Purtăm sau nu centura de siguranță în timpul sarcinii?

Cred că nu e niciun secret că sunt o mamă activă. Iar sarcina nu m-a oprit din a merge la serviciu, a-mi continua proiectele și chiar a începe altele. Așa că, printre altele, în lipsa unui șofer care să mă aștepte la scară cu motorul pornit, eu conduc peste tot. Niciodată nu m-am gândit să nu îmi pun centura de siguranță în timpul sarcinii. Așa că și dacă aveam șoferul, tot o puneam, indiferent de scaunul ocupat.

Imaginați-vă cât de mare mi-a fost surpriza când un om al legii m-a certat pentru că port centura. Am fost trasă pe dreapta, și înainte să îmi ceară orice fel de acte, mi-a făcut un duș cu apă rece și m-a mustrat că pun în pericol viața viitorului copil pentru că port centura. Atât de convins și sever a fost, că m-aș fi simțit vinovată dacă nu aveam lucrurile foarte clare. Și când credeam că domnul agent de la Rutieră a terminat, m-a mai certat o dată. Probabil văzând că am și eu opinia mea, chiar documentată, aș îndrăzni să spun. Pentru mine centura înseamnă siguranță, iar restul sunt chichițe venite din comoditate care să ne ajute să fentăm legile. Aș minți să spun că e comod să o porți în timpul sarcinii. Înțeleg că legea oferă portițe de scăpare de la purtarea centurii anumitor categorii, printre care și femeile gravide, dar ce legătură are asta, de fapt, cu siguranța ta și a bebelușului tău?

Hai să vedem ce spun specialiștii. Adică oamenii care au dedicat întreaga viață studierii acestui fenomen. Ei spun, în mare, că purtarea centurii, chiar și a celei clasice, în 3 puncte, va fi întotdeauna mai potrivită în cazul unui impact decât lipsa ei. Ca să vă protejați și pe voi, dar și pe viitorul bebe, e bine ca înainte să porniți la drum, indiferent pe ce scaun al mașinii v-ați afla, să fixați partea de jos a centurii sub buric. Adică sub burtă, ca să fiu mai clară.

Ea nu trebuie să vină niciodată pe mijlocul burții, pentru că în cazul unui impact chiar poți pune viața fătului în pericol. Eu îmi iau măsuri suplimentare de precauție și cu partea care pică pe diagonală și, după ce am ascultat mai mulți experți, am văzut că dacă o fixez bine astfel încât ca ea să pice între sâni, va trece exact pe deasupra burții. Oricum, pe măsură ce înaintați în sarcină o să vă fie tot mai greu să stați în mașină, iar de călătoriile lungi puteți uita. Și dacă le faceți va trebui să opriți la fiecare 60-90 de minute pentru scurte plimbări pentru a preveni umflarea suplimentară a picioarelor și crampe. Credeți-mă, sunt la a treia sarcină.

Așa că singura întrebare legitimă care s-ar putea pune este dacă putem folosi alternative la centura clasică de siguranță atunci când suntem însărcinate. Răspunsul este da, iar în ultimii ani au apărut o mulțime de variante, toate încercând să facă același lucru: să vă protejeze, evitând în același timp ca brațele centurii să atingă burta. O să vă dau două variante, măcar pentru documentare, una de pe piața din România, AICI și alta din Statele Unite, patentată de 2 oameni care și-au dedicat viața siguranței rutiere, pe care o puteți consulta AICI. Ele sunt de fapt adaptoare sau deviatoare pentru centuri. Aș vrea să mai menționez că în SUA, de exemplu, centura este obligatorie pentru gravide. Nimeni nu le scutește de la nimic, așa cum e normal. În plus, toate statisticile arată că femeile însărcinate care nu poartă centura de siguranță sunt mai predispune unui avort în cazul unui accident.

Aș vrea să mai adaug o adaptare foarte personală a Codului Rutier. Femeile însărcinate sunt scutite de la amendă în cazul în care nu poartă centura, nu de la pericole.


Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.