11 MITURI STUPIDE pe care nu trebuie să le mai crezi NICIODATĂ

Încă din copilărie auzim o mulțime de informații și nu ne îndoim niciodată de ele. Totuși, multe dintre ele nu sunt adevărate. Iată ce se ascunde în spatele unor asemenea mituri:

1. Săpunul ucide bacteriile

Săpunul doar spală bacteriile, fără să le ucidă. Cum funcționează totuși săpunul? Atunci când te speli pe mâini, săpunul îndepărtează murdăria, terenul de înmulțire pentru bacterii.

2. Dacă înghiți o bucată de gumă, aceasta va rămâne în stomacul tău timp de 7 ani

Deși baza vâscoasă a gumelor de mestecat nu poate fi dizolvată de acidul gastric, aceasta e eliminate din corp în mod natural, prin contracțiile musculare ale stomacului.

3. Dacă îți razi părul, acesta va crește mai gros

FOLLOW ME

Atunci când tai partea exterioară a părului, rămâne în urmă un capăt bont, non-comic – acesta este tare la atingere.

4. Dacă atingi broaște, vei face râie

Râiele sunt excrescențe benigne cauzate de virusul papilloma uman. Poți să îl iei din locurile publice sau prin contact cu o persoană bolnavă.

5. Părul și unghiile cresc după moarte

După ce o persoană moare, pielea devine deshidratată și se contractă, ceea ce creează iluzia că părul și unghiile cresc.

6. Marele Zid Chinezesc este vizibil din spațiu

Deși Marele Zid Chinezesc depășește 7000 km, e dificil să îl vezi din spațiu, deoarece culorile sale seamănă cu cele naturale. Poți vedea Zidul numai într-o anumită lumină și în anumite condiții meteorologice, și chiar și atunci numai de pe o orbită joasă. Poți vedea în schimb mult mai clar autostradele.

7. Liliecii sunt orbi

Deși liliecii folosesc ecolocație pentru a se orienta în spațiu, ei folosesc și vederea de noapte în anumite cazuri.

8. Apa conduce electricitatea

Ceea ce conduce electricitatea sunt mineralele cu particule încărcate pozitiv și negative, pe care moleculele de apă nu le conțin ca atare. Așadar, apa distilată, fiindcă nu are impurități, nu conduce electricitatea.

9. Antibioticele ucid virușii

Antibioticele au de-a face numai cu bacteriile, ucigându-le sau oprindu-le înmulțirea. Deși substanțele cu proprietăți antibiotic au fost folosite în diverse scopuri încă din vremea Antichității, antibioticele (a căror denumire înseamnă „opus vieții”) au revoluționat medicina în secolul 20. Împreună cu vaccinarea, antibioticele au dus la eradicarea aproape complete a unor boli precum tuberculoza în lumea civilizată. Totuși, fiind eficiente și ușor de procurat, au început să fie folosite în exces, așa că bacteriile au devenit rezistente la ele.

10. Dacă stai prea aproape de televizor vederea ți se va înrăutăți

Nu există dovezi care să ateste asta. Totuși, dacă stai prea aproape și te uiți prea mult la televizor, ochii tăi vor fi încordați.

11. Coca Cola dizolvă dinții

Mitul conform căruia un dinte pus într-un pahar de Coca Cola se va dizolva peste noapte a fost perpetuat de ani de zile. Asta se presupune că se întâmplă din cauza celor trei acizi – fosforic, citric și carbonic – prezenți în băutură. Totuși, aceștia pot fi găsiți în multe alte băuturi.

Citește și: 10 MITURI despre EVUL MEDIU pe care FILMELE ne-au făcut să le credem ADEVĂRATE

Atunci când vorbim despre Evul Mediu, ne gândim fără să vrem la o imagine care e, cel mai probabil, destul de departe de realitate, deoarece există o mulțime de mituri legate de această perioadă. Iată câteva dintre poveștile despre Evul Mediu pe care ar trebui să le abordezi cu scepticism:

10. Oamenii credeau că Pământul e plat

Ideea că Pământul e plat a existat în Scandinavia pre-creștină (secolele 9-12) și a dispărit odată ce creștinismul a ajuns în această regiune. În restul Europei și în țările mediteraneene, oamenii (cel puțin cei educați) știau că Pământul e rotund – lucru dovedit de numeroase texte și hărți.

9. Columb a vrut să demonstreze că Pământul e rotund

Oamenii știau deja că Pământul este sferic, așa că el nu mai avea nevoie să dovedească nimic. Călătoria lui Columb a arătat numai că Pământul e mult mai mare decât se credea și a deschis o nouă rută pentru comerț.

8. Vikingii purtau coifuri cu coarne

Adevărul e că aceste coifuri nu ar fi deloc practice sau confortabile în bătălii. Abia în secolul XIX artiștii scandinavi au început să adauge asemenea detalii la imaginile vikingilor.

