Este acidul hialuronic noul botox?

Am tot încercat să caut de unde vine confuzia. Nu am găsit niciun articol care să spună că cele două substanțe ar fi același lucru. Intru pe Google și caut informații și despre procedura cu toxină botulinică, dar și cu acid hialuronic. Și în română și în engleză. Rog un prieten să facă același lucru în spaniolă. Nimic. Nicio confuzie atât de clară încât să mă îngrijoreze. Sunt articole mai puțin documentate, sunt oameni care se avântă în presupuneri, dar nicăieri nu spune că acidul hialuronic și botoxul ar fi același lucru și s-ar folosi în același mod. Deci confuzia vine oare de la oameni care nu s-au documentat chiar deloc? Vă dați seama dacă mâine am putea face procedurile singuri, direct de la farmacie, cu o mască, cam în cât timp ne-am transforma în monștri? Noroc că avem nevoie de specialiști pentru aceste proceduri extrem de delicate.

NU! Acidul Hialuronic nu este noul botox și nici nu va fi vreodată. De ce? Pentru că cele două proceduri se folosesc în situații foarte diferite. Una dintre legende este că, de exemplu, toxina botulinică s-ar pune în buze. Ei bine, NU. Buzele se tratează cu acid hialuronic, nu cu botox. Bine, asta dacă nu cumva doctorul tău nu e doctor.

Pentru că am vrut să aprofundez acest subiect, am stat de vorbă cu dna Dr. Nectara Mitroi, medic specialist dermatovenerologie, DermaLife.

Botoxul este de fapt o proteină extrasă dintr-o bacterie pe care corpul nostru o produce în mod natural (ca și acidul hialuronic) și care a fost purificată, fiind păstrate doar proprietățile sale de relaxare musculară. Nu mai are nimic toxic în ea, deși se numește toxină botulinică. Injectând toxina, relaxăm mușchiul respectiv și, odată cu el, și ridurile care se formează prin contracția musculară.

Aici e cazul ridurilor așa-numite dinamice, adică cele de expresie. Ele apar când ne încruntăm, zâmbim, ridicăm sprâncenele. Atât, numai ele sunt ținta toxinei botulinice. Dacă sunt deja săpate în piele, toxina botulinică nu mai are suficient efect de relaxare ca ridul să dispară și aici intervine magia acidului hialuronic. El se folosește pentru ridurile statice, săpate, sau pentru corecția volumelor.

Pentru toxina botulinică indicațiile pe scară largă sunt pentru etajul superior al feței. Procedura cu botox se repetă la 3-6 luni, iar efectul depinde și de cantitatea de substanță administrată, de numărul de unități injectate și de tipul de substanță.

Eu le recomand pacienților să injectăm o cantitate mai mică la început pentru a vedea efectul, care se instalează la 2 săptămâni, și atunci facem un retuș. Pentru că pentru toxina botulinică nu există un antidot. Nu vom reuși să corectăm un exces de toxină. Ne rămâne doar să aștepătmăm să treacă timpul”, spune dna Dr. Nectara Mitroi, medic specialist dermatovenerologie, DermaLife Pentru acidul hialuronic există, în schimb, un antidot care îndepărtează excesul sau chiar efectul în întregime, dacă după procedură constatăm că rezultatul nu este pe placul nostru.

Acidul hialuronic este un carbohidrat care exista în special la nivelul pielii, dar și în cartilaje într-o concentrație foarte mare. Acesta are un rol foarte important în a menține gradul de hidratare al pielii și face ca un fel de liant între colagen și colastină. Capacitatea acidului de a atrage apa este de 100 de ori mai mare decât volumul său, făcându-l un ingredient esențial pentru hidratarea pielii.

În timp, începe să scadă în piele și de aceea, de multe ori, e nevoie să îl suplimentăm. Fie prin produse locale, creme care îl conțin, fie prin soluții de mezoterapie care se injectează la nivelul dermului, fie prin produse de umplere, filere, folosite pentru corecția ridurilor mai profunde, săpate în piele sau pentru corecția volumelor”, mai spune specialistul nostru.

Acesta se folosește acum la scară largă pentru corecția șanțurilor care pornesc din zona laterală a nasului către gură, dar și cele care pornesc dinspre unghiurile gurii spre bărbie. Chiar dacă procedura cu acid hialuronic este mult mai prietenoasă decât cea cu botox, există zone în care nu ar trebui să ne încredem în orice specialist. Așa cum este cea a ochilor, unde o injectare greșită poate provoca chiar orbire.

Acidul hialuronic se poate folosi și pentru corecția liniei mandibulei sau a ridurile de pe gât și frunte, dacă acestea din urmă sunt suficient de profunde.

0 comentarii pe “Este acidul hialuronic noul botox?

  1. Hortensia Stefan says:

    Am incercat si eu, insa imbunatatiri am vazut mai cu seama la folosirea cremei puternic hidratante. Tratamentul cu acid hialuronic nu era injectabil, dar am fost multumita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.