Chiar și atunci când îți transformă covorul alb într-unul albastru sau se murdăresc din cap până în picioare, copiii nu fac niciodată ceva cu intenția clară de a te supăra. Poate că ar trebui să nu îi mai cerți atât de tare și să înveți să le apreciezi nebunia. La urma urmei, ei învață să înțeleagă lumea din jurul lor prin intermediul lucrurilor năstrușnice pe care le fac:
1. Cel mai bun mod pentru a te asigura că nu îi încurci.
2. E liniște cinci minute și apoi înțelegi de ce.
3. Copiii mici nu dorm. Ei își încarcă bateriile.
4. Un adevărat cavaler
5. Îmi pare rău, dragă, părinții au venit acasă mai devreme, te voi suna eu.
FOLLOW ME
6. Prietenii adevărați nu pot fi despărțiți.
7. Mamă, m-am murdărit puțin
8. Doar ne jucam…
9. Nu mă vor găsi niciodată aici…
10. Cei mai buni prieteni
Poate că nu ți se pare frumos să îi vezi pe copii în aceste ipostaze, dar ar trebui să te relaxezi și să eviți anumite greșeli care împiedică dezovoltarea armonioasă a copiilor, cum sunt:
1. Interzicerea experimentelor
Trăim într-o lume în care suntem avertizați de pericole tot timpul. „Siguranța pe primul loc” ne face să ne protejăm copiii de orice, de frică să nu-i pierdem. Se pare însă că dacă cei mici nu sunt lăsați niciodată să se joace afară sau să cadă și să se lovească, atunci când vor crește vor avea fobii și stimă de sine scăzută. La fel, dacă nu se despart de cineva în adolescență, nu vor aprecia maturitatea emoțională necesară unei relații de durată.
2. Ascunderea greșelilor noastre din trecut
Adolescenții sănătoși își vor întinde aripile și vor avea nevoie să zboare singuri. Adulții trebuie să îi lase să facă asta, dar și să îi ajute în această misiune. Ca să-i înveți să facă alegerile corecte, povestește-le copiilor despre greșelile relevante din trecutul tău.
3. Confundarea inteligenței și a talentului cu maturitatea
De multe ori, inteligența este folosită pentru a măsura inteligența unui copil, așa că părinții presupun de multe ori că un copil deștept este pregătit să înfrunte lumea. Acest lucru nu e însă adevărat. Fii atent/ă la ce fac alții copii de vârsta copiilor tăi. Dacă ei au mai multe responsabilități sau libertăți, poate că nu îți lași copiii să fie suficient de independenți.