#JURNAL DE BEBE

Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși + Concurs

Scris de Ela la 12 decembrie 2018

Statisticile arată că 30% dintre copiii au dermatita atopică. E un procent îngrijorător din care fac parte și copiii mei. Medicul meu la care am fost săptămâna trecută îmi spunea că vede cel puțin 3 copii pe săptămână cu dermatită atopică, ceea ce e foarte mult.

Alex are 13 ani, Alesia aproape 7, iar bebelușul 6 săptămâni. Toți au făcut dermatită atopică imediat ce am ajuns acasă cu ei și pentru că am primit multe întrebări de recomandări pe acest subiect, dar și pentru că eu mă confrunt cu această problemă, am decis să îi iau un interviu Doamnei Dr. Adriana Diaconeasa pentru a afla mai multe despre cauzele dermatitei atopice la copiii, dar și despre tratament.

Publicitate

Ce este dermatita atopică, de ce o facem și cum o recunoaștem?


Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, cu un determinism genetic. Adică avem o predispoziție ereditară, dar manifestarea este influențată de factorii de mediu, iar simptomele apar în perioada copilăriei.

Spunea cineva că dermatita este boala copilului prea bine îngrijit. Ce credeți despre asta?

Publicitate

Statistic, din studiile din ultimii 10 ani și din practica mea, dermatita atopică este mai frecventă în mediul urban și în mediile social-economice cu o situație mai bună. Iar una dintre teoriile pentru care dermatita atopică este cunoscută și ca boala copilului prea bine îngrijit este datorată faptului că nu mai venim în contact cu alergenii naturali cu care specia umană s-a obișnuit și devenim astfel mai sensibili.

Dacă unul dintre copii are dermatită, obligatoriu vor avea și ceilalți?

Nu. Ține foarte mult de ce se întâmplă cu fiecare persoană în parte. Nu este o transmitere genetică foarte clară. Sunt niște mutații ale unor proteine ale pielii. E vorba de mecanisme complexe care implică mutații punctiforme ale unor gene. Deci nu seamănă neapărat un individ cu altul, dar vorbim de o predispoziție. Unul dintre copii poate să aibă, celălalt nu, și, chiar dacă are predispoziție, ține foarte mult de ce se întâmplă pe parcursul vieții, de factorii de mediu.

Publicitate

Ce înseamnă factori de mediu?

Tot ceea ce poate constitui un iritant pentru piele. Tot ce ne înconjoară; de la produsele de îngrijire, temperatură, umiditate și apoi vin posibilitățile de a dezvolta hipersensibilizări, cunoscute sub termenul de alergie, dar corect este hipersensibilizări pentru că aici e de fapt chestiunea foarte importantă. Un copil cu dermatită atopică este susceptibil de a dezvolta hipersensibilizări la diverse alergene: factori alimentari sau pneumoalergeni și așa mai departe. Dacă se întâmplă lucrurile acestea, prezența alergenilor duce la dezvoltarea puseului de dermatită atopică.

Care sunt lucrurile sau alergenii de care ar trebui să ne ferim?

Expunerea la praf și acarieni, utilizarea produselor de îngrijire cu ingrediente puternice, hainele din materiale nepotrivite;  lâna de exemplu, deși este un material natural, poate fi foarte iritant pentru pielea atopică. La fel sunt și detergenții cu care se spală hainele, balsamul (care ideal, nu  ar trebui folosit). Ar fi bine ca detergenții să fie dedicați spălării hăinuțelor copiilor.

Când vine vorba de alergii, în primul rând trebuie autentificată o existență a unei hipersensibilizări, deci în niciun caz nu trebuie ferit un copil cu dermatita atopică fără indicație de la medic sau fără să obiectivăm prezența hipersensibilizării, să i se scoată laptele, alunele sau diverse alte alimente. Acest lucru trebuie discutat cu un medic în funcție de simptome.

Manifestarea dermatitei este foarte variată. În interacțiunea acestor 2 mari categorii de factori: factorii genetici și factorii de mediu, rezultă tabloul clinic. Dacă este unul ușor, poate fi controlat evitând factorii pe care îi știm generic că ar putea să agraveze. Adăugăm dermato-cosmetice, deci îngrijirea pielii prin emoliere și folosim produse de spălare blânde.

Cu ce îngrijim pielea?

