Pregătire emoțională pentru școală: Cum să faci tranziția mai ușoară pentru copilul tău

Pregătire emoțională pentru școală: Cum să faci tranziția mai ușoară pentru copilul tău

Începutul anului școlar dă peste cap programul întregii familii de fiecare dată. Trezitul devreme, pregătirea zilnică a ghiozdanului, revenirea la un program strict și apariția noilor reguli ne copleșesc atât pe noi, cât și pe copii. Am pregătit pentru emisiunea mea, Numai de bine, un material alături de Mirela Zivari, doctor în psihologie, care ne-a împărtășit câteva sfaturi care să ne ajute să facem primele zile de școală mai ușoare.

Uite cum poți să faci și tu tranziția mai ușoară pentru copilul tău, în 5 pași simpli.

1. Prezintă-i noua școală

Dacă copilul tău va merge la o nouă școală, este important să îl ajuți să se obișnuiască cu noul mediu. Psihologul recomandă să parcurgeți împreună drumul către școală și să admirați curtea și clădirile școlii înainte de începerea anului școlar. Faceți cunoștință cu viitorii profesori. Astfel, copilul își va face o impresie, se va simți confortabil, iar riscul apariției anxietății asociate cu necunoscutul va scădea.

2. Creează-i o imagine pozitivă despre școală

Vorbește-i pozitiv despre noul an școlar explicându-i oportunitățile de a învăța lucruri interesante și de a-și face noi prieteni. Psihologul ne sfătuiește să le prezentăm școala ca pe un mediu distractiv, nu ca pe un loc unde trebuie să depună eforturi.

3. Discută despre fricile și anxietățile copilului

Este normal ca noile începuturi să îi aducă și o doză de neliniște. Psihologul ne sugerează să învățăm copilul tehnici simple de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau vizualizarea unor locuri plăcute, pentru a gestiona anxietatea. Este important să ascultăm și să validăm temerile copilului, oferindu-i totodată suport și înțelegere.

4. Stabilește o rutină zilnică înainte de prima zi de școală

Reia programul din zilele de școală cu cel puțin 2 săptămâni înainte să sune clopoțelul. Aceasta trebuie să includă ore regulate de trezire, mese și timp de joacă. Doar așa vei putea să faci adaptarea la noul program școlar mai lină. Psihologul ne recomandă să includem și organizarea rechizitelor și pregătirea hainelor pentru a simula programul unei zile obișnuite de școală.

FOLLOW ME

5. Încurajează și recompensează copilul

Odată cu începerea școlii, nu uita să recompensezi eforturile copilului. Fie că este vorba despre a merge la școală fără proteste, despre note mari sau pur și simplu despre efortul de a învăța, o încurajare îl ajută să își dezvolte încrederea în sine și îl va motiva să obțină rezultate mai bune.

Nu aștepta prima zi de școală pentru a începe pregătirile pentru noul an școlar. Planifică din timp și asigură-i copilului o tranziție fără stres.

Nu uita să te bucuri de micile momente de haos. La urma urmei, ne fac viața mult mai interesantă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.