Cum prevenim răceala la copii

NU, antibioticele NU sunt o soluție dacă ni se îmbolnăvește copilul. DA, este normal ca cel mic să fie răcit, este afecțiunea de care va suferi cel mai mult de-a lungul vieții. Numai în primii 2-3 ani de viață ar putea să sufere de cel puțin 8 răceli de lungă durată (adică nu trebuie să vă impacientați dacă încă îi mai curge nasul după 2 săptămâni, chiar e normal). Sunt niște magneți pentru răceli și infecții pentru că sistemul lor imunitar este încă în formare.

Sunt unul dintre oamenii care încurajează fără rezerve calmul, moderația și relaxarea ca mod de viață. Mai cred că și eu am aceste calități și le inspir altora. De aceea consider că atunci când copiii noștri sau chiar noi, adulții, suferim de o afecțiune, oricare ar fi ea, ar trebui în primul rând să ne păstrăm calmul și ca la orice altă problemă, ca la matematică dacă vreți, trebuie să căutăm necunoscutele și apoi soluția.

Asta ar însemna că atunci când aud o mămică resemnată spunând că e normal ca cel mic să mearga 2 zile la grădiniță și să stea 5 acasă în această perioadă, să mi se pară normal. Ei bine, nu. Am decis ca asta să fie excepția de la regula mai sus enunțată. Nu mai vreau să aud că e normal ca cei mici să fie răciți câteva luni pe an. Încep să mă gândesc serios dacă nu cumva resemnarea noastră poartă o parte din vină. Reintrarea în colectivitate după 3 luni pe care le-a petrecut în aer curat, alergând, fără grija profesorului și a temelor, își pune amprenta asupra stării fizice a copiilor. Așa că întoarcerea la școală ar trebui să presupună o pregătire temeinică și a copilului în sine. Să ne concentrăm mai puțin pe ghiozdan și penar, și mai mult pe creșterea sistemului imunitar al celor mici.

Pentru că în România, rata infecțiilor respiratorii inferioare la copii de la 0 la 4 ani este de 12% pe an, de 3 ori peste media europeană.

Renumitul pediatru prof.dr. Doina Pleșca avertizează chiar că sistemul imunitar al copiilor nu atinge maturitatea în primii 6 ani, acesta fiind motivul pentru care orice întâlnire a copiilor și bebelușilor cu diferiți agenți poate produce episoade de îmbolnăvire. De aceea pune accent în primul rând pe nutriție pentru a avea copii mai sănătoși.

Prin renunțarea la alimentația naturală, sugarul este expus la riscuri. În cazul preșcolarilor, se recomandă o alimentație sănătoasă și echilibrată, parte din ea fiind laptele îmbogățit cu prebiotice și vitaminele A, C, D, formulă bogată în minerale, componente care ajută la fortifierea organismului”, spune ea într-un interviu.

Deci mixul de vitamine A,C si D și prebioticele poate fi secretul pe care l-ați tot căutat pentru prevenirea sau reducerea răcelilor și infecțiilor. Prebioticele sunt ingrediente alimentare, fibre, nondigerabile de care v-am mai vorbit, care au rolul de a crește activitatea unor bacterii intestinale, favorizând dezvoltarea florei sănătoase.

Inițial, legătura între deficitul de vitamina D si problemele respiratorii au avut ca punct de plecare constatarea că există o rată crescută a infecțiilor respiratorii la copiii cu rahitism. Studiile efectuate în ultimii 20 ani au explicat această legătură bazându-se pe rolul important al vitaminei D pentru un sistem imunitar puternic “, consideră prof.dr. Doina Pleșca care are și o soluție care asigură aportul atât de necesarelor prebiotice, cât și cu vitamine.

Formula de lapte de creștere suplimentat cu prebiotice și vitaminele A,C,D este una dintre cele mai bune și la îndemână metode prin care părinții pot preveni contactarea unor răceli sau infecții a copiilor. Integrarea laptelui în alimentația copiilor duce la scăderea numărului de infecții în creșe și grădinițe cu până la 10%, copiii având un sistem imunitar mai puternic și o rezistență mai mare la răceli și infecții”, spune renumitul specialist într-un interviu.

Sper că auzim tot mai puțin de azi înainte că răcelile sunt normale și că trebuie să așteptăm să treacă. Devine tot mai clar că rezistenta copiilor la răceli și infecții se poate asigura printr-o nutriție corectă, parte din ea fiind laptele imbogatit cu oligozaharide prebiotice (scGOS/lcFOS) si vitaminele A, C, D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.