fbpx
#TIPS&TRICKS

De ce nu e bine să folosești decongestionante nazale când copilul răcește

Scris de A Adelina la 14 ianuarie 2020

De ce nu e bine să folosești decongestionante nazale când copilul răcește? Studiile au arătat că sunt ineficiente, ba chiar mai mult, micuțul riscă reacții adverse.

Decongestionatele nazale sunt o soluție eficientă la prima vedere. Îi aplici micuțului câteva picături și ”boom!” nasul este desfundat și dintr-o dată respiră mult mai bine. Ai tinde să crezi că va avea un somn liniștit, însă de obicei te trezește în miezul nopții tușind și având din nou năsucul înfundat.

Studiile au demonstrat că decongestionatele nazale nu sunt recomandate la copiii mai mici de 12 ani, fără recomandarea explicită a medicului pediatru. Aceștia pot avea următoarele reacții adverse:

– dureri de cap;
– dureri de burtă;
– amețeală;
– insomnii;
– tahicardie și convulșii (la copii mai mici de 2 ani)

Explicația specialiștilor pune în prim plan modalitatea de acționarea a decongestionatelor.

Atunci când micuțul intră în contact cu un virus și răcește, organismul începe să lupte cu virusul în zona în care acesta a pătruns ăn corp: căile nazale și căile respiratorii superioare.

Metode naturale de desfundare al nasului la copii

– Soluție salină – Dizolvă o cantitate redusă de sare în apă. Poi pune câte 2-3 picături de soluție salină în fiecare nară. Are proprietăți antimicrobiene, ceea ce înseamnă că va curăța cavitatea nazală.

– Inhalațiile – Pregătește-i celui mic o baie caldă. Dă drumul la apa caldă în cadă și închide ușa de la baie pentru a se păstra aburii înăuntru. Aburii îi vor desfunda nasul și totodată îl vor hidrata.

– Umidificator – Când aerul din casă este foarte uscat, este recomandat să folosim un umidificator în cameră, pentru a regla nivelul de umiditate din aer.

– Bea multe lichide – Cel mic are nevoie să fie hidratat foarte bine, așa că oferă-i multe lichide: ceai, supă, suc natural.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--