#VIATACUCOPII

Un nou ajutor în lupta cu dermatita atopică

Scris de Ela Crăciun la 11 noiembrie 2019

V-am mai povestit de câteva ori despre problemele noastre cu dermatita și de câte ori ne-am lovit de ea, mai ales cu Alex și Alesia. Nicholas, până acum, mulțumesc lui Dumnezeu, a făcut o formă foarte ușoară pe care am tratat-o rapid. Am și sperat atunci când l-am nascut și l-am văzut că are o piele mai închisă la culoare că poate el scapă de dermatită.

Atunci când am primit invitația de a merge în Franța, la Avène, am fost puțin sceptică și mă tot întrebam cum se poate trata. Pe de-o parte era curiozitatea și de abia așteptam să ajung acolo. Pe de altă parte, exista o rezervă, pentru că știam că dermatita nu se tratează, însă putem lucra foarte mult pe ameliorare și întreținere (întreținerea înseamna puseuri mai puține).

Publicitate

Sinceră să fiu, cu Alex și cu Alesia ne-am luptat destul de mult cu ea și chiar aveam senzația că ei sunt foarte afectați de dermatită. Cand am ajuns în Avène mi-am dat seama că, de fapt, copiii mei au poate cea mai ușoară formă de dermatită și că este cazul să mă calmez. Acum ei au mai crescut, lui Alex deja i-a dispărut de tot, mă aștept ca și Alesiei să-i treacă odată cu vârsta, deși știu că de fapt dermatita nu dispare, se ameliorează.


Când am ajuns la Centrul de Hidroterapie Avène, primul impact a fost cel al unui tărâm de poveste, exact cum auzim în basme. Verdeață peste tot, râu, auzeai numai ciripitul păsărelelor și susurul apei, o oază de liniște. E un orășel unde sunt foarte puțini locuitori, în jur de 300 pe timp de vara și 100 iarna, dar peisajele de acolo îți taie respirația.

Apa termală Avène a fost descoperită în 1736 și notorietatea ei a crescut foarte mult după 1871, când a fost folosită în timpul marelui incediu din Chicago pentru a îngriji pacienții cu arsuri. Ulterior, a fost declarată „apă de interes public” datorită proprietăților sale curative.

Publicitate

Circuitul Apei Termale Avѐne

Apa pluvială care se infiltrează în sol la 1500m în adâncimea izvorului Sainte Odille intră în contact cu ecosistemul de micro-organisme vii, prezent în roci, ce eliberează proteine și substanțe organice în apă. Printre aceste micro-organisme se regăsește Aquafilus Dolomiae, o microfloră unică în lume ce supraviețuiește conform Institutului Pasteur doar în adâncimea acestui izvor. Această microfloră este cea care dă proprietățile Apei Termale.

Apa termala Avѐne a fost supusă la peste 150 de studii clinice fundamentale, efectuate cu rigoare farmaceutică. Centrul de Hidroterapie funcționează din 1977, iar în 1990 a fost creată marca Eau Thermale Avène. După 2005, Centrul de Hidroterapie a fost extins și s-au pus bazele Laboratorului pentru Controlul și Cercetarea Apei.

Publicitate

Alesia a făcut din prima zi băi cu apă termală, dușuri cu apă termală și aplicare de creme potrivite pielii ei. Nu am crezut că după numai 3 zile calitatea pielii se poate ameliora văzând cu ochii. Ea are pielea uscată de obicei, pe când acolo a avut o piele super, super fină, ca de bebeluș. Și nu exagerez cu nimic. Copiii pe care i-am văzut și care au participat la cure m-au marcat puțin, pentru că ei într-adevăr aveau o afecțiune destul de gravă și o dermatită destul de avansată. Primul lucru la care m-am gândit atunci când i-am văzut a fost viața lor socială. Este imposibil să nu te uiți la un copil, să-l vezi că are pete, bubițe pe el, și să nu ți se facă teamă. Să nu știi ce boală are, să nu știi dacă se ia sau dacă nu se ia, iar cei mai mulți nu știu că dermatita nu e contagioasă, așa că au instinctul de a se îndepărta. Apoi, demersurile pe care le fac părinții pentru a ameliora boala nu sunt deloc ignorabile. Faptul că au putut să stea departe de serviciu, foarte mulți și-au luat concedii medicale pentru a putea sta cu copilul la terapie. Partea financiară este și ea un factor important, însă toți cei pe care i-am cunoscut acolo au plecat cu zâmbetul pe buze pentru că deja afecțiunea lor se ameliorase cu aproximativ 50%. Noi am stat numai câteva zile, dar ei au participat la un program mai intens.