Trebuie să folosim un produs de spălat dedicat și un emolient, date la indicația medicului. În gama Atoderm de la Bioderma  se găsesc produse pentru grade diferite ale afecțiunii. Dacă vorbim numai de o uscăciune, putem să folosim produsul Atoderm Preventive care previne agravarea uscăciunii cutanate chiar de la naștere. Dacă e vorba de un puseu ușor, cu iritație și avem un tratament medicamentos sau nu, dar avem și o inflamație a pielii, deci o inflamație a pielii care face probleme mai mari, avem Atoderm Intensive Balsam ca emolient. Iar produsele de spălat sunt în două formule, gelul sau uleiul de baie – Atoderm Intensive Gel Spumant sau Atoderm Ulei de duș. Pașii sunt următorii: spălat zilnic, dacă copilul este sub un an. Deși, dacă copilul nu transpiră, nu stă într-un mediu poluat, încărcat, se poate spația puțin băița să nu mai facă în fiecare zi. Totuși, băițele prea dese ar putea să agraveze. Se spală cu produsul dedicat și se aplică un emolient după baie. Preventiv, pe termen lung, se poate folosi un balsam intensiv – Atoderm Intensive Balsam  – atunci când există probleme și puseu de dermatită atopică. Dacă această îngrijire nu e suficientă, trecem și la tratamentul medicamentos al puseului, iar îngrijirea cu dermato-cosmetice rămâne complementară. Când vine vorba de tratamentul medicamentos, acesta trebuie făcut la indicația medicului. 

Dacă există un puseu de dermatită atopică, trebuie tratat activ. A lăsa o inflamație pe piele care se cronicizează duce la agravarea în timp a dermatitei atopice și evoluția spre hipersensibilizări și spre rinita alergica sau astm bronșic. Trebuie făcut tot ce se poate ca să se ajungă la o piele cu aspect normal, catifelată, fără roșeață și fără uscăciune.

Care sunt principalele frici pe care le au mămicile atunci când află că au un copil cu dermatită atopică?

Frica de complicații, de hipersensibilizări și alergii –  Se tem de cum o să îl îngrijească, ce fel de regim alimentar va trebui să aibă copilul.

Frica de tratament – mai specific frica de produse cortizonice.

Încărcătura emoțională psihologică – un copil cu dermatită este un copil care se scarpină, plânge este agitat, mai ales sugarii sunt foarte agitați dacă îi mănâncă pielea și pentru ei e cu atât mai dificil cu cât nu pot face nimic. Și astfel, crește și stresul membrilor familiei.

Dacă ținem cont de ceea ce ne-ați spus scăpăm de dermatită?

Învățăm să o îngrijim și să o ținem sub control; scăpăm de ea dacă nu ținem pielea foarte mult inflamată. Dacă lăsăm netratat un puseu, se poate agrava și tot procesul devine un bulgăre de zăpadă. În perioada în care o descoperiți la sugar, investiți în dermato-cometice. Îngrijirea cu produse dedicate și tratamentul activ al puseului ne ajută ca mai târziu să speram spre acea vindecare naturală. În viitor,  căpătăm o toleranță. După vârsta de 2 ani și, mai ales, spre 10 ani- adolescență, la majoritatea persoanelor dispare. Sunt totuși și persoane care rămân cu dermatită atopică și în perioada de adult, dar în alte forme.

Deci avem toate șansele să credem că odată ce copilul creșe,  evoluția va fi spre bine, dar depinde de îngrijirea din primul an de viață.

Alex a scăpat de dermatită, dar îmi amintesc că în perioada în care era bebeluș a fost foarte greu. Alesia încă are problema asta și are pielea foarte uscată, iar atunci când intră în contact cu factorii alergeni, se agravează.

Alex și Alesia sunt blonzi cu tenul deschis și văzându-l pe Nicholas mai brunețel, am sperat ca el să nu aibă această problemă, dar se pare că nu am scăpat. De 3 săptămâni a făcut și el dermatită, este foarte roșu în obraji și are zone în care pielea e foarte aspră, ca de șerpișor. Normal că având experiența cu Alex și Alesia, am încercat să îl feresc. Toate hăinuțele lui sunt din bumbac, folosim detergent de copii, suntem foarte atenți cu tot ce atinge și totuși, iată că a făcut și el. În maternitate am primit produse de îngrijire de la Bioderma care am fost foarte încântată și acum o să trecem la gama specială pentru problema lui. O să folosim o perioadă produsele din gama Atoderm de la Bioderma și am speranța că situația se va ameliora.

CONCURS:

În perioada 10-30 decembrie puteți participa la un concurs cu premii de la Bioderma. Se pun la bătaie 50 de produse Atoderm Intensive Balsam 500ml și tot ce trebuie să faceți ca să câștigați unul dintre premii e să completați formularul de concurs, povestind cum este viața familiei voastre de când vă confruntați cu dermatita atopică. Câștigătorii vor fi anunțați pe 4 ianuarie 2019.

Mult succes!

Aștept și eu în comentarii poveștile voastre. Copiii voștri au avut dermatită? Cum i-ați tratat?

