Din copilărie, auzim anumite fraze și afirmații pe care apoi le considerăm incontestabile pentru tot restul vieții. De exemplu, dacă mănânci mulți morcovi, ți se îmbunătățește vederea, bărbații fac burtă de la bere, dacă ieși afară cu părul ud, răcești. Și chiar și acum, în epoca Internetului, atunci când orice informație poate fi verificată, mulți dintre noi rămân cu astfel de nelămuriri.
Iată ce mituri nu ar mai trebui să crezi:
Mitul 1: Anumite părți ale limbii sunt sensibile la un singur gust.
Omul de știință german David Hoenig la începutul secolului al XX-lea a ajuns la concluzia că diferite părți ale limbii sunt la fel de capabile să determine gustul, deși rata de reacție este oarecum diferită. După ani de cercetări efectuate de oamenii de știință, declarația lui Hönig a confirmat că toate gusturile sunt simțite la fel în toate părțile limbii.
Deci de ce a apărut acest mit? Se pare ca psiholog la Universitatea Harvard Edwin Boring a tradus incorect lucrările savantului Hennig german, iar mai târziu a devenit o opinie populară că vârful limbii simte gustul dulce, parte din spate a limbii răspunde la gust amar, iar părțile laterale – la acru și sărat.
Mitul numărul 2: Bărbații fac burtă de la bere
FOLLOW ME
Se crede că oamenii care beau constant bere, fac burtă. Dar nu este vorba despre bere, ci o abundență de gustări dăunătoare, adesea însoțitoare permanente ale băuturii. În plus, berea conține alcool, care, la rândul său, irită mucoasa gastrică, provocând astfel creșterea apetitului. Dar asta nu e tot. După cum spune Michael Jensen, endocrinolog la Clinica Mayo din Rochester, depunerea de grăsime este o reacție a ficatului la alcool. Datorită caracteristicilor fiziologice ale bărbaților, grăsimea este stocată în abdomen, în timp ce la femei se acumulează pe șolduri și fese.
Mitul numărul 3: Câinii văd lumea în alb și negru
Oamenii de știință ruși au demonstrat că prietenii noștri necuvântători sunt capabili să perceapă o gamă limitată de culori, astfel încât să poată distinge obiecte de aceeași formă. În general, viziunea câinelui este foarte asemănătoare cu viziunea unui daltonist.
Mitul numărul 4: Morcovii îmbunătățesc vederea
Acest mit s-a născut după propagandă din timpul celui de-al doilea război mondial. Apoi, armata britanică a susținut că piloții de vânătoare aveau o vedere excelentă în timpul nopții datorită consumului de cantități mari de morcovi. De fapt, avioanele britanice aveau la bord un radar care îi ajuta să detecteze mai ușor inamicii. Mesajele despre puterea miraculoasă a morcovilor au fost inventate și reproduse de mai multe mijloace de comunicare, astfel încât dușmanii să nu afle despre noile tehnologii pentru detectarea aeronavelor.
Mitul numărul 5: Dacă înoțiți în imediat după masă, te poți îneca
Sigur că mulți dintre copii au auzit de la părinți că, după masă trebuie să aștetpte 30-60 de minute înainte să înoate pentru că altfel pot să aibă crampe și se pot îneca. Dar, din fericire, acest lucru nu este adevărat, deoarece nu există cazuri înregistrate când cineva s-a înecat din cauza unei mese recente. Dacă înoți după masă vei avea senzații incomode la stomac, dar nu îți pui în pericol sănătatea.
Mitul numărul 6: Dacă îți razi părul de pe picioare o să crească mai negru și mai gros
Multor fete li se spune încă din adolescență că dacă își rad părul de pe picioare acesta o să crească mai negru și mai gros, dar acesta este doar un mit. „Acest lucru nu este dovedit”, a spus Kurt Stenn, biolog care a studiat părul de peste 30 de ani și a scris cartea „Hair. Istoria lumii”. Potrivit lui, aparatul de ras îndepărtează pur și simplu firele subțiri de la suprafață, rădăcina nefiind afectată. Apoi cresc – și din punct de vedere vizual pare că părul devine mai întunecat și mai gros. Dar e doar o iluzie.
Mituri in care nu credeam:)
Eu oricum nu prea cred in astfel de lucruri