10 fraze care vor schimba relația cu copilul tău. Nu-i spune „treci la lecții”

Fiecare părinte are un set de fraze care sunt adesea folosite pentru a comunica cu copilul. „Nu alerga!”,” Nu mai face asta!”,” Îmi ceri imediat scuze!”- Poți fi tentat să spui adesea aceste lucruri, astfel încât cei mici să devină mai ascultători, mai politicoși, mai educați, dar adesea efectul este direct opus. Deseori, un copil, ca răspuns la cerințele parentale, poate începe să se comporte și mai rău, să nu se supună, să fie capricios. Nimeni – inclusiv copiii- nu vrea să audă amenințări și ordine stricte. Și, prin urmare, există o rezistență destul de naturală.

Am luat câteva fraze pe care psihologii le recomandă să le folosești în comunicarea cu copiii. Dacă le aplici, copilul va fi mult mai dispus să îți îndeplinească cerințele și relația ta cu cel mic se va îmbunătăți.

1. „După ce îți faci temele, mergem la plimbare” în loc de „treci la lecții!”

Îndreaptă atenția copilului la momentele plăcute care îl așteaptă după încheierea sarcinii. În loc de amenințări și constrângeri, folosește promisiunea a ceva plăcut.

2. „Amintește-mi cum se curăță dinții în mod corespunzător” În loc de „Ai uitat să te speli pe dinți!”

Pretinde că ai uitat cum să efectuezi o acțiune pe care copilul tău nu o iubește prea mult. Dacă este vorba despre spălarea dinților, ia o periuță și du-te la cel mic folosind-o greșit și cere-i ajutorul. Copilul va râde și te va corecta. Deci, transformă un proces plictisitor într-un joc interesant.

FOLLOW ME

Dacă copilul a ignorat sau a uitat despre oricare dintre sarcinile pe care i le-ai încredințat, poți următorul joc. Întreabă-l: „Se pare că ți-am zis ceva acum 5 minute. Ce am zis? Nu-mi amintesc „. În acest fel, copilul își va aminti sarcina neîndeplinită.

3. „Ai întrebat – am răspuns” în loc de „am spus nu, de câte ori trebuie să repet?”

Atunci când un copil cere din nou să îi cumperi ceva dintr-un magazin sau cere să se joace „un pic mai mult“ (deși termenul a fost depășit), ai nevoie de un timp pentru a spune nu, și foarte mult tact pentru a face față plânsului și reclamațiilor: Ai întrebat – Am răspuns. Așadar, evită disputele și strigătele, stabilește reguli clare și consolidează-ți autoritatea.

4. „Cum putem rezolva această problemă?” În loc de „Nu !”

În loc să cerți un copil pentru că plânge , ajută-l să rezolve problema. Poți spune: „Să ne gândim la ce se poate face”.

Dacă un copil spune adesea „nu pot!”, De exemplu” Nu pot face exercițiile la matematică!”, Răspunde-i:” Pur și simplu nu ai găsit o modalitate de a face acest exercițiu corect „. Ideea este de a schimba direcția de la a vorbi despre ceea ce copilul tău nu poate face, la ce poate face.

5. „Ce fel de tricou vei purta la școală?” În loc de „Haide ți-am spus !”

Întreabă ca și cum copilul ar fi fost de acord să se îmbrace, rămâne doar să alegeți culoarea tricoului. Crează pentru copil iluzia de alegere. Această metodă funcționează în multe cazuri.

Dacă copilul nu vrea să lase telefonul din mâini întreabă: „Unde lași telefonul să se odihnească la prânz – în hol sau în dormitor?”

6. „Mulțumesc pentru ajutor!” În loc de „Dacă faci asta, îți voi cumpăra acea jucărie”

Această „mită” nu îl învață pe copil că uneori mama și tata ar trebui să fie ajutați pentru că așa este firesc, ci ca să primească mereu ceva.

Când îi oferi recunoștința ta sinceră, copiii sunt cu adevărat motivați să ajute. Și dacă copilul tău nu vrea să te ajute, să-i amintești de momentul în care a făcut asta: „Ții minte săptămâna în care ai dus gunoiul? M-ai ajutat foarte mult. Mulțumesc!”. Trebuie să lași copilul să ajungă la concluzia că ajutorul este distractiv și foarte util.

7. „Să facem asta” în loc de „Oprește-te”

„Nu mai fugi”, „nu te mai bate”, „nu mai striga” – aceste fraze de comandă nu sunt bine percepute de copii. Creierul copilului este programat să facă ceea ce spun adulții.

Când spui „nu mai alerga”, copilul aude doar „aleargă”. Mai bine spune-i: „mergi liniștit” sau „picioarele sunt obosite și vor să meargă mai încet”. Deci, fă-l să înțeleagă ce trebuie să facă. În plus, instrucțiunile tale vor părea mai pozitive.

0 comentarii pe “10 fraze care vor schimba relația cu copilul tău. Nu-i spune „treci la lecții”

  1. Mirabela Matei says:

    Trebuie sa recunosc ca mai gresesc uneori fara intentie, incerc sa fiu mult mai atenta si ma refer in special la lectii, ca nu prea vrea sa le faca si parca nu intelege mai nimic atunci cand incerc sa ii explic ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.