Consumul de substanțe interzise la adolescenți – interviu cu Cătălin Țone | Podcast „Cu Ela la doctor” episodul #20

Podcast „Cu Ela la doctor” episodul #18 | Consumul de substanțe interzise la adolescenți - interviu cu Cătălin Țone

Când ești părinte ai o mulțime de griji în legătură cu sănătatea și siguranța copiilor tău. Pe măsură ce ei cresc și devin adolescenți sau tineri adulți, pe lista temerilor se adaugă una legată de tentațiile din zilele noastre: consumul de substanțe interzise.

Întâlnim zilnic în presă efectele acestui fenomen îngrijorător. Vârsa celor care consumă droguri a scăzut dramatic în ultimii ani, iar acum vorbim de copii foarte mici, chiar și de 9-10 ani care au ajuns dependenți. De aceea, în episodul 20 al podcastului „Cu Ela la doctor”, l-am invitat pe Cătălin Țone, expert antidrog, licențiat în drept, psihologie și sociologie.

Acesta ne-a explicat ce factori duc la consumul de droguri în rândul copiilor și adolescenților.

„Curiozitatea e primul aspect, un șoc pe care l-a avut, traume din copilările, neînțelegerea copiiilor, lipsa de comunicare, deschiderea anturajului față de ei, acolo își găsesc validarea și se atașează emoțional, în loc să se atașeze de familie, dorința de a fi cool, imitarea persoanelor publice. Toate acestea pot constitui un factor declanșator. Când vorbim despre adolescenți care sunt la pubertate, metabolismul lor suferă schimbări semnificative și orice neatenție din zona parentală poate duce la consum. E nevoie de vigilență, aș spune chiar o încordare inteligentă a părinților, nu una apăsătoare, pentru că riscăm să cădem în cealalată latură, adică să-i urmărim, să-i certăm tot timpul și îi pierdem și așa. Trebuie să fie inteligență, vorbe frumoase, o colaborare foarte bună între părinți, să nu existe discrepanțe între comunicarea dintre ei, trebuie să fie o armonie”, explica Cătălin Țone.

Ce le pot spune părinții copiilor pentru a-i ține departe de substanțele interzise

Expertul este de părere că frica și insistența pe subiect, ar putea să le stârnească mai mult curiozitatea despre acest gen de substanțe. El recomandă abordarea timpurile, prin desene, povești și discuții care să aducă în prim plan efectele negative ale drogurilor. Copiii trebuie invitați să-și exprime și ei părerea, pentru a trage singuri concluziile despre cât de nocive sunt. În acest fel părintele poate afla și de unde află copilul despre consum, poate de la un influencer sau de la muzica pe care o ascultă.

„La conferințe îi întreb pe tineri: ce sunt drogurile. Rămâneți surprinși de cât de multe lucruri știu, ce părere au despre droguri, cine sunt influencerii lor. Apoi, prin prezența unui fost consumator, care prezintă situațiilor și necazurilor prin care a trecut, îi convinge că lucrurile nu stau chiar așa precum se spune. Copilului trebuie să-i spunem în jurul vârstei de 7-8 despre droguri, dar nu apăsător, cât să-i stârnim curiozitatea. Ei au foarte multe informații false, iar noi trebuie să le explicăm informațiile pe înțelesul lor. Părinții trebuie să le arate pe stradă, să le spune: uite o persoană aflată sub influența drogurilor, sub influența alcoolului, fără să îi șocăm sau să rămână cu sechele. Trebuie ușor, piperat, condimentat, dar nu ascuns subiectul”, spune expertul Cătălin Țone.

Ce trebuie să afle toți părinții despre consumul de substanțe interzise la adolescenți

În primul rând, părinții trebuie să cunoască foarte clar care sunt simptomele și comportamentele consumatorilor, astfel încât să le recunoască la propriii copii.

„Diferă de la adolescent la adolescent, de la tipurile de droguri, dar părinții trebuie să știe tot timpul că există posibilitatea să facă diferența dintre simptomele dependentului de droguri și schimbările metabolice specifice. Dacă doarme foarte mult sau dacă suferă de insomnie, schimbările fizice: slăbire accelerată, prin comparație cu evoluția specifică vârstei. Ochii pot spune foarte multe, semne pe piele, de exemplu puncții sau vântăi în urma unui garou, aspecte precum un ten palid, lipsa poftei de mâncare iar consumul de lichide este dezechilibrat. Comportamental, avem multe aspecte: ascunderea grupului de prieteni, ascunderea convorbirilor telefonice, sustragerea de bani de acasă, absenteismul școlar, neglijența vestimentară”, spune expertul Cătălin Țone.

FOLLOW ME

Interviul integral din podcastul „Cu Ela la doctor” îl puteți urmări pe Youtube

Alte episoade din podcastul „Cu Ela la doctor”

Efectele Helicobacter Pylori asupra organismului. Dr. Ruxandra Ciocârlan este invitată la podcastul Cu Ela la doctor episodul #19

Tot ce trebuie să știi despre ovarele micropolichistice cu Dr. Oana Solomon | „Cu Ela la doctor” episodul #18

Viața fără chimicale cu Angelina Cozma, expertă în frumusețea nontoxică. Ghid pentru femei moderne în episodul #17 din podcastul „Cu Ela la doctor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.