Cum îți protejezi copiii de poluare

Atât noi, dar mai ales copiii, căci la ei ne gândim, respiră zi și noapte aer de o calitate îndoielnică. Asta ca să nu folosesc cuvinte ca poluat sau toxic. În exterior, dar și în interior. Și dacă locuiți într-un mare oraș, știți despre ce vorbesc. E de ajuns să petreci o zi în București ca să înțelegi nivelul adevărat al noxelor. Deschizi geamul și ai un copac verde în fața casei, și parcă nu te mai deranjează așa tare că tușești fără motiv atunci când ieși din casă. Dar cine ar fi crezut că aerul din case este la fel de dăunător sau chiar mai periculos decât cel de afară. Cel puțin într-o capitală ca a noastră. Pentru că, în funcție de locul în care își petrece timpul copilul – în casă, la școală, la un loc de joacă acoperit, un teren indoor de tenis/fotbal – aerul din interior poate fi de până la 5 ori mai poluat ca cel de afară, arată studiile. Pentru că așa numitele încăperi “eficiente” care se construiesc mai nou au ca victimă tocmai ventilația.

Aflând eu toate acestea dintr-un studiu recent, m-am gândit să verific la locul faptei. Avem o cameră pe care o folosim ca atelier. Aici Alex pictează și Alesia se joacă atunci când casa îi este prea mică. O cameră generoasă, pe care nu o folosim foarte des. Un aer condiționat pe care îl punem în funcțiune când ne aducem aminte, pentru că mereu e răcoare la noi, avea să îmi ofere o portiță spre lumea nevăzută a bacteriilor. Nu îmi dădea pace faptul că citisem că este dovedit că cei mici respiră mai mult aer poluat decât adulții și că își petrec mai mult de 70-80% din timp în spații închise. Ne-am urcat pe o scară, și am desfăcut aerul condiționat care fusese curățat de curând și era aproape nefolosit de când meseriașul îi făcuse vizita. Nici nu o să mă obosesc să vă descriu cum arătau filtrele prin care, atenție, trecea doar aerul care circula prin cameră, pentru că aparatul nu mai funcționa. Parcă începeam să văd totul mai clar. Acum înțelegeam de ce mi se părea că atunci când petreceau mai mult timp în atelier și stăteau în camera cu pricina aveau o tuse parcă alergică, ochi roșii, plus o stare de neliniște. Și nu înțelegeam. Până acum

Apoi am început să mă documentez cu adevărat și să înțeleg cât de mare este legătură între sănătatea copiilor și aerul pe care îl respiră. Răspunsul este: URIAȘĂ. Pentru că ei sunt cea mai vulnerabilă categorie de vârstă atunci când e vorba de calitatea aerului respirat. Când am început să calculez orele pe care le petrec doar în dormitorul lor, am început să mă îngrijorez. Cel puțin 8-9 ore dorm acolo. Iar somnul este momentul în care organismul intră în refacere. Refacere care are loc în timp ce ești înconjurat de același aer. Dacă mergeți pe firul aceleiași logici o să vă luați rucsacul și o să stați în pădure, sub cerul înstelat și o să faceți din București doar o amintire.

Mai bine haideți să vedem cum reducem poluarea din interior, căci asupra ei chiar putem interveni, spre deosebire de cea din atmosferă. Prima dată aș fi atentă la saltea. Acolo respiră cel mic zi de zi. Toate materialele să fie organice, sau măcar nu sintetice. Evident că și așternuturile trebuie să urmeze aceeași regulă.

Apoi reparați orice sursă de umezeală de la acoperiș, baie sau bucătărie. Camera celor mici trebuie aspirată des, mai ales dacă aveți animale de companie. La fel și perdelele sau saltelele patului și canapelelor. Nu vă opriți doar la sol. Dacă aveți covor, renunțați la el. E comod, dar este un magnet de bacterii și praf. Și nu uitați să spălați regulat jucăriile de pluș. Folosiți plante fără flori pentru un plus de aer curat în camera copilului.

Foarte practice sunt și purificatoarele de aer și umidificatoarele, care îndepărtează poluanții și umidifică în mod igienic camera. Pentru că oricât de mult ne-am strădui să ținem casa curată, astfel de dispozitive  filtrează bacteriile și virușii de aer care sunt imposibil de controlat.

Faceți-le toate, sau doar o parte dintre ele, dar nu uitați că interioarele unui oraș poluat sunt mai periculoase decât exterioarele unui mic oraș de provincie

Aplaud inițiativa Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, care împreună cu Societatea Română de Pneumologie și Philips. doresc să atragă atenția asupra calității aerului din România, dar și asupra consecințelor pe care le poate avea asupra sănătății.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.