decât erau, dar factorii bioligici sunt destul de puternici ca să îi influențeze pe cei psihologici. Iată câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a întări încrederea copilului tău în el însuși.

1. Cere-le sfatul sau părerea. De la mici lucruri pe care le ai de făcut în casă, sau poate schimbări de mobilier, la lucruri mai importante, relaționate cu conviețuirea sau cu viața profesională. O să îi facă se se simtă importanți și vor întâmpina diferit orice altă problemă li se ivește în exterior. E un antrenament excelent.

2. Pune-le creațiile artistice și pozele prin casă. O să le dea un sentiment de împlinire cum puține alte lucruri vor reuși. Sigur, se vor obișnui să le vadă prin casă. Dar ele sunt dovezi permanente că ești mândru de el și vor fi prilejuri excelente de conversații cu musafirii, momenteîn care poți profita să îl lauzi.

3. Încurajează-i să încerce lucruri noi, să își descopere pasiunile. Fă-l să încerce cursuri de teatru. Acolo o să învețe să își învingă rușinea, o să știe cum și când să privească oamenii în ochi și, poate mai important, va înțelege cum trebuie să se comporte când este în mijlocul atenției. Fă repetiții cu el acasă, joacă-te “de-a teatrul”, introdu-l în minunata lumea a scenei.

4. Când îi lauzi sau îi cerți, nu îi mai compara cu alții. Nu e nimic mai dăunător ca acest aparent truc care, din motive care îmi scapă, s-a considerat că ar trebui să îi motiveze, să îi educe pe cei mici. Și fă-i să înțeleagă că ești supărat sau dezamăgit de alegerile lor, nu de ei sau de ceea ce reprezintă ei.

5. Organizează o petrecere sau o cină și lasă-l să-și cheme singur prietenii. Poate îi desemnezi sarcini, cât și de unde să cumpere sucurile și pune-l să aleagă mâncarea sau dulciurile. Iar la petrecere vezi care îi sunt prietenii. Cu această ocazie îi demontrezi că ai încredere nu numai în el și alegerile lui, dar și în prietenii săi.

6. În loc să le interzici anumite jocuri, de ce nu intri în lumea lui. Joacă-te cu el, lasă-l să te învețe. Așa o să fii partenerul lui de playstation, și nu inamicul care vrea să îi ia prețioasa jucărie. Astfel va fi mai simplu să stabiliți împreună un orar de folosire a jocului.

Voi ce alte trucuri folosiți?


Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.