 

Am vizitat fabrica, am văzut izvorul de apă termală. De fapt, am văzut doar locul de unde izvorăște, pentru că totul este steril acolo. Apa termală nu intră în contact cu aerul, nu este contaminată. Nu este dusă în niște camioane și transportată. De la izvor până la fabrică sunt cam 50m. Totul este steril. O chestie care mi-a plăcut foarte mult și chiar m-a impresionat a fost circuitul apei termale. În primul rând este un proces care durează câteva sute de ani; ploaia se infiltrează în pământ, iar solul și rocile sunt factorii ce fac diferența, cum explicam mai sus.

Tot în acest centru, apa termală este colectată și îmbuteliată direct din izvoare, așa că e controlată din timpul extracției pentru a se garanta stabilitatea compoziției sale chimice.

 

 

Centrul de terapie a fost impresionant; nu cred că e o noutate faptul că în Franța totul este foarte curat, totul se face ca la carte. Ești într-o clinică super specializată, cu doctori foarte bine pregătiți. Chiar am avut surpriza să întâlnim acolo o doamnă doctor dermatolog româncă, ce 3-4 luni pe an se mută în Franța, la Avène, și tratează pacienții străini. Foarte mulți francezi au subvenționat această terapie.

În fiecare an, Centrul de Hidroterapie primește în jur de 3000 de pacienți din întreaga lume care fac terapie pentru a trata diverse afecțiuni precum dermatita, psoriazisul, cicatricile post-operatorii sau apărute după arsuri, patologia post-oncologică sau bolile genetice precum epidermolizele sau ihtiozele. După consultul inițial, pacienții sunt supravegheați pe toată durata terapiei și părinții sunt învățați cum să gestioneze mai bine problemele de piele ale copiilor. E nevoie de aproximativ 3 săptămâni de dușuri și ape termale pentru ca efectele benefice să devină vizibile, dar la Alesia am văzut îmbunătățiri după câteva zile.

 

Am băut numai apă termală cât am stat acolo pentru că aveam niște sticle pe care le umpleam de la izvor, mi-am făcut cafeaua cu apă termală, pentru că în cazul în care nu știați, apa termală se poate consuma ca atare. Am făcut și eu băi, să văd cum se simte și cum reacționează apa termală asupra pielii. Pot spune că am ajuns într-un loc nu numai civilizat, ci un loc specializat în tratarea acestor afecțiuni. Am vizitat sătucul, un sătuc foarte drăguț, cu străduțe micuțe, specific franțuzești și am văzut poze vechi, din anii 1700 și ceva, când stațiunea Avène era o cunoscută stațiune pentru tratarea bolilor de piele.

Mă bucur mult că am avut ocazia să facem această călătorie și să aflăm povestea care stă în spatele unuia dintre brandurile pe care am avut ocazia să le tot testăm de-a lungul timpului. Sunt conștientă că nu mulți oameni au așa o șansă și sunt foarte recunoscătoare că am reușit să merg acolo cu Alesia, pentru care astfel de terapii nu ar fi posibile în România.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

Publicitate

Alţii au citit şi despre:


2 thoughts on "Un nou ajutor în lupta cu dermatita atopică"

  1. Lazar Lucica spune:

    Multumim pentru articol, e foarte util

  2. Deaconu daniela spune:

    Fetița mea are 3 ani și încă de la o luna a avut dermatita atopică severa ,cu greu am reușit sa găsim produsele ce ne au ajutat
    Am început cu Bioderma Atoderm,Avene ,apoi cu LaRoche Posay și tot așa pana am ajuns tot la aceste 2 Branduri care împreuna ne au ajutat
    Și in prezent folosim tot aceleași produse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--