7. Soții le puneau nevestelor lor centuri de castitate

Faptul istoric conform căruia nobilii medievali care plecau la bătălie le puneau soțiilor lor centuri din fier care să le acopere zona intimă este doar un mit. Această ficțiune a apărut în Noua Eră și este o alegorie în operele de artă.

6. În Evul Mediu, oamenii nu ajungeau să trăiască până la 30 de ani

Speranța de viață în acea perioadă era atât de scăzută din cauza mortalității infantile extrem de ridicată. Copiii mureau din cauza a diverse boli, dar dacă ajungeau până la vârsta maturității și nu apărea vreo epidemie, era foarte probabil să trăiască până la 60-70 de ani.

5. Oamenii nu se spălau și corpurile lor miroseau îngrozitor

Desigur, nivelul de igienă de atunci nu era ca cel de azi, dar reprezentanții tuturor straturilor sociale se spălau și apreciau igiena și îi evitau pe cei care nu miroseau bine. În această perioadă săpunul începuse să fie distribuit publicului larg, mai ales în marile orașe.

4. Femeile nu aveau drepturi

Bineînțeles, femeile din epoca medievală nu erau atât de libere ca acum. Cele mai multe dintre ele aveau doar două variante – să se căsătorească sau să meargă la mănăstire. Ele își ajutau tații și soții la diverse meșteșuguri, puteau să fie moștenitoare, să cumpere proprietăți sau să se ocupe de afacerile de familie.

3. Oamenii din Evul Mediu nu foloseau tacâmuri

În această perioadă cuțitele erau folosite în multe zone. Furculița a apărut în Imperiul Bizantin, în secolul VI, iar în Italia în secolul XI.

2. Biserica împiedica dezvoltarea științei și îi ardea pe rug pe oamenii de știință

Adevărul e că mulți învățați din Evul Mediu erau ei înșiși clerici. Nu numai că nu erau oprimați pentru activitățile lor, dar primeau și premii pentru cunoștințele și înțelepciunea lor.

1. Milioane de femei au fost declarate vrăjitoare și arse pe rug

Vânătoarea vrăjitoarelor a început mai târziu. Biserica medievală nu numai că nu acorda atenție vrăjitoarelor, dar le-a și negat existența până în secolul XIV.

Citește și: 7 FAPTE ISTORICE care sunt SIMPLE MITURI! Află cu ce ai fost MINȚIT!

„Poveștile bune merită puțină înfrumusețare”, spune bătrânul Gandalf. Deși asta poate că funcționează de minune pentru ficțiune, în istorie nu ar trebui să se întâmple așa ceva, deoarece interpretările incorecte ale evenimentelor și presupunerile pot ajunge, cu timpul, în manuale.

Iată câteva „fapte” pe care nu ar trebui să le considerăm adevărate:

1. Shakespeare n-a scris nicio piesă. Autorul e altcineva
Shakespeare s-a născut și a crescut într-o magazie de oi, unde nu ar fi putut obține suficiente cunoștințe pentru niște piese așa elaborate. În plus, nu există o semnătură unică a scriitorului – apar Shakespeare, Shake-speare sau chiar Shak-spear.

2. Marie-Antoinette nu le-a spus țăranilor să mănânce prăjitură
Se spune că regina franțuzoaică le-ar fi spus supușilor ei săraci: „Dacă nu au pâine, să mănânce cozonaci!” Pe când spune Jean-Jacques Rousseau că se întâmpla asta, Marie-Antoinette avea 9 ani și trăia încă în Austria.

3. Piramidele nu au fost construite de sclavi
În anii 90, arheologii au descoperit morminte ale constructorilor piramidelor. Au fost îngropați cu onoruri și erau foarte apropiați de faraoni. Investigarea scheletelor arată că oamenii erau bine hrăniți.

4. Centura de castitate e o minciună
Se spune că atunci când un om pleca într-o cruciadă, punea soției sale o centură de metal, ca ea să nu-l poată înșela cât e plecat. Totuși, nicio femeie nu o putea purta mai mult de câteva zile fără să moară de septicemie.

5. Sfinxul din Giza și-a pierdut nasul cu mult înainte ca Napoleon să fi ajuns în Egipt
Se crede că în timpul campaniei din Egipt (1798-1801), Napoleon i-a pus pe soldați să exerseze trăgând în Sfinx. De fapt, Sfinxul rămăsese fără nas cu mult înainte de venirea lui Napoleon – o dovedesc niște gravuri făcute de un călător cu câteva decenii mai devreme.

6. Biblioteca din Alexandria a fost distrusă cu mult înainte de faimosul incendiu
Se presupune că pergamente prețioase au fost distruse în timpul atacului lui Cezar asupra Alexandriei. De fapt, biblioteca a fost abandonată după ce cheltuielile pentru întrețnere au fost reduse și bursele desființate.

7. Calul troian nu a existat
Unii cercecetători cred că a existat doar un berbece care arăta ca un cal, iar alții spun că e posibil ca un cutremur să fi distrus zidurile Troiei.

