Ce se întamplă cu copiii ignorați de părinți? Ela Crăciun în dialog cu Yolanda Crețescu | Cu Ela la Doctor #11

Relația părinte-copil este una care stă la baza sănătății familiei noastre. Este un proces continuu în cadrul căruia oferim energie, timp și resurse, pentru a stabili o conexiune cu fii și fiicele noastre.

De la cele mai mici vârste, până la adolescență și chiar și când copiii devin adulți, este important să ne cunoaștem copiii și să ținem mereu deschise canalele de comunicare cu ei.

Nu este intotdeauna ușor, de aceea, sfaturile specialiștilor, precum psihologul Yolanda Crețescu, președintele asociației Happy Minds, ne pot indruma spre pașii pe care să îi facem pentru a fi mai fericiți.

Ce se întamplă cu copiii ignorați de părinți

„De multe ori îi facem pe copii confidenți și ei nu înțeleg. Este breșa asta dintre părinți și copilul trebuie să aleagă dintre părintele bun și părintele rău”

Copiii care nu sunt ascultați și înțeleși sau văzuți pentru ceea ce sunt vor dezvolta probleme emoționale mai târziu. Crește riscul de abandon școlar sau de a dezvolta adicții ori obiceiuri nesănătoase.

 

FOLLOW ME

View this post on Instagram

 

A post shared by Cu Ela la Doctor (@cuelaladoctor)

Cum aflăm care este limbajul de iubire al copilului nostru?

De cele mai multe ori, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ca un copil să se simtă iubit, este să fim atenți la cum înțelege el IUBIREA.

„Ne uităm la copil. Ne uităm la ce-și dorește el. Sunt copii care vin, se lipesc de tine și îți spun ține-mă în brațe, citește-mi o poveste, stai cu mine la culcare. Vin și îți împărtășesc, atingându-te. Acești copii au nevoie de atingere. Senzorial vorbind, au nevoie de acest limbaj. La alți copii, îi pupi și se șterg. Sau spun: nu mă pupa. Dar vor altceva: hai cu mine, hai să facem un lego, hai să jucăm fotbal. Hai să mă înveți să fac anumite lucruri. Și atunci acel copil are un limbaj al iubirii din a face ceva împreună. Alții te pun la dispoziția lor. Au nevoie să faci pentru ei și atunci se simt cumva în siguranță. Și sunt acei copii care au veșnic câte o nevoie”, explică psihologul.

Care este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru copilul nostru

„Să fim în conexiune emoțională cu el. Să facem lucruri cu el. Să îl implicăm în micile decizii de familie. Copilul are un rol și o voce în familia noastră”, explică Yolanda Crețescu, psiholog clinician, președintele asociației Happy Minds.

PEPCO a inițiat proiectul #DiscutiidinInima pentru a sprijini sănătatea emoțională a copiilor și imbunătățirea legăturii părinți-copii. Detalii aici

Săptămânal, pe Youtube, Ela Crăciun realizează un interviu cu un medic sau un specialist în domeniul sănătății care să răspundă la întrebările voastre!

Episodul integral îl poți urmări pe Youtube, unde te invit să te abonezi la canalul de podcasturi Cu Ela la doctor

Un comentariu pe “Ce se întamplă cu copiii ignorați de părinți? Ela Crăciun în dialog cu Yolanda Crețescu | Cu Ela la Doctor #11

  1. kaspersky says:

    Ce impact are neglijarea emoțională a copiilor asupra dezvoltării lor pe termen lung? Mă întreb cât de conștienți sunt părinții de consecințele pe care le pot avea lipsa de atenție și comunicare asupra sănătății mentale a copiilor lor. Cum putem educa mai eficient părinții să identifice și să răspundă nevoilor emoționale ale copiilor lor? Este esențial să fim prezenți și să înțelegem limbajul de iubire al fiecărui copil pentru a construi relații sănătoase și puternice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.