Din când în când, fiecare dintre noi visează să ajungă într-o situație demnă de un film. Dacă ceea ce îți dorești se îndeplinește și ajungi să faci parte din ceva înfiorător?
Nu intra în panică – iată câteva instrucțiuni pentru a supraviețui:
1. Dacă auzi zgomote ciudate noaptea, nu ieși din pat să vezi de unde vin. Culcă-te la loc.
2. Dacă vreun tip propune ca grupul să se despartă, pocnește-l imediat. Trebuie să rămâneți împreună, dacă nu vreți să pățiți ceva urât.
3. Dacă ești cu mașina noaptea printr-o pădure și ți se strică un cauciuc, nu ieși din mașină ca să îl schimbi. Lasă-l în pace, mașina tot va funcționa și fără el.
4. Poartă cât mai multe haine, ca să te poți dezbrăca pe rând și să le arunci spre atacator. Astfel vei avea mai multe șanse de a ajunge la mașină, ca să fugi.
FOLLOW ME
5. Șansele tale de supraviețuire cresc dacă ești un tocilar sau o fată lipsită de popularitate.
6. Șansele tale de supraviețuire scad dacă ești un mascul alfa, conducătoarea unei echipe de majorete sau un tip popular.
7. Nu te lua niciodată de copiii care arată ciudat. Cine știe ce monstru ar putea să fie sau să devină mai apoi.
8. Dacă auzi ceva, orice ai face, nu te întoarce să privești în spate.
9. Dacă nebunul pare să fie mort, nu rămâne prin preajmă (să-i verifici pulsul, de exemplu) – FUGI !
10. Asigură-te că telefonul tău are mereu bateria încărcată, ca să poți suna la poliție dacă e nevoie.
Sfaturile de mai sus ar trebui tratate ca un pamflet, desigur.
Dacă te numeri printre pasionații de filme de groază, iată câteva motive pentru care ar trebui să te uiți în continuare la ele, conform mental-training.ro:
Pentru chatharsis – Stephen King, celebru autor american de romane horror, sugera că oamenii urmăresc acest gen de filme pentru că îi ajută să distingă mai bine realul de ireal și prin vizionarea unor astfel de scene își vindecă emoțiile negative. Deci, prin filmele horror este furnizat un mediu sigur în care să se experimenteze emoțiile intense.
Pentru un nivel ridicat de arousal fiziologic – Marvin Zuc kerman de la Universitatea din Delaware spune că sunt oameni care sunt căutători ai stării de activare fiziologică și care sunt încântaţi de filmele horror, faţă de cei de tip low arousal seekers care nu le preferă.
Pentru că vrem să experimentăm o formă de stimulare – Oamenii găsesc plăcere în a fi speriaţi și a trăi aceste senzaţii, probabil din cauza unui cotidian anost din punct de vedere al trăirilor emoţionale.
Pentru contextul social – conform studiului elaborat de Zillman, Weaver, Mundorf și Aust în 1986, filmele de groază le acordă femeilor și bărbaţilor ocazia de a-și pune în aplicare trăsăturile tradiţionale de gen. Într-un studiu, indivizilor de gen masculin le-a plăcut un film de groază mai mult atunci când l-au văzut cu o femeie care era speriată , iar femeilor le-a plăcut filmul mai mult atunci când l-au văzut cu un bărbat care era sigur pe el.
Pentru curiozitate -Teoria fascinaţiei enunţată de Caroll în 1990 spune că genul de filme horror atrag și suscită interesul pentru că anomaliile care apar acolo implică activarea curiozităţii și implicit dorinţa de a afla mai multe. Violarea normelor reprezintă obiectul de fascinaţie care nu este posibil de a fi văzut în fiecare zi.
Pentru transferul de excitaţie– Motivaţia principală în accepţiunea profesorului Glenn Sparks, din Indiana, a cărui arie de studiu cuprinde efectele emoţionale și cognitive ale televiziunii, este modul în care se simte acea persoană după film.Din studiile sale a constatat că subiecţilor le crește respiraţia, pulsul și tensiunea arterială. Această stare fiziologică poate persista chiar și după ce filmul s-a terminat. Astfel el a presupus că orice emoţii pozitive pe care le experimentează acel individ sunt intensificate. Omul nu se focusează pe spaima din timpul filmului ci pe starea de activare fiziologică pe care o are după, astfel încât consideră că s-a simţit grozav și va dori și mai mult.