A sosit din nou acel moment al anului. Agitație, alarmă, nazuri, mic-dejun, alergătură, acomodare sau reacomodare, emoții cât cuprinde. Trăim și noi alături de micuții noștri, parcă, de fiecare dată, fiecare început de an școlar, grădiniță și tot așa. De la an la an, însă, parcă noi, părintii, devenim ceva mai…experimentati, mai ales dacă ținem cont de câteva sfaturi simple, practice și cât se poate de utile. Vă spun din start că la mine au funcționat 😀
Familia trebuie să fie 100% implicată în readaptarea copilului la viața de școlar
Implicarea familiei îi dă copilului sentimentul că acest moment este important pentru el, dar și pentru ceilalți membri ai familiei. El va fi „eroul principal” în această poveste și acest lucru îl va motiva, iar bucuria împărtășirii acestui sentiment cu cei dragi este benefic din punct de vedere psihic si emotional. Pe parcursul acestor activități desfășurate cu copilul, este necesar ca, prin discuții deschise, sincere, să i se explice ce înseamnă acest an școlar, ce lucruri noi și interesante va afla, dar și ce asteptari avem de la el.
Ora de culcare trece și ea la calendarul…de școală
Trecerea la “ora de școală” trebuie să se producă ușor, în timp, prin joacă, prin explicații prietenești care să-i determine să intre într-un program cât mai aproape de cel de școală. Ora trebuie treptat scăzută seara, prin provocari pentru programul de dimineață, pînă bioritmul copilului va fi resetat la ora potrivită.
Pregătiți ghiozdanul împreună!
FOLLOW ME
Dacă sunt antrenați să participe activ copiii vor fi fericiți, se vor simți importanți și dornici să înceapă școala și să le folosească. Prezenta familiei îi va creea un confort emoțional deosebit și-l va încărca pozitiv, simțind dragostea și protecția celor dragi.
Arătați-i că aveți încredere în el ca școlar
O relație caldă, prietenească cu copilul îl va convinge să-și ia în serios meseria de „școlar”. Încrederea acordată copilului va fi extrem de importantă pentru el, iar discuțiile zilnice despre ce a făcut, cum s-a descurcat, îi vor dovedi copilului că este important pentru familie, iar ce face el interesează, bucură sau întristează pe toți membrii ei. Un program zilnic, bine structurat, va face din școlarul mic un copil fericit, pregătit pentru viață, iar mai târziu un adult de succes. La școala, programul este bine întocmit, respectând particularitățile de vârstă. Este important ca orele de masă și de relaxare, nu neaparat somn (o oră în parc, de sport, orice activitate plăcută copilului) să fie respectate. La fel de ferm trebuie stabilită și respectată ora de culcare 21 și cea de trezire.
Limitați timpul alocat temelor la o oră, maxim o oră și jumătate
Restul timpului îl puteți împărți pentru alte activități opționale. Dar nu uitați că un copil trebuie să se și joace! E recomandat ca, de comun acord cu cel mic să întocmiți un orar săptămânal, structurat pe zile, ore și activități. La loc vizibil instalați și un ceas mare. Seara veți discuta cinstit cum s-a ținut de program, evaluând corect situația. Nu uitați să lăudați și să încurajați copilul și să-l sfătuiți cu răbdare dacă a greșit
Relaționați cât mai mult cu cei mici
Astăzi, părinții sunt tot mai ocupati, dar dezvoltarea emoțională a copiilor, pregătirea lor pentru viață începe din copilărie, deci relaționați cât mai mult cu cei mici, asigurându-i că vă pasă de tot ce fac și spun. De asemenea, responsabilizați-i prin încrederea pe care le-o acordați.