Răceala nu se tratează cu antibiotic!

Știați că România este pe locul 6 în lume în ceea ce privește consumul zilnic de antibiotic pe cap de locuitor?

OMS ne atrage atenția că din 2010 și până în prezent, consumul de antibiotice a crescut cu peste 40%. Ceea ce oamenii nu iau în calcul atunci când aleg să folosească antibiotice fără prescripție medicală este că atunci când sunt consumate iresponsabil, antibioticele contribuie semnificativ la creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotice, un fenomen extrem de grav și periculos pe termen lung, fapt semnalat și de Organizația Mondială a Sănătății, care estimează că, până în 2050, bolile rezistente la medicamente vor face peste 10 milioane de victime pe an.

Săptămâna trecută am postat pe story câteva imagini în care vă arătam că Nicholas a răcit și foarte multe dintre mămici m-au întrebat ce îi dau, ce fac, mi-au zis că și bebelușii lor sunt răciți și nu știu ce medicamente să le dea. De foarte multe ori am spus că eu nu recomand medicamente, cu atât mai puțin antibiotice.

Răceala nu se tratează cu antibiotic! Nici atunci când vorbim despre bebeluși sau copii, nici când vorbim despre adulți. Cele mai multe simptome de răceală sunt cauzate de infecțiile de natură virală (nas înfundat, dureri de gât, tuse) care nu se ameliorează prin administrarea de antibiotice. Antibioticele trebuie să se folosească atunci când tratăm infecțiile bacteriene, dar au efecte secundare neplăcute și, administrate pe termen lung, ne scad rezistența la bacterii și infecții. Acesta este și motivul pentru care eu nu le folosesc decât în situații de maximă, maximă necesitate.

Sunt genul de persoană care de obicei fuge de antibiotice. Am mare încredere în medicul nostru de familie, Dr. Dan Cernescu, care îmi spune să dau antibiotic copiilor numai în cazuri în care deja e neapărat necesar. S-a întâmplat foarte rar din fericire.

Sistemul nostru imunitar poate face față infecțiilor virale ușoare și e suficient să folosim medicamente ce se eliberează fără prescripție medicala precum pastilele de supt sau sprayurile pentru gât, în cazul unei dureri în gât, iar pentru alte simptome, cum sunt durerea de cap, de urechi și febra se recomandă medicamente antiinflamatoare administrate pe cale orală, medicamente pentru desfundat nasul etc.

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

Eu și pe acestea eu le iau tot după ce mă consult cu un medic, chiar dacă nu am nevoie de rețetă, pentru că sunt foarte multe opțiuni pe piață și prefer să am sfatul unui specialist înainte de a le cumpăra.

Primul lucru pe care îl fac atunci când simt că mă ia răceala este să beau ceai de ghimbir cu lămâie și miere. Dacă vă place gustul de ghimbir, puteți să amestecați și ghimbir ras, coajă de lămâie și miere pentru o consistență mai cremoasă și să luați cu lingurița. Încerc să mă odihnesc mai mult, mă hidratez cu apă, ceaiuri și supe calde și aștept să treacă. Dacă sunt înfundată sau mă doare în gât, iau de la farmacie pastilele de supt sau sprayuri pentru gât disponibile în mai multe variante, inclusiv cu antiinflamator.

Dacă trec mai mult de 7 zile și starea nu se îmbunătățește sau apar complicații, în mod clar trebuie să vorbiți cu medicul vostru și să verificați dacă aveți vreo infecție severă, caz în care o să vă spună ce aveți de făcut mai departe și dacă e necesară administrarea unui tratament cu antibiotice.

Găsiți mai multe informații despre acest subiect pe conturile Societatea Română de Rinologie și Societatea Națională de Medicina Familie, inițiatorii campaniei „Răceala nu se tratează cu antibiotic. Informează-te!

 

Nu uitați că răceala nu trece peste noapte, tot ce puteți face este să ameliorați simptomele, să aveți răbdare și să vă acordați timp de vindecare. Găsiți pe blogul meu un articol despre 10 antibiotice naturale care nu îmi lipsesc din casă , dar și un ghid cu 15 sfaturi ale medicilor pediatri pentru prevenirea și tratarea răcelilor de sezon.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

0 comentarii pe “Răceala nu se tratează cu antibiotic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.