Ce este cercul siguranței? Care este secretul pentru o conexiune în familie? Cum umplem rezervorul emoțional al copiilor? La aceste întrebări și multe altele vom răspune în podcastul Podcast Cu Ela la doctor, episodul 34, unde o avem invitată pe Camelia Măianu este lector senior și coordonator al programului de Științe ale Dezvoltării Umane și Familiei la Universitatea din Vermont, SUA. Ea s-a alăturat acestui program în 2020, după peste 20 de ani de predare în învățământul superior. Domeniile sale de expertiză includ dezvoltarea copilului, psihologia dezvoltării pe parcursul vieții și psihologia adolescenței.
Emigrată din România în 1979, a revenit în țară ca bursieră Fulbright în perioada 1999-2000, rămânând încă doi ani pentru a lucra cu copii instituționalizați și HIV pozitivi. Experiența sa anterioară include activitatea ca asistent social pentru copii și adolescenți cu tulburări mintale, consilier în sănătate mintală și instructor GED la închisoarea Cook County din Chicago. De asemenea, a creat și a condus un curs de studiu în străinătate intitulat „Dezvoltarea Copilului în Context” în România, desfășurat între 2012 și 2018. În 2014, a primit Premiul Președintelui pentru Excelență de la Harrisburg Area Community College, iar în 1999 a fost distinsă cu bursa de cercetare Fulbright în România.
Cum umplem rezervorul emoțional al copiilor. Ce este CERCUL SIGURANȚEI, cheia conexiunii din familie
Camelia Măianu este formator al programului Circle of Security-Parenting pentru România, unde instruiește în mod regulat profesioniști din domeniul serviciilor umane să utilizeze programul cu îngrijitori și profesori. Este profund dedicată să facă intervențiile timpurii bazate pe atașament accesibile diverselor categorii de îngrijitori și familii defavorizate prin predare, advocacy și ateliere de lucru. 100 de facilitatori Cercul Sigurantei au fost formati in cadrul proiectului Inimi Deschise – Cercul Sigurantei la tine acasa, parte din campania Discutii din Inima, initiata de Pepco.
„Vorbim de nevoie de siguranța emoțională și la noi ca adulți. Avem nevoie de una, două, trei persoane, la care să apelăm. Când suntem mici, avem mult mai multă această nevoie, părinții poate sunt singura sursă. Cercul siguranței este un grafic: dacă vă imaginați un cerc, la capătul lui sunt mâini care îl susțin. La capătul de sus e un copil care pleacă spre explorare, iar la capătul de jos este copilul care vine spre mâini pentru a-și umple rezervorul emoțional. Este o reprezentare simplă pentru teoria de atașament, care zice că avem nevoie de cineva care să ne liniștească, să ne asigure. Avem încă o nevoie, cea de a explora, de a învăța, de a ne dezvolta, dar această nevoie nu se activează decât când este în siguranță. Copilul se duce explorează, se joacă, învață, dar din când în când trebuie să vină să se asigure că suntem acolo. Poate are nevoie de o îmbrățișare sau să știe că se poate baza pe cineva”, explică Camelia Măianu.
Dintre temele abordate în podcastul CERCUL SIGURANȚEI – Cheia conexiunii din familie
Unde si cum se creeaza siguranta emotionala?
FOLLOW ME
Varstele la care avem nevoie de siguranta emotionala
Cum pot umple rezervorul emotional al copilului?
Cum ne conectam cu adolescentii?
Cum reactionam la comportamente negative?
Cum invatam noi, ca parinti? Campania Pepco
Sfaturi pentru parinti si educatori
Interviul integral din podcastul „Cu Ela la doctor” îl puteți urmări pe Youtube