9 PRODUSE ALIMENTARE care sunt VALABILE mai mult decât ți-ai fi imaginat

Recolta de vară ne aduce întotdeauna bucurie și vrem să avem întotdeauna un coș de fructe proaspete pe masă. Totuși, cele mai multe dintre ele se păstrează foarte puțin. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te bucuri de fructe, brânză și alte alimente proaspete pentru cât mai mult timp:

1. Fructe de pădure + oțet + apă

Amestecă oțet de mere cu apă (1:10), clătește zmerua, afinele sau alte fructe de pădure în acest amestec, trece-le printr-o sită și pune-le într-un recipient cu niște hârtie pe fund pe care îl bagi în frigider. Soluția e foarte slabă, așa că oțetul nu va fi simțit, iar fructele vor rezista mai mult.

2. Țelină, broccoli, lăptuci + folie

Totul e foarte simplu. Înfășoară țelina, broccoli și lăptucile în folie alimentară, de preferabil în întregime. Acestea vor ține mai mult și vor rămâne crocante pentru încă 2-3 săptămâni sau mai mult.

3. Brânză + pergament

FOLLOW ME

Brânza va ține mai bine dacă o înfășori nu în folie alimentară, ci în hârtie. Pune-o apoi într-un vas ceramic sau de sticlă. Poți să o pui și într-un recipient de plastic, dar nu trebuie să o închizi complet. Păstrează brânza în partea mai caldă a frigiderului.

4. Caise + suport de ouă

Pentru o durată mai lungă de viață a caiselor, cumpără-le tinere, fără pete sau alte defecte. Dacă sunt multe, pune-le într-o cutie, învelindu-le pe fiecare în hârtie sau așază-le într-un suport pentru ouă sau bomboane. În frigider poți păstra fructele coapte într-o pungă de hârtie.

5. Lapte bătut + sare sau zahăr

Deschide pachetul și pune produsul într-un bol de sticlă ce are capac. Atunci când îl pui la frigider, așază deasupra 2-3 linguri de zahăr rafinat. Poți să-l păstrezi și fără să-l pui la frigider – toarnă un strat mare de sare într-un recipient stabilizat, pune laptele, acoperă-l cu o cârpă și apoi închide recipientul.

6. Struguri + frânghie

Alege niște struguri mai târzii și așază-i astfel încât să nu se atingă prea mult unul de celălalt. Poți păstra ciorchinii pentru mai mult timp dacă îi agăți într-un loc uscat, răcoros, întunecat și aerisit.

7. Ghimbir + apă fiartă sau hârtie

Dacă nu-ți pasă de proprietățile utile ale produsului și te interesează doar gustul, poți păstra ghimbirul în frigider. Dacă vrei să fie însă proaspăt pentru mai mult timp, usucă-l puțin la soare, înfășoară-l în hârtiet și pune-l într-un loc întunecat și răcoros. Poți și să torni apă fiartă peste rădăcini și să-l pui la frigider.

8. Pește + gheață

E important ca peștele să fie tratat cum trebuie după pescuire. Frigiderele noastre nu oferă temperatura optimă pentru depozitarea peștelui. Poți rezolva ușor această problemă dacă-l pui într-un container plin de cuburi de gheață.

9. Mere + hârtie + cutie

Trimite merele în „carantină” într-un loc întunecos și după 2 săptămâni alege fructele stricate, iar pe celelalte înfășoară-le cu grijă în hârtie. Păstrează-le într-un loc întunecat și răcoros, cât mai departe de cartofi.

Citește și: 10 ALIMENTE pe care nu ar trebui să le ții în CONGELATOR

Mulți oameni cred că cel mai bun mod pentru a păstra mâncarea pentru mai mult timp este să o țină în congelator, dar sunt câteva alimente care nu ar trebui să fie ținute la raece.

Iată care sunt acele și de ce nu ar trebui puse în frigider, dacă vrei să eviți surprizele neplăcute:

1. Produsele lactate
Unele devin apoase în frigider. Poți îngheța însă smântâna grasă, frișca și cremele cu zahăr; laptele numai în ambalajul original și brânza numai dacă are mai mult de 40% grăsime.

2. Cartofii cruzi
Aceștia se înnegresc de obicei și e mai bine să îi ții într-un loc uscat. Poți îngheța însă piureul de cartofi pentru 4-6 luni.

