Hai să facem un exerciţiu: eu întreb, tu răspunzi:
1. Ce ai mâncat ieri la prânz?
2. Ce ai îmbrăcat acum 2 zile?
3. De câte ori pe zi eşti certat de iubit/iubită/soţ/soţie/prietenă că ai uitat ba să iei copilul de la şcoală, ba să dai nu ştiu ce telefon, ba să plăteşti factură x, sau mai ştiu eu ce?
Nu ştiu cât e de grav la tine, dar la mine e cam… Apropos de asta, una dintre glumele pe care le fac cu prietenele mele atunci când uit ceva şi încerc să mă scuz este: „ştii că sufăr de senilitate timpurie”. Pe moment râdem, dar, pe de altă parte, glumă e serioasă: nu vreau să fiu o bătrânică care probabil o să uite cum o cheamă sau, mai rău, pe unde stă :)) Dacă mă întrebi şi pe mine ce am mâncat ieri la prânz sau cu ce am fost îmbrăcată acum două zile, trebuie să fac o pauză lungă şi să iau filmul la derulat. O fi de la faptul că tehnologia ne ajută mult prea mult, sau de la faptul că suntem din ce în ce mai stresaţi şi oboseşti, că suntem mulţi tasking, că mintea noastră este în toate părţile…nu ştiu exact, cert este că trebuie să luăm măsuri. Altfel, glumă se îngroaşă.
M-am gândit să scriu acest material şi după ce am mai citit un articol pe un site străin, în care se atrăgea atenția asupra faptului că oamenii care nu își antrenează creierul riscă mai multe afecțiuni care duc la demență sau Alzheimer. Sănătatea fizică depinde de foarte multe ori de cea psihică. Responsabil nu este doar sufletul, ci și creierul.
Un lucru este cert: trebuie să ne „jucăm” pentru a ne antrena creierul. M-am și gândit care ar fi cele mai la îndemână activități care să ne stimuleze activitatea cerebrală:
1. Cititul este una dintre cele mai liniștitoare activități, interesantă și în plus, stimulează activitatea cognitivă. Un alt plus pe care îl aduce lectura este și faptul că îți dezvoltă foarte mult și vocabularul, dar și imaginația.
FOLLOW ME
2. Scrabble. Dacă ești unul din acei oameni care deja s-au „împrietenit” cu Scrabble, am o veste foarte bună. Se pare că experții în acest joc sunt foarte buni vorbitori, au mereu răspunsurile pregătire și rar se găsește cineva să îi „încuie”. Pe termen lung, Scrabble te face mai inteligent.
3. Sahul pare să fie „sportul minții”, asta și pentru că dacă este practicat cu regularitate, îți poate îmbunătăți semnificativ abilitățile mentale.
4. Monopoly nu este doar un joc, ci este și un „curs” gratuit și distractive care te pune să negociezi cu ceilalți parteneri. Evident, negocierea se poate face numai dacă îți pui la muncă și puterea de concentrare.
5. Creează povești alături de prietenii tăi. Începe cu un cuvânt, altcineva trebuie să spună alt cuvânt, altcineva altul și tot așa. Ideea este ca ceea ce spuneți să aibă și sens și logică. Din punctul meu de vedere este și foarte distractiv și chiar te solicită intelectual. Dacă nu ați făcut până acum, vă recomand să încercați.
6. Înotul este una din cele mai solicitante activități pentru organism, ajutând în același timp și la dezvoltarea conexiunilor cerebrale complexe de coordonare și echilibru, dezvoltă concentrarea și atenția.
7. Relaxează-te cât mai des posibil. Pentru ca să poată funcționa la cote maxime, creierul are nevoie și de odihnă. Cu cât mai multe ore de relaxare, cu atât mai bine. Și ce poate fi mai plăcut decât un somn liniștit? Dacă suntem în vacanță nu avem nicio scuză să nu ne odihnim. Este extrem de plăcut să stai sub umbrelă, pe plajă acolo unde numai sunetul valurilor te poate „deranja” 🙂
8. Dormi suficient. Așa cum spuneam și mai devreme, ai nevoie de multă odihnă și chiar dacă ești în concediu nu îți pierde chiar toate nopțile pe distracții până în zori pentru că nu vei câștiga prea mult. Mai bine, odihnește-te cât poți de mult și de bine pentru că atunci când vei începe serviciul îți va fi dor de aceste momente. Crede-mă!
9. Remorează in fiecare seară activităţile de peste zi. Este un exerciţiu bun şi o să vezi cât o să te ajute. Începe cu dimineaţa: ce ai făcut, cu ce te-ai îmbrăcat, cu cine ai vorbit la telefon şi tot aşa până termini ziua.
În afara acestor modalități de „antrenare a creierului” mai sunt multe altele pe care le puteți adapta la programul vostru, la stilul de viață pe care îl aveți, la imaginația de care dați dovadă.
PS: nu uitați să vă acordați TIMP PENTRU VOI!!!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de oameni care mă citesc!
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.crăciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
Să vedem dacă imi aduc aminte cine m-a fotografiat…AAAAAA!!!DAAA!!!!: Lemonade Photo :))