#TIPS&TRICKS

8 TRATAMENTE MEDICALE înfricosătoare care se practicau în trecut – Oamenii nu aveau nicio ȘANSĂ

Scris de Laura P la 09 februarie 2018

Procedurile medicale sunt la fel de vechi ca istoria scrisă, oamenii îmbolnăvindu-se și anticii încercând să descopere căi de a-i vindeca în moduri care erau adesea ciudate și, în multe cazuri, foarte periculoase.

8 Durerea de dinți tratată folosind grăsime de capră

Desigur, nu toate tehnicile medicale moderne sunt invenții recente, lucruri precum protezele și intevențiile dentare erau cunoscute de antici. În Italia, de exemplu, au descoperit un dinte uman, care era de 14.000 de ani și avea semen că ar fi suferit o formă de lucrare dentară.

Cu toate acestea, unele metode folosite de antici au fost totuși destul de ciudate și neobișnuite. Musulmanul Polymath Avicenna, de exemplu, parfuma pacientul cu un amestec de tratament dentar, ceapă, henbane și grasime de capră.

Pliny the Elder, faimosul naturalist roman, a crezut că singura modalitate de a face față unei dureri de dinți a fost să prindă o broască în mijlocul nopții și să tușească în gura ei, în timp ce rostea cuvinte speciale pentru a trata durerile de dinți.

Totuși, nu toate practicile dentare erau la fel de absurde ca și cele prezentate mai sus. De exemplu, mierea a fost folosită de mult timp pentru a trata durerile de dinți și încă din 1201 există dovezi că mierea a fost comercializată în locuri precum Letonia și folosită în scopuri medicinale.

Pasta de usturoi a fost, de asemenea, folosită de secole pentru a trata durerile de dinți și s-a dovedit a fi eficientă.

7. Femeile au dat naștere copiilor, stând în picioare

Toate tehnicile folosite de antici nu erau asemănătoare cu vindecarea lui Pliny pentru o durere de dinți. În India au știut cum să modifice poziția fătului în uterul mamei. În timp ce în unele triburi din Africa, vindecătorii erau ginecologi specializați ce au reușit să efectueze secționarea foarte mare prin operație cezariană cu instrumente care erau cel puțin crude, primitive și rudimentare.

În Evul Mediu în Europa, oamenii de pe continent au pierdut cunoștințele anticilor. Biserica Catolică a fost, de asemenea, o influență sufocantă asupra gândirii libere și a împiedicat progresul științific. Astfel, moașa a rămas o profesie în mare măsură dezvoltată, iar din cauza lipsei de calificare profesională, rata mortalității în rândul mamelor și nou-născutului a crescut.

De fapt, în timpul Evului Mediu, o treime din femei au murit în jurul vârstei lor fertile. În timpul Evului Mediu, femeile nu-și dădeau seama dacă erau însărcinate. Când simțeau mișcare în interiorul corpului lor, era momentul în care ar fi fost gravide în cinci luni.

Într-o astfel de atmosferă, probabilitatea decesului a fost ridicată, atât pentru mamă, cât și pentru copilul ei. Nu a fost studiat decât după secole mai târziu procesul de naștere și s-au dezvoltat mijloace mai sigure.

6. Extractele de Mandrake și Juniper au fost folosite ca anestezie.

Printre diversele ramuri ale medicinei, cea în care anticii făceau cu adevărat minuni era în chirurgie. În vechea Mesopotamie, medicii din Irak foloseau opium și alcool pentru a se asigura că pacienții lor nu simt nimic.

Atunci când s-a ajuns la anestezie, egiptenii au folosit extrasul de fructe mandrake, ceea ce este un lucru de eficacitate discutabilă cel puțin. În China și India au fost utilizați ca agenți anestezici canabisul, aconitul și ienupărul. Este într-adevăr destul de dificil să judecăm astăzi eficacitatea lor. Se poate imagina numai durerea pacienților.

5-Apa sfântă și exercițiile fizice au fost folosite pentru a trata bolile cronice.

Printre grecii antici, în timpul marelui medic grecesc Hippocrate se credea că epilepsia se datora voinței lui Dumnezeu. Era sigur că motivele acestor boli oribile erau trei: vântul, frigul și soarele. În timpul Evului Mediu, cei care sufereau de epilepsie erau considerați posedați de demoni și au fost tratați cu o combinație de apă sfântă și exerciții fizice.