Citește și: 8 mituri despre animale pe care toată lumea le crede

Noi, românii, avem tendința să ne încredem în tot soiul de superstiții și mituri. Am luat informațiile ca atare din moși strămoși și le credem până în ziua de azi.

Când vine vorba de animale, avem impresia că știm totul, dar sunt multe lucruri despre care credem că sunt adevărate nejustificat.

Iată 8 mituri despre animale pe care le crede toată lumea:

1.

1-53-8393887

2.

2-43-1376047

3.

3-42-7773360

4.

4-44-1381817

5.

5-39-7421006

6.

6-43-3533418

7.

8-35-3095186

8.

12-14-3486251

Citește și: 8 MITURI care îți pot face mult rău

Cu siguranță ai auzit până acum multe reguli care explică modul în care trebuie să te comporți în situații de urgență. Dar, sunt toate eficiente?

Iată câteva mituri legate de supraviețuire care nu numai că sunt neîntemeiate, dar sunt și periculoase:

Primul ajutor în cazul mușcăturii de șarpe

1-mit-7513686

MIT: Dacă te mușcă un șarpe trebuie să sugi otrava din rană.

REALITATE: Cel mai important lucru e să ajungi la spital cât mai repede.

Veninul de șarpe intra în fluxul sanguin foarte repede și nu rămâne blocat în zona mușcată, așa că atunci când încerci să îl sugi este ineficient. Mai mult decât atât, punând gura pe rană, poți risca faci contact cu veninul la nivelul gurii. Cel mai bun mod prin care victima poate să oprească veninul să se deplaseze rapid prin fluxul sanguin este să rămână calm, să bea mult lichid și, desigur, să ajungă la spital cât mai repede posibil.

Ce să faci dacă te pierzi în pădure

2-mit-2799388

MIT: Dacă te rătăcești în pădure, trebuie să găsești imediat o sursă de hrană.

REALITATE: Prioritate este să găsești o sursă de apă și să-ți construiești un adăpost.

O persoană sănătoasă poate trăi fără hrană pentru un timp destul de îndelungat: până la 3 săptămâni, 3 zile fără apă. Găsirea unei surse de apă și construirea unui adăpost pentru a te putea ascunde de fenomene meteorologice extreme sunt cele mai importante lucruri.

Cum să construiești un adăpost

3-mit-6886909

MIT: Un șopron e tot ce ai nevoie ca să te adăpostești în pădure.

REALITATE: Un astfel de apost te apără de frig doar dacă te asiguri că împiedici venirea frigului de sub tine.

Înainte de a începe construirea unui adăpost ar trebui să evaluezi mediul și condițiile meteorologice. Ai nevoie de adăpost pentru a te proteja de vant, ploaie sau soare. Construirea unei șoproane nu este de ajuns. Pământul rece va  trage căldura din tine pe timp de noapte dacă nu există un strat de căldură între corp și sol.

Cum să găsești apă în deșert

4-mit-8842240

MIT: Lichidul din cactus te poate ajuta să nu mori de sete.

REALITATE: Numai anumite tipuri de cactus conțin lichid care poate fi băut.

Există doar un singur tip de cactus care conține apă potabilă. De cele mai multe ori, cactușii sunt otrăvitori. Consumarea lichidului din interiorul lor îți poate face rău și te poate face să vomiți, deshidratându-te și mai rău.

Cum să supraviețuiești atacului unui urs

5-mit-3970144

MIT: Dacă vezi un urs, fă pe mortul.

REALITATE: Dacă vezi un urs, îndepărtează-te ușor

Urșii nu doresc să atace, cu atât mult mai puțin  să te mănânce. Atunci când vezi un urs trebuie să te retragi încet, păstrând ursul în raza ta vizuală. Păstrează distanța. Acest lucru  îi va arăta ursului că nu ai  pretenția să îi cucerești teritoriul.

Cum știi care fructe sunt toxice și care sunt comestibile

6-mit-3875624

MIT: Dacă animalele le pot consuma, poți să le consumi și tu.

REALITATE: Poți să mănânci doar fructele și ciupercile pe care le identifici ca fiind comestibile fără niciun dubiu.

Unele fructe de pădure și ciuperci care sunt mortale pentru oameni, nu sunt toxice pentru animale și păsări. Alege doar fructele pe care le recunoști.

Cum să găsești direcția de mers în funcție de mușchiul copacilor

7-mit-9004743

MIT: Mușchiul crește pe partea de nord a copacilor.

REALITATE: Mușchii pot crește pe toate părțile copacilor.

Mușchiul se poate dezvolta pe toate laturile unui copac, în funcție de condițiile de mediu. Nu te baza pe acest mit atunci când încerci să găsești ieșirea din pădure.

Cum tratezi hipotermia

8-mit-2957638

MIT: Dacă o persoană are hipotermie,  trebuie să facă o baie în apă fierbinte.

REALITATE: Încălzește corpul gradual.

Nu freca zonele degerate deoarece acest lucru poate provoca daune suplimentare. Încălzște persoana în mod treptat, începând cu pături și sticle de apă caldă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.