#JURNAL DE BEBE

De ce plânge bebelușul – fenomenul witching hour

Scris de Ela Crăciun la 20 noiembrie 2019

După atâtea articole și trucuri pe care le împărtășesc pe contul meu de instagram, în continuare, cele mai multe întrebări pe care le primesc sunt legate de somnul bebelușului, atât pe timpul nopții, cât și pe timpul zilei. Foarte multe mămici îmi scriu că nu știu ce să mai facă cu bebelușii, că sunt foarte agitați și neliniștiți, mai ales în timpul zilei și că din cauza asta nu reușesc să aibă un program de somn.

„Stă de pază” sau are colici? Cu ce se confruntă, de fapt, copilul tău?

Definiţia modernă asociată colicilor face referire la Regula celor 3: un bebeluş care plânge mai mult de trei ore, mai mult de trei zile pe săptămână, pentru trei săptămâni la rând, fără vreun motiv anume (şi absolut nimic nu îl poate calma).

De fapt, singura diferenţă este că atunci când vorbim de witching hour, plânge în perioada 17:00-23:00, în timp ce bebeluşii care au colici plâng incontrolabil în orice moment al zilei.

Dacă bebeluşul plânge după-amiaza târziu, spre seară, acestea sunt semne bune. Înseamnă doar că nu vrea să doarmă şi am să scriu mai jos câțiva pași care te pot ajuta să nu te mai confrunţi cu această situaţie:

DE CE BEBELUŞII SE CONFRUNTĂ CU WITCHING HOUR?

1. sunt foarte obosiţi
2. sunt suprastimulaţi
3. sunt înfometaţi
4. au dureri provocate de gaze

1. Oboseala

Dacă bebeluşul nu s-a odihnit, dacă nu a dormit suficient, sunt şanse mari ca oboseala să îşi spună cuvântul. Epuizarea poate însemna, la un moment dat, nervozitate. Adică un bebeluş obosit va deveni şi agitat.

2. Suprastimularea

O zi încărcată, o mulţime de feţe necunoscute, o raită prin magazine, sau alte lucruri normale pe care le facem în fiecare zi, pot epuiza copilul. Găsești aici un articol cu 5 semne că bebelușul tău e suprastimulat.

3. Foamea

Foamea poate fi o problemă, caz în care bebeluşul va vrea să fie hrănit din oră în oră şi tot să nu pară suficient.

4. Gaze

Gazele şi durerile provocate de acestea sunt comune în perioada colicilor. Şi ca orice altă durere sau disconfort, este mai uşor de suportat dimineaţa, după o noapte de somn. Dar la finalul zilei, lucrurile stau exact pe dos şi durerile se simt şi mai tare. La fel este şi în cazul bebeluşilor. Şi dacă de obicei bebeluşul are gaze, sunt şanse mari ca acestea să fie acumulate pe tot parcursul zilei.

De ce e o problemă cu mâncatul din oră în oră pe timpul nopţii

Atunci când bebeluşul cere atât de des să fie hrănit, nu o face neapărat pentru că îi este foame, ci pentru a se linişti. Bebeluşii cu vârsta de până în trei luni simt nevoia să se hrănească la sânul mamei. De multe ori vor să sugă atunci când sunt obosiţi, suprastimulaţi, plictisiţi, când nu se simt confortabil, când au o durere sau pur şi simplu, din plăcere. Aşadar, dorinţa lui de a suge nu demonstrează că este şi înfometat.

Dacă bebeluşul este hrănit prea mult, o parte din lapte va ajunge în intestin, înainte ca acesta să fie digerat în totalitate. Acest lapte va fermenta. Deci acest hrănit doar din plăcere, poate produce şi mai multe gaze, adică alte stări de nervozitate şi dureri.

Aceste epsisoade de witching hours ating apogeul atunci când bebeluşul are aproximativ şase săptămâni, se domolesc la trei luni, iar la şase luni ar trebui să fie deja o amintire îndepărtată. Deşi toate episoadele de witching hour au legătură cu oboseala, dacă bebeluşul tău de nouă luni doarme de obicei foarte bine, dar brusc sare peste cele două ore de somn de după-amiază, poate să devină nervos şi agitat.

CUM POŢI SFÂRŞI EPISOADELE DE WITCHING HOUR

-Asigură-te că bebeluşul doarme suficient ziua
-Încearcă să îţi dai seama cât dorm bebeluşii de vârsta bebeluşului tău
-Încurajează puiul de somn de o oră jumătate, chiar două ore
-Asigură-te că bebeluşul nu dă semne de oboseală

Nu există reguli clare atunci când vine vorba despre cât ar trebui să doarmă bebeluşii. Programul de somn zilnic diferă de la un copil la altul, iar rutina de somn a bebeluşului tău se va modifica odată cu dezvoltarea lui şi înaintarea în vârstă.

