Jurnal de sarcină (18): Tot ce trebuie să știi despre recoltarea de celule stem

Iată că mă aflu din nou în postura în care vă vorbesc de celule stem, însă de data asta nu mai fac supoziții spunând că dacă ar fi să am de ales, pentru că sunt în situația în care am de ales.

Cum spuneam și anul trecut, am recoltat celule stem pentru Alesia și urmează să recoltez și pentru bebeluș dintr-un singur motiv: nu vreau să mă aflu în postura în care să am nevoie de ele, dar să nu le am. Prefer să știu că am făcut asta degeaba decât să trăiesc cu gândul că aș fi putut face ceva, dar am refuzat la momentul potrivit.

Dacă recoltarea de celule stem e un subiect nou pentru tine, trebuie să știi că celulele stem sunt cele care stau la baza formării tuturor țesuturilor și organelor. Există în organism încă din perioada intrauternină și contribuie la reînoirea periodică sau la vindecarea țesuturilor și organelor în cazul bolilor. Celulele stem sunt de două feluri: hematopoietice și mezenchimale. Celule stem hematopoietice sunt cele responsabile de formarea celulelor din sânge (leucocite, hematii și trombocite) și sunt prezente în măduva osoasă, sângele periferic, sângele placentar și sângele din cordonul ombilical. În cordonul ombilical se găsește cea mai valoroasă sursă de celule stem hematopoteice, așadar de asta se recomandă recoltarea lor la naștere. Cele din măduva osoasă sau sângele periferic pot di recoltate și de la adulți sau copii, însă cele recoltate din cordonul ombilical sunt cele mai pure celule existente în organismul nostru, motiv pentru care au rezultate mai bune.

În ce tratamente pot fi folosite celulele stem (conform Banca Centrală de Celule Stem Regina Maria):

Leucemii
Sindroame mielodisplazice (Alotransplant)
Limfoame (Alotransplant)
Anomalii genetice ale eritrocitelor (Alotransplant)
Anemii
Anomalii genetice ale plachetelor (Alotransplant)
Anomalii mieloproliferative (Alotransplant)
Boli congenitale ale sistemului imun – Imunodeficiente severe combinate (SCID) (Alotransplant)
Boli congenitale ale sistemului imun – Neutropenii (Alotransplant)
Alte boli congenitale ale sistemului imun (Alotransplant)
Cancere ale maduvei osoase
Alte cancere (non-hematologice) (Autotransplant/ Alotransplant)
Alte mutatii genetice ce afecteaza sistemul imunitar si alte organe (Alotransplant)
Boli metabolice congenitale (Alotransplant)

Medicina regenerativă a evoluat foarte mult în ultimii 6 ani și e în continuă dezvoltare, așa că am încredere că în viitor beneficiile acestora vor fi mult mai mari. Știința evoluează deja foarte mult, se fac cercetări și în următoare perioadă celulele stem pot ajunge să fie mult mai eficiente și folositoare decât în prezent.

Pentru că e totuși încă un subiect controversat, aș vrea să punem puțin în balanță argumentele pro și contro:

FOLLOW ME

Argumente pro celule stem:

1. S-a dovedit că celulele stem embrionare pot ajuta la tratarea unor boli grave cum ar fi leucemii acute și cronice, disfuncții ale măduvei osoase, cancere limfatice, defecte în sinteza hemoglobinei, anemii, tulburări de coagulare a sângelui, boli congenitale, boli ale sistemului imunitar, tumori solide, precum și boli metabolice ereditare. (Sursa: Banca  Centrală de Celule Stem Regina Maria)

2. Ajută pacienții să își revină după ce au fost supuși unui tratament puternic, precum chimioterapia sau radioterapia.

3. Se pot folosi și pentru un alt membru al familiei, dacă există compatibilitate, nu numai pentru persoana de la care au fost recoltate.

4. Procesul de recoltare nu afectează mama sau copilul și nu este deloc dureros.

De ce sunt oamenii reticenți:

1. Recoltarea și stocarea celulelor stem este costisitoare.

2. Sunt șanse mari să nu ai nevoie de ele pe parcursul vieții (Doamne ajută!).

3. Nu pot vindeca bolile embrionare deoarece pot fi afectate de acestea.

Cum se realizează procedura de recoltare de celule stem

Așa cum am scris mai sus, procedura nu este deloc dureroasă sau periculoasă pentru mamă și copil. După momentul nașterii, se face clamparea corodonului ombilical și tăierea lui. Punguța în care se prevalează are două ace și conține antigoagulant ce are rolul de a preveni formarea cheagurilor de sânge pe perioada recoltării de celule stem. Medicul va puncționa vena ombilicală și sângele ajunge în punga de recoltare, apoi se etichetează și se ambalează corespunzător pentru a fi transportată în siguranță către bancă. Urmează apoi să fie supuse unor analize bacteriologice și virusologice, iar dacă rezultatele în urma analizelor sunt favorabile, sunt transferate într-un tanc de stocare definitivă, unde se află în condiții sigure. Sunt împărțite în mai multe categorii și păstrate la diferite temperaturi pentru a putea fi ulterior folosite.

Chiar de curând am intrat într-o sală de nașteri și am asistat la procesul de recoltare, pentru că eram curioasă cum se întâmplă totul. Vă dați seama că atunci când am făcut eu asta la Alesia numai la asta nu puteam să fiu atentă. Așa că am intrat frumușel în sala de operații (era o naștere prin cezariană) și am fost martoră la acest proces în care totul se întâmplă foarte repede. Veți vedea și în video.

Am stat de vorbă și cu Tudor Panu, Directorul Băncii de Celule Stem Regina Maria și am vorbit pe larg despre importanța recoltării celulelor stem.

Întrebări la care găsiți răspunsul în video:

2:04 Ce facem cu celulele stem, de ce le recoltăm?

4:41 Ce s-a schimbat în acest domeniu în ultimii 6 ani?

7:00 Cine poate folosi celulele recoltate?

7:56 Unii părinți spun că au recoltat la primul copil, nu mai fac asta și la al doilea. E o gândire sănătoasă?

8:53 Unde credeți că se va ajunge în domeniul medicinei regenerative?

10:02 Există cazuri în România de copii care au fost tratați cu celule stem?

12:11 Dacă ați avea în fața dvs un părinte care v-ar spune că nu crede în această metodă, ce i-ați spune?

 

Prețul este destul de mare, așa este, în România, în funcție de locul în care alegeți să faceți asta variază între 700 și 2000 de euro la care se pot adăuga și costuri lunare de întreținere, dar dacă situația vă permite, e un preț mic pentru siguranța pe care o puteți oferi copilului vostru.

Pentru mine lucrurile sunt simple și sunt deja hotărâtă să fac și de această dată recoltare de celule stem, dar am totuși speranța că nu voi avea nevoie de ele.

Pentru că voi naște la Regina Maria, tot acolo de acolo o să fac și recoltarea de celule stem și am optat pentru pachetul lor de recoltare și stocare.

Pentru a fi la curent cu toate materialele video și povestirile din această călătorie de 9 luni, abonează-te la canalul meu de YouTube și dă-mi follow pe instagram! #jurnaldesarcina 

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

 

 

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.