3. Ouăle
Ouăle se dilată când sunt congelate, iar coaja s-ar putea sparge și gălbenușurile ar putea deveni cleioase. E mai bine să le păstrezi în corpul principal din frigider.

4. Conservele

Lichidul dinăuntru se amplifică, iar conserva s-ar putea crăpa sau ar putea exploda.

5. Anumite legume

Nu ar trebui să congelezi legumele cu un conținut ridcat de apă, precum salata verde, castraveții și ridichiile, pentru că decongelate își vor pierde consistența și aroma.

6. Alimente ambalate greșit

Deși e în regulă să le mănânci, culoarea, mirosul gustul și textura le vor fi afectate.

7. Mâncarea fierbinte

Las-o mereu să se răcească. Dacă o congelezi așa, va crește temperatura în frigider, iar bacteriile se vor înmulți rapid.

8. Produse alimentare dezghețate

În timpul dezghețării se dezvoltă microorganismele care nu mor la temperaturi scăzute. Dacă recongelezi mâncarea, cantitatea de bacterii va fi mai mare decât prima dată.

9. Miezul de pâine
Stratul de pâine se va înmuia. E mai bine să decongelezi mâncarea și să adaugi stratul de pâine mai târziu.

10. Fructele care conțin multă apă

Pepenele galben și pepenele roșu se vor înmuia și vor deveni cleioase dacă le păstrezi în frigider.

Ține minte:

  • Indiferent ce congelezi, consumă-le în 9 luni.
  • Majoritatea alimentelor necesită decongelare. Metoda lentă dă cele mai bune rezultate.
  • Asigură-te că mâncarea s-a răcit înainte să o bagi în frigider.
  • Folosește mereu recipiente potrivite pentru frigider.
sursa: brightside.me

Citește și: 9 alimente care NU EXPIRĂ niciodată

Când vine vorba de termenele de valabilitate a produselor, există o mulțime de date pe care ar trebui să ți le amintești. Din fericire, există câteva alimente pentru care nu trebuie să îți faci griji, deoarece nu au dată de expirare, deci te poți bucura oricând de ele.

9 alimente care nu expiră niciodată

1. Mierea
Datorită harnicelor albine (au enzime speciale care împiedică creșterea bacterilor) și procesului de depozitare, mierea are cea mai mare durată de valabilitate. Păstreaz-o într-un borcan închis bine pentru a evita zaharisirea ei, iar dacă mierea se întărește, pune borcanul într-un bol cu apă caldă și amestecă ușor până se topește.

2. Oțetul alb
Aciditatea ridicată a oțetului alb, distilat face ca acesta să se păstreze neschimbat până la ultima picătură.

3. Lichiorul tare
Dacă ai o sticlă de whiskey în mini-bar pe care nu ai mai deschis-o de la Crăciunul trecut, nu-i nimic, poți lua o înghițitură din ea oricând dorești. Pastrează lichiorul într-un loc răcoros și cel mai probabil va rezista mai mult decât te aștepți.

4. Extractul de vanilie
Extractul pur de vanilie, care ne aromează deserturile preferat, nu are termen de valabilitate; poate dura pentru totdeauna datorită conținutului său de alcool.

5. Fasolea uscată
Leguminoasele uscate au darul de a se păstra mult timp. Au în conținutul lor o mulțime de proteine și fibre și au o durată de depozitare foarte lungă și, spre deosebire de conserve, au un conținut scăzut de sodiu.

6. Orezul
Alb, sălbatic sau basmatic, orezul se poate păstra ani întregi. Trebuie doar să te asiguri că îl ții într-un recipient închis ermetic. Singura excepție este orezul brun, care are în el uleiuri naturale ce îl fac să devină rânced după o perioadă mai scurtă de timp.

7. Sarea
Clorul de sare este un element mineral natural găsit în pământ, așa că nu este o surpriză faptul că acest condiment rămâne în stare proaspătă pentru mult timp. Totuși, iodarea reduce termenul de valabilitate cu până la 5 ani.

8. Zahărul
Zahărul alb, brun sau chiar cel sub formă de pulbere nu se strică, deoarece nu are suport pe care să se dezvolte bacteriile. Poate fi necesar să-l înmoi din când în când (cu bezea), deoarece are tendința de a se usca cu ușurință.

9. Cafeaua instant
Spre deosebire de boabele proaspăt macinate, cafeaua instant nu are nicio umiditate în ea, deci, se menține proaspătă pâna la ultima picătură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.