Este mult mai bine pentru copilul tău să doarmă mai mult timp, în reprize mai rare, decât să adoarmă foarte des, dar să doarmă puţin. Chiar şi noi, adulţii, ne simţim foarte bine după opt ore de somn neîntrerupt, decât dacă am dormi câteva ore într-un loc, apoi în altul . Şi ca să te asiguri de calitatea somnului celui mic, ar trebui să ţii cont de următoarele:

Asigură un mediu liniştit bebeluşului

-fă întuneric în cameră

– fă liniște în camera în care doarme

-înfaşă-l, în caz că va apărea reflexul moro

-asigură-te că a eliminat gazele înainte de somn

-nu te grăbi să îl trezeşti dacă s-a mişcat. Dacă aştepţi, sunt şanse mari să adoarmă din nou

Toate aceste lucruri îl ajută pe copil să adoarmă din nou, dacă se află între ciclurile de somn

Există câteva indicii care te pot ajuta să îţi dai seama dacă bebeluşul nu este odihnit cum trebuie. Înainte să stea treaz în toiul nopţii, fii atentă pe timpul zilei la următoare semne pe care ţi le-ar putea da:

• – căscatul
• – evitarea contactului vizual
• -încruntarea
• -îşi freacă ochii şi urechile
• -îşi bagă degetele în gură
• -îşi pierde interesul pentru jucării
• -are o stare de agitaţie, este iritat

 

Asigură-te că bebeluşul nu stă treaz până târziu

Nu face greşeala să crezi că dacă laşi bebeluşul să stea treaz până târziu şi devine tot mai obosit, se va odihni mai bine. Pur şi simplu nu funcţionează aşa.

Alocă timp pentru câteva activităţi înainte de culcare

Aşa cum tu ai nevoie de puţin timp pentru tine înainte să mergi la culcare, la fel este şi în cazul bebeluşului tău. Poate fi vorba despre baie, despre masaj, un cântec de leagăn, îmbrăţişări, masa de seară, înfăşare, sau pur şi simplu să vă uitaţi pe o carte pentru copii.
Ar trebui să aloci aproximativ 15 minute, dacă luăm în calcul şi baia, 25 de minute pentru a crea o rutină.

Pregăteşte „scena” pentru somn

Nicholas știe întotdeauna că urmează să îl bag la somn pentru că îl pun în săculețul de dormit (până la 3 luni îl înfășam), fac întuneric în cameră, îi dau suzeta și îl așez în pătuț, lângă jucărioarele lui.

Scoate-l pe cel mic din mediul agitat care îl poate suprastimula

Fereşte-l de zgomote puternice, de uşi care se trântesc sau de copii care ţipă

Încearcă să reduci durerile pe care le simte din cauza gazelor

Sunt o mulţime de motive pentru care cel mic poate avea gaze. De la felul în care este hrănit, până la dieta pe care o are mama în timpul alăptării. Din fericire, există o soluţii care ne pot ajuta să combatem această problemă. Foarte mulţi bebeluşi au gaze într-o anumită măsură, dar, oricare ar fi situaţia, trebuie să le eliminăm. Fă-l să râgâie, asta este esenţial. Ar fi bine dacă ar putea râgâi de aproximativ 10-20 de ori la fiecare masă. Atât înainte, cât şi după.

 

REZUMAT – CUM PUTEM AJUTA COPILUL SĂ DOARMĂ ȘI SĂ SFÂRŞIM EPISOADELE DE WITCHING HOUR

• Nu lăsa copilul să obosească foarte tare, înearcă să structurezi un program decent de odihnă şi de somn, atât pe timpul nopţii, cât şi ziua
• Evită să îl soliciţi foarte tare după-amiaza târziu şi seara, înainte de culcare
• Fereşte-te să îl hrăneşti dacă nu îi este foame. Mai ales dacă după ce îl hrăneşti, devine şi mai agitat, încearcă să cauţi alte variante de a îl calma
• Asigură-te că îl ajuţi să râgâie suficient. Adică de aproximativ 10, 20 de ori la fiecare masă.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤  

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

Alţii au citit şi despre:


One thought on "De ce plânge bebelușul – fenomenul witching hour"

  1. Hortensia Stefan spune:

    F fain

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--