Iubesc mâncarea şi asta am spus-o de fiecare dată. Mai ales mâncarea libaneză! Cu greu pot rezista ispitelor cu miresme îmbietoare, cu arome pe care nu le pot recunoaște, dar care mă fac să îmi plouă în gură numai la gândul că preparatele libaneze există.
Tentația este cu atât mai mare, cu cât aproape de casa mea este și un restaurant libanez, Four Seasons. Hummus, labneh, ras asfour (vită cu sos de rodie), fatoush și lipia casei. Acestea sunt bucatele mele preferate atunci când vine vorba de mâncarea libaneză. Un avantaj extrem de mare este că preparatele libaneze nu numai că sunt extrem de gustoase, dar, dacă știi să le combini, au și puține calorii.
Ce îmi pot dori mai mult? Preparate pe care le savurezi nu doar cu papilele gustative, ci şi cu ochii şi sufletul. Iar eu trebuie să fiu cuminte 😀
Am încercat și eu odată să fac supă de linte. Nu mi-a ieșit atît de bună, însă. Ce-i drept, nici nu am toate condimentele pe care le folosesc bucătarii cu experiență. Și dacă le-aș avea, probabil tot nu aș reuși să le folosesc cum trebuie, pentru că mi s-a dezvăluit un secret: fiecare preparat este gătit după reţete autentice, aduse din Liban.
Mâncarea libaneză include foarte multe legume: năut, vinete, roşii, măsline, baby spanac, salată verde, rucola, condimente, dar şi seminţe şi iaurturi. Despre unele din acestea am scris şi am mai postat pe blog.
Mi-am mai dat seama de un lucru: contează foarte mult şi emoţia pe care o simt când mă aşez la masă. Nu ştiu cum este pentru voi, dar pentru mine momentul micului dejun, al prânzului sau al cinei, chiar și al unei gustări, este unul foarte important. Nu e suficient să mănânc, ci vreau să mă hrănesc şi să mă bucur în acelaşi timp.
FOLLOW ME
Am 5 motive pentru care aleg acest tip de preparate:
- Mă țin departe de prăjeli şi grăsimi
- Pot mânca foarte bine şi gustos fără să combin carbohidraţii şi proteinele
- Pot să renunţ la masa de seară fără să îmi fie foame, deşi ultima masă o am cel târziu la ora 19:00 şi asta pentru că preparatele libaneze sunt foarte săţioase
- Nu sunt obligată să renunţ total la desert, deşi asta impune orice dietă care promite să dea rezultatele aşteptate. Eu aleg ca desert „Noapte de Beirut”. Staţi! Nu aruncaţi cu pietre în mine, este un dulce uşor, din cremă de lapte parfumată cu esenţe de flori, cu banane „scufundate” în miere şi se pudrează cu fistic şi nucă. Nu mănânc un kilogram, deci nu se întâmplă absolut nimic dacă trişez un pic. Doar un pic! 😀
- Mă hidratez cu ceaiul libanez. Aroma şi gustul acestui ceai nu se poate descrie în cuvinte, trebuie să îl încercaţi neapărat. Iar dacă sunteţi amatori de cafea, vă recomand să o beţi în acest restaurant
Asta așa, la prima vedere, că, dacă mă mai gândesc puțin, aș mai găsi și altele. Dar zic să mai lăsăm loc de asta în viitoarele articole.
Concluzia mea? Bucătăria libaneză, ca şi altele din țările situate în zona mediteraneană, promovează un stil alimentar echilibrat şi foarte bine aromat. Atât vă mai zic: poftă bună la sănătate şi kilograme în minus! 🙂
Tag: motive pentru care ador mâncarea libaneză