Cu toții ne întrebăm care sunt secretele, trucurile, artificiile care stau în spatele unei fotografii reușite. Cât este realitate și cât nu din ceea ce vedem noi ca produs finit? Cât înseamnă arta și îndemânarea fotografului și cât reprezintă Photoshop din ceea ce vedem și, de cele mai multe ori, admiram?
Am fost curioasă să aflu mai multe, așa că am preferat să aflu toate răspunsurile de la un profesionist, mai precis, de la Adi Popa, fotograful preferat al Antenelor, formator la Intact Media Academy. Acesta ne explică cât de importantă este măiestria fotografului și ce înseamnă Photoshopul. Adi are o experiență extraordinară în domeniul fotografiei, iar în portofoliul său se numără foarte multe vedete din țara noastră. Succesul său se datorează in special muncii și pasiunii. Așa că vă invit să citiți interviul de mai jos , mai ales, pentru că include și un pont despre cum să facem un…selfie reușit 🙂
Ce reprezintă photoshopul? Acum ceva timp, toată lumea spunea: da, o vedeta arată atât de bine în fotografii datorită Photoshopului…
Photoshopul este ultimul lucru la care eu mă gândesc. Nu fac fotografii cu gândul la prelucrare. Nu există timpul „trecut” pentru Photoshop. Foarte mulți îl folosesc de dragul timpului petrecut în fața computerului. Am lucrat cu foarte multe vedete din România și pot spune că imaginea lor perfecta se datorează, în primul rând, grijii pe care o au față de sine.
Pentru o imagine reușită – cât la sută contribuie măiestria fotografului și cât la sută intervine postproducția?
Personal, nu cred în procente. Fiecare are un rol bine definit, de la fotograf, machiaj, coafură, haine bine alese și până la editarea în Photoshop. Fotograful însumează munca echipei, el nu poate face totul singur în studio.
Care sunt corecturile permise care se pot face în Photoshop? Permise, în sensul că nu schimbă realitatea.
Se fac corecturi dacă este cazul. Dar lumina bine pusă și machiajul perfect rezolvă multe lucruri. Dar cred că cel mai bun test este reacția personajului (vedetei) atunci când vede fotografia finală.
FOLLOW ME
O fotografie realizată de un fotograf talentat are nevoie de Photoshop?
Depinde de context și mai ales de utilizarea finală a fotografiei. Talentul fotografului are alte unități de măsură.
Există mituri cu privire la photoshop? Unde apar limitele acestui program?
Photoshopul nu are limite. Este un soft complex din care trebuie să alegi cu grijă cât și ce anume să folosești. Programul are nenumărate întrebuințări în industria vizualului. Faptul că este atât de popular nu înseamnă că toată lumea știe să fructifice valențele acestui soft. Din păcate, vedem zilnic exagerări…
Ce părere ai despre celebrele imagini înainte și după?
Dacă sunt cazuri duse la extrem, atunci nu am ce să comentez, dar dacă sunt niște scăpări – trebuie tratate ca atare.
Cunoști vreun caz celebru în care Photoshopul a creat o imagine nerealistă? Spre exemplu, subiectul foarte dezbătut în presă cu Christina Aguilera care a slăbit după o perioadă în care avusese destul de multe kilograme în plus.
Americanii spun că nu contează dacă se vorbește de bine sau de rău în presă despre ei, important este că se vorbește. Așa rămân mereu în atenția publicului. Vorbim despre notorietate în cazul de față. Nu cred că imaginea generală a superstarului Christina Aguilera a avut de suferit.
Ce le recomanzi persoanelor publice atunci când merg la un shooting? Ce trebuie să facă un fotograf pentru a le câștiga încrederea și pentru a-și demonstra profesionalismul?
Prima întrebare a persoanei publice este următoarea: cine este fotograful? Și de aici lucrurile merg firesc. Este foarte important ca vedeta să se simtă bine în preajma fotografului, să aibă încredere în tine ca fotograf, să știe că produsul ii va scoate în evidență calitățile așa cum trebuie.
Sunt foarte la modă selfie-urile. Ce parere ai despre acest…trend?
Da. Văd ca e la mare modă selfie-ul. Sâmbătă am avut o ședință foto și, la insistențele Anei Maria Roman pe care am fotografiat-o, am făcut primul selfie din viața mea. Înțeleg că e vital să țugui buzele 🙂