Am învățat multe lucruri folositoare încercând să fac dintr-o casă, o locuință primitoare. Dacă ar fi să îl aleg pe cel mai important, aș spune că lucrurile care nu funcționează de la început trebuie schimbate, pentru că nu se vor îmbunătăți pe parcurs, fie că este vorba despre o instalație electrică sau despre o colaborare.
Probabil că nu voi uita niciodată emoțiile și bucuria din acea zi senină de august în care am primit autorizația de construcție după doi ani şi jumătate de alergat de la un ghișeu la altul. A fost momentul în care am crezut că ce a fost mai greu a trecut. Nu ne rămânea decât să găsim un constructor bun, care să transforme casa cumpărată cu mari eforturi, în locuința visurilor noastre.
Am ales cea mai optimistă ofertă de construcție, nu cea mai bună
Am început imediat să caut o firmă de construcții, chiar dacă mi-ar fi plăcut ca renovarea să fie făcută de către părinții mei. Dacă m-ați urmărit de-a lungul timpului pe Instagram, probabil ştiţi că părinții mei sunt ingineri constructori. Mama a petrecut o lungă perioadă din viața ei pe șantier, iar tata s-a ocupat mai mult de treburile de birou, însă amândoi s-au retras din acest domeniu înainte ca eu să îl nasc pe Alex, adică de mai mult de 16 ani.
Chiar dacă experiența lor îmi este folositoare în continuare, nu au putut să-mi recomande o firmă de construcții serioasă, nemaifiind în contact cu acest sector. Mi-ar fi plăcut să îmi facă și mie casa, pentru că, fără să mă laud, știu că acolo unde au trecut ei, au realizat lucrări de calitate, mama fiind o persoană perfecționistă. Dacă ei s-ar fi ocupat și de renovarea casei mele, cu siguranță eram de mult mutată și nu întâmpinăm nici măcar o parte din problemele cu care m-am confruntat.
Încă de la început, am exclus posibilitatea să lucrăm cu o echipă de muncitori, tocmai pentru a nu avea surprize neplăcute, cum ar fi că nu se ţin de treabă sau că dispar de pe șantier. Ne-am gândit că vom avea costuri puțin mai mari la început, dar nu le vom suporta de mai multe ori, schimbând lucrătorii pe parcurs. Cu ajutorul recomandărilor, am ales 3 constructori. Ne-am întâlnit, am discutat și am consultat ofertele. L-am ales pe cel care ni s-a părut foarte serios, pentru că era de acord cu tot ce ne doream noi și ne spunea că totul este posibil, nimic nu este prea greu de realizat. Așadar, l-am contractat pentru partea de structură de rezistență, urmând ca mai apoi, dacă lucrurile decurg bine, să continuăm colaborarea şi pentru finisajele interioare.
Firma de construcții ne-a lăsat fără acoperiș
La început, lucrurile au mers destul de bine, însă nu a trecut mult până când ne-am dat seama că nu este chiar omul de treaba care ni s-a părut la primele întâlniri. În realitate, lucrurile s-au mişcat foarte lent și am întâmpinat și problema de care ne temeam cel mai tare: muncitorii au dispărut pentru 3 săptămâni.
Când l-am întrebat pe constructor ce se întâmplă, ne-a invocat nişte probleme personale, iar noi nu am insistat să ne dea amănunte, am continuat să îi acordăm încredere. În retrospectivă, îmi dau seama că aici am făcut o greşeală și dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aş mai repeta-o. Sfatul meu este ca atunci când lucrați cu un constructor care nu își îndeplinește sarcinile de la început, să renunțați la colaborare, pentru că nu o să se schimbe în timp. Din contră, lucrurile vor deveni mai greoaie.
Noi am sperat că o să mai salvăm timp continuând așa, decât căutând pe altcineva și așteptând noi oferte. Pentru lucrarea începută în luna octombrie aveam promisiunea că structura de rezistență și acoperișul vor fi va fi gata în iunie. Abia în toamna anului următor, la sfârșitul lunii octombrie, am încheiat colaborarea și nici măcar atunci lucrarea nu era gata. Am așteptat un an întreg, dar pentru că el nu ne-a predat lucrarea, ne-am strâns mâinile şi ne-am văzut fiecare de drum. În realitate, acoperișul nu este terminat nici măcar acum.
Așa s-a încheiat încă o etapă din transformarea casei în locuința la care visăm de ani întregi, mult mai târziu decât speram și nu așa cum ne-ar fi plăcut. Acum, lucrurile au început din nou să se miște în direcția cea bună și ne apropiem de finalizarea etapei de renovare structurală.
Prin ce aventuri am trecut până când am reușit să începem din nou lucrările, vă povestesc în articolul următor. Abia aștept să înceapă partea în care mă voi putea ocupa de alegerea decorațiunilor și în care voi simți, într-adevăr, că se transformă în locuința pe care mi-o doresc. Până atunci, mi-ar plăcea să aflu dacă și voi ați întâmpinat astfel de probleme în renovare și construcții, dar și cum le-ați rezolvat. Aștept poveștile voastre în comentarii și pe pagina mea de Facebook și Instagram.
Cu greu ,dar mult a fost puțin a rămas și intr-o bună zi se va termina ,probleme și cu actele toate care trebuie ,dar nici muncitorii nu au fost serioși ,cam greu în ziua de azi să-i găsești și să fie așa cum iți dorești .❤
Încă puțin și va fi gata❤️❤️