Boala sărutului, des întâlnită acum și la copiii de grădiniță

Au voie copiii să bea după alți copii? Cât de grav este acest obicei și cum îi educăm în acest sens

Am observat și la petrecerea Alesiei, dar și la alte evenimente destinate celor mici, un obicei pe care îl au cei mai mulți: să bea din alte pahare decât ale lor. Fie că nu sunt atenți unde își pun paharul, fie că uită, fie că sunt prea grăbiți să fugă la joacă, iar când vin se reped la primul pahar pe care îl văd, ori poate sunt curioși să vadă dacă nu cumva ce este în paharul ceiluilalt este mai bun decât ce beau ei, copiii nu țin cont ce pahar sau cană folosesc.

Nu am putut rămâne indiferentă la acest subiect pentru că noi acasă am încercat foarte mult să îi educăm pe copii să nu bea din paharul altcuiva. Din motive de igienă, educație, am considerat că trebuie să știe acest lucru și să fie un fel de principiu cu care să pornească în viață.

Ca să înțeleagă și părinții de ce este atât de important să îi educe pe micuți în acest sens, am stat de vorbă cu doamna Dr. Antonescu Irina, medic pediatru la Regina Maria. Mi-a explicat de ce nu este bine și ce riscă copiii atunci când beau după alții, fie ei copii sau adulți.

Este foarte greu de explicat copiilor, pentru că ei au o vârstă mică și atunci contează extrem de mult educația pe care o au de acasă. Dacă ne văd pe fiecare dintre noi că ne folosim paharul sau cana noastră așa vor face și ei. Trebuie să le povestim despre infecții, ușoare sau mai grave, și cum se plimbă ele de la un copil la altul. De exemplu, mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului- înainte o vedeam frecvent la adolescenți, de o vreme am început să o intâlnesc des la copilul de grădiniță. Se transmite prin salivă, iar copiii nu au auzit niciodată despre asta. Adolescenții se sărută, cei mici nu fac asta, însă dacă eu beau cu cana ta se ajunge tot acolo. Și mai este o problemă: în grădinițe sunt sticle mari de apă cu pahare de unică utilizare, numai că paharele se încurcă între ele pentru că toate arată la fel. Eu, dacă folosesc un pahar de acest tip, îl pun pe masă, vine un copil și pune un paharul din care a băut el, atunci eu nu mai știu din care pahar să beau.

Un alt obicei pe care l-am văzut la adulți foarte des este acela de a gusta din sticla celui mic. Alții bagă suzeta în gură, pe motiv că o dezinfectează, apoi i-o dau celui mic. Este un obicei greșit și medicul pediatru ne spune de ce:
Le explic frecvent adulților că în gura noastră avem o grămadă de bacterii. Noi avem o imunitate și nu facem infecția respectivă, dar sugarul sau copilul va fi pus în pericol, mai ales dacă mama are anumite probleme cu dantura, spune medicul pediatru Dr. Antonescu Irina.

Sper din toată inima să vă ţineţi departe de suzeta sau tetina biberonului şi să le povestiţi, prin poveşti create de voi despre bacteriile şi infecţiile pe care le pot lua folosind paharul, furculiţa, linguriţa colegului, fratelui sau chiar pe ale părinţilor. Nu trebuie să uităm că ceea ce îi învățăm pe copii acasă vor face și în societate când vor crește.

Să fiți sănătoși și atenți la educația pe care o oferim micuților noștri. 🙂


PS: Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

Hai cu mine pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.