Congelaţi fructe şi legume vara, ca să vă bucuraţi de sănătate şi iarna!

Congelaţi fructe şi legume vara, ca să vă bucuraţi de sănătate şi iarna!

Cum congelăm fructe şi legume de sezon în 5 paşi

Nu ştiu ce credeţi voi, dar anotimpul preferat al celor mai mulţi dintre noi, vara, se grăbeşte să ne părăsească şi să ne lase pe mâinile îmbelşugatei toamne. Dincolo de amintirile frumoase din vacanţă ori de pe unde am fost şi ne-am plimbat în acest magic sezon, vara ne oferă și posibilitatea de a ne face rezerve din cele mai bune fructe şi legume pentru iarnă. Pentru că, vara, omul gospodar se gândeşte la ce va avea când va viscoli în cămară…sau în congelator.

Cum congelăm fructe şi legume de sezon în 5 paşi - www.elacraciun.ro

Ne-am obişnuit să punem toamna murături fel şi fel, dar bunătăţile naturii de sezon pot fi păstrate şi dacă le punem la congelator.
Există câteva secrete pe care le-am aflat şi eu de la prietenul meu, Chef Nicolai Tand. Nu sunt greu de pus în practică şi vă oferă garanţia că legumele sau fructele pe care le veţi scoate la iarnă din congelator vor fi la fel de bune şi gustoase. Plus, că îşi vor păstra vitaminele, prospeţimea şi gustul autentic.

Aşadar, trebuie să ştiţi că atât fructele, cât şi legumele conţin o enzimă care rămâne activă şi după ce au fost culese şi care ajută la coacerea lor. Aşa se face că atunci când punem la congelator fructe sau legume pe care doar le-am spălat, dar sunt în stare naturală, când le scoatem sunt moi. De aceea trebuie să pregătim astfel:

  1. După ce le-aţi cules/cumpărat nu le ţineţi mult până le pregătiţi de congelare.
  2. Spălaţi-le bine cu apă rece şi opăriţi-le înainte de a le ambala pentru congelare. Este suficient să le ţineţi în apă clocotită câteva minute. În acest fel, procesul de coacere care continuă şi după culegere, este stopat. După opărire, trebuie răcite în apă foarte rece pentru a opri procesul de gătire. Câte minute au stat în apă fiartă, atât să stea şi în apă rece.
  3. Scurgeţi apa din ele.
  4. Puneţi-le în pungi sau caserole. Lăsaţi un spaţiu deoarece prin îngheţare îşi vor mări volumul.
  5. Pentru fructe, este la fel de important să le alegeţi pe cele foarte bine coapte, sănătoase şi proaspăt culese. Spălaţi-le cu apă rece şi ştergeţi-le cu un prosop sau lasaţi-le să se usuce foarte bine. Piersicile, caisele, prunele se taie în bucăţele şi se aşază separate pe o tavă pe care o băgaţi în congelator. După ce se congelează le puteţi pune în pungi de plastic.

Legume congelate - www.elacraciun.ro

Legume pe care ar fi bine să le congelăm:

  • Fasolea verde
  • Roşii
  • Ardei
  • Gogoşari
  • Dovlecei
  • Dovleac pentru plăcintă
  • Vinete
  • Mazare
  • Conopidă
  • Broccoli
  • Varză
  • Porumb
  • Praz
  • Ciuperci

Fructe delicioase care pot fi păstrate la congelator:

  • Vişine
  • Cireşe
  • Caise
  • Piersici
  • Fructe de pădure: zmeură, mure, afine, cătină, merişoare

Trebuie să reţineţi că atât fructele, cât şi legumele pe care le congelaţi nu trebuie ținute mai mult de un an îngheţate. Cel mai bine este să le puneţi când le este sezonul şi să le consumaţi toamna, iarna sau cel târziu când reapar.  Avantajul când le puneţi voi în casă este că ştiţi ce produse aţi ales, cât sunt de proaspete, sănătoase, de unde sunt culese, dacă sunt din producţia proprie sau dacă sunt din producţia autohtonă şi, mai ales, ştiţi ce anume aţi pus în ele şi cum le-aţi pregătit. Vară frumoasă am avut, să avem o toamnă îmbelşugată! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.