 

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

 

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

Publicitate


26 thoughts on "Cum tratăm dermatita atopică la bebeluși + Concurs"

 1. Caroline Maria spune:

  Am avut și noi o scurta perioada in care fetița mea a avut dermatita și bănuiesc că a făcut de la samponelul nou pe care îl introdusesem. Deși a fost cumva de scurta durata, țin minte că a fost o perioadă grea..nu știam de la ce a făcut exact și a trebuit să facem o groaza de schimbari…de la detergenți, parfumul nu mai foloseam, haine de bumbac, așternuturile…și într- adevar am reușit să scăpăm după o vizită la dermatolog și produse speciale pentru afecțiunea asta. Acum, pentru bebelina ce- o sa vina ne pregătim din timp să prevenim asa ceva ca- i tare neplăcut!

  1. Ela spune:

   Mă bucur că totul s-a rezolvat! Mult succes cu bebelina!

 2. Hortensia Stefan spune:

  Din fericire nu ne-am confruntat cu asa ceva.

  1. Ela spune:

   Mai bine 🙂 Nu e deloc plăcut…

 3. Ciupala marilena spune:

  Din fericire nu ne-am confruntat cu asa ceva.Sarbatori fericite

  1. Ela spune:

   Ce bine 🙂

 4. Mirabela Matei spune:

  Cate lucruri interesante despre bebeluși cu Dermatita atopica am aflat acum datorită acestui articolul.
  Nu am avut probleme cu cei doi băieți ai mei dar la cel mic în jurul vârstei de o lună jumate iau ieșit niste bubite mici roși.
  Am sunat medicul pedriatru și în prima fază sa schimb șamponul, era în weekend și de-a aceea am asteptat pana luni dar deja numai avem nimic.
  Foarte interesant multe lucruri chiar nu le stiam. Mulțumim frumos.

  1. Ela spune:

   Mă bucur mult! 🙂

 5. Daniela Dodoi spune:

  La cei doi copilași pe care ii am ,chiar de ai fost prematuri (100g și 2200g) nu am avut probleme de acest gen și nici nu cuneste am aceasta boala.

  1. Ela spune:

   Mă bucur că nu au fost probleme 🙂

 6. Sovoiu Elena Ramona spune:

  Din fericire chiar nu am avut probleme cu bebe, a fost un copil sanatos si cuminte desi a a venit la 36 de saptamani, singura problema pe care am avut-o a fost hernia ombilicala, pe care a avut-o intre 2 si 3 luni( datorita centurii speciale intr-o luna am scapat) si de atunci nu am mai avut probleme cu el

  1. Ela spune:

   Mă bucur mult că ați trecut peste problemă. 🙁

 7. Deaconu daniela spune:

  Fetița mea are dermatita atopică de la câteva zile de la nastere .Am folosit și folosim și in prezent gama Atoderm care este extrem de buna și foarte eficienta
  Am avut recomandare de la medic și chiar este eficienta
  Multumim de articol este un mare ajutor pentru noi mămicile ce avem bebelusi cu dermatita atopică

  1. Ela spune:

   Sper să vă fie cât mai ușor 🙂

 8. Elena Ramona Sovoiu spune:

  Nu am avut probleme cu bebe, un articol foarte util pentru mamicile la inceput de drum

  1. Ela spune:

   ❤❤❤

 9. Ica trandafir spune:

  Mi-ar trebui,multumesc

  1. Ela spune:

   Succes la concurs 🙂

 10. Madalina Ignat spune:

  Multumim pentru articol.

 11. Lidia spune:

  Baietelul meu, care a implinit astazi o lunita 😊 nu a avut, inca, asemenea probleme. Dar, cum paza buna trece primejdia rea, ne-ar prinde bine un asemenea produs. 😊

 12. Nicolae Claudia spune:

  Fetita mea are dermatita. Dar am mers din timp la specialist si am respectat toate sfaturile si pot zice ca acum suntem bine.

 13. Constantina Cristina Marinescu spune:

  Am avut probleme cu băiețelul cel mare și am scăpat de această problemă cu Nidoflor cremă, ne-a fost prescrisa de către medic și o aplicam de 3 ori pe zi, pe suprafața afectată!

 14. Serban Elena spune:

  Minunat articolul mai ales ca eu nu m-am confruntat cu aceasta problema dar sfaturile tale imi vor fi utile in cazul nepoatei mele care s-a nascut de curand

 15. Lupu Nicoleta spune:

  impodobim bradul ,punem instalatie la geam .ador rosul si alb

 16. Apostoiu Mihaela spune:

  Fetita mea are o forma usoara de dermatita de la varsta de doua luni,acum este maricica nu mai avem probleme deoarece am folosit produsele si folosim Bioderma,avem grija sa nu apara din nou.

 17. Roxana Elena spune:

  Nu am observat nimic suspect la Ilinca, dar tot am folosit produse de la Bioderma, pentru a preveni eventuale reactii ale pielii. Si ea are pielea foarte deschisa si se vede si cea mai mica roseata. Eu recomand folosirea acestor produse nu doar pentru a trata, ci si pentru a preveni. Este important ca cel mic sa aiba pielea hidratata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--