Epilepsia nu a fost singura boală mai ales că procesul de vindecare a condus la o agravare a bolii. De exemplu, diabetul a fost tratat de medici cu ierburi. Pacienții, desigur, nu au ajuns să trăiască prea mult și, în majoritatea cazurilor, au murit.

Bolile de piele de tot felul au fost considerate incurabile. Pacienții au fost pur și simplu marginalizați de comunitate și trebuia să poarte un clopot în jurul gâtului pentru a-i avertiza pe alții să stea departe.

4. Pierderea de sânge a fost considerată o acțiune de vindecare, indiferent de boală.

Pierderea de sânge a fost practicată în multe culturi antice diferite din Lumea Arabă și Orientul Mijlociu în Grecia Antică, Egipt și chiar în India.

Doctorii vremii au crezut, în mod eronat, că sângele conținea în el un lucru pe care l-au numit rău, care, dacă s-ar fi pierdut din sistem, ar fi dus la o recuperare completă a pacientului. Logica a fost că sângele nostru conținea propietați de diferite feluri, unele bune și unele rele și că pentru a rămâne sănătos trebuie să existe un echilibru între toate propietățile diferite.

A fost una dintre cele mai populare proceduri medicale de cel puțin două mii de ani până în secolul al XIX-lea. Această dimensiune potrivită pentru toate abordările a fost practicată de mii de ani. De fapt, primul președinte al Statelor Unite, George Washington, a folosit de asemenea această tehnică pentru a-și vindeca amigdalele. Inutil să spun că a murit nu după mult timp.

3. Anticii foloseau ierburi otrăvitoare și venin de șarpe

Cu mult înainte de inventarea antibioticelor, oameni din diferite culturi si-au încercat norocul să se refacă folosind veninuri de viperă și otrăvuri ale plantelor. Spre deosebire de alte practici care erau complet inutile, aceasta a funcționat. În ceea ce privește oamenii de știință, proteinele mici cunoscute sub denumirea de dezintegrate sunt cauza comportamentului antibacterian.

În timp ce medicii din vechiul Egipt au încercat să folosească henbane, opium și cannabis, doctorii din Grecia Antică încercau să adauge scorpioni și șerpi uscați la poțiunile lor.

2. Găurirea craniului era practicată

Dintre toate bolile pe care le-ar fi putut avea cineva, cele mai grave ar fi trebuit să fie bolile psihologice de tot felul. Epilepsia, durerile de cap, printre altele, au fost tratate prin simpla găurire a craniului pacientului. Este, de fapt, cea mai veche procedură chirurgicală cunoscută de om. Există dovezi cum că și în timpul perioadei neolitice, aceasta făcea parte din practica medicală. De fapt, craniile găsite în Franța au arătat că în total 40 dintre cele 120 de cranii de la locul de înmormântare au suferit procedee de acest gen până la cel puțin 6500 î.Hr.

Utilizarea acestei tehnici nu se limita doar la boli psihice, ci a fost utilizată și pentru a ameliora coagularea sângelui după o leziune. De asemenea, a fost folosită pentru a elimina fragmentele osoase sau alte materiale care ar fi putut rămâne în craniu după o leziune. Astfel de leziuni ale capului nu au fost deloc neobișnuite, deoarece în timpul perioadei neolitice utilizarea unor astfel de arme ca și cuburi și curele a fost obișnuită și, desigur, violența a predominat, ceea ce a condus la o rată foarte mare a leziunilor capului.

1. Fumul de țigară a fost, de asemenea, utilizat în scopuri medicale

Medicii au folosit o clismă de fum de tutun pentru a trata astfel de lucruri cum ar fi paraziții, somnolența și crampele stomacale. Această tehnică a fost utilizată de americanii nativi din America de Nord.

În forma sa lichidă, fumul de tutun a fost utilizat și pentru a trata pacienții cu hernie. Înainte de descoperirea tutunului și de importul său ulterior de acolo în Europa, tutunul era necunoscut Europei, totuși inhalarea fumului pentru a trata astfel de lucruri datând din vremea vechilor greci.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--