În lumea globalizată de astăzi trăim într-o eră a tehnologiei avansate. Fiecare parte a vieții noastre e legată, într-un fel sau altul, de tehnologie. Datorită ei, avem facilități mai bune și chiar obiecte de lux. Dezvoltarea tehnologiei nu e legată de un anumit sector, toate industriile creând noi tehnologii în funcție de nevoile și cerințele lor. Ca orice lucru însă, tehnologia are efecte pozitive, dar și negative.
Tehnologia ne-a îmbunătățit, pe de o parte, viața: cu ajutorul telefoanelor putem vorbi cu prieteni și rude ce trăiesc departe ne noi. Cu ajutorul Internetului, putem afla lucruri noi și participa la cursuri online. Cu ajutorul tehnologiei aviației putem ajunge în locuri îndepărtate în numai câteva ore. Cu ajutorul rețelelor sociale putem afla vești despre rude, prietenii copiilor noștri sau evenimentele importante din viațța lor. Putem împărtăși informații în toată lumea în câteva milisecunde.
Pe de altă parte, folosirea tehnologiilor avansate dă naștere la diverse probleme. Dacă pe vremuri trebuia să fii prezent la anumite ocazii speciale, acum ne mulțumim să trimitem un mesaj sau să dăm un telefon. Copiii devin obsedați de jocurile video, nemaifăcând activități sau exerciții fizice. Rețelele sociale provoacă rivalități între prieteni și divorțul cuplurilor. Tehnologia aviației cauzează probleme de sănătate muncitorilor și creează probleme serioase de mediu.
Tehnologia e ca o monedă – cu două fețe. Noi suntem cei care trebuie să decidem cum o folosim. Exploatarea excesivă a resurselor ar trebui să fie mereu evitată. Dacă o folosim pentru lucruri pozitive, la fel vor fi și efectele sale.
În ceea ce privește efectele negative, iată câteva ilustrații care atrag atenția asupra schimbărilor sociale provocate de globalizare:
#1
FOLLOW ME
#2
#3
#4
#5
#6
#7
VEZI MAI JOS și: 5 imagini care arată cât de mult s-a SCHIMBAT LUMEA în ultimii 100 de ani
#8
#9
#10
Vezi și: 15 imagini care descriu lumea MODERNĂ și te vor pune pe gânduri
Ai stat vreodată să te gândești la modul în care s-au schimbat lucrurile în ultimii ani? La cât de mult ne-am schimbat gândirea, comportamentul și modul de a acționa? Am schimbat până și copilăria copiilor noștri, împinși fiind de niște factori ce nu țin neapărat de noi. Regreți vreodată evoluția tehnologiei? Crezi că ar fi fost mai bine altfel și că am fi fost mai fericiți? Că am fi avut mai mult timp să-i observăm pe cei din jurul nostru și să ne observăm mai atent pe noi?
Un grafician italian pe nume Marco Melgrati a petrecut mult timp observând lumea modernă: lumea tehnologiei, realitate virtuală și stereotipurile impuse de mass-media. Într-o zi, a decis să descrie toate absurditatea vieții de zi cu zi prin ilustrații.
Operele sale te vor ajuta să vezi viața dintr-o altă perspectivă. Poate că te vor inspira suficient de mult încât să vrei să faci ceva la care ai visat mult timp.
Iată 15 imagini care îți vor da de gândit:
Nu ai nevoie de un miracol pentru a-ți schimba locul de muncă
Fii cine vrei sa fii
O nouă limbă
Ar fi putut fi o poveste de iubire
Soluționați probleme folosind logica sau intuiția?
Iubiți-vă dușmanii
Creionează-te singur!
Narcisism în rețelele sociale
Karma
Fii întodeauna pregătit să te lovească inspirația
Universul subacvatic
Ai grijă!
O linie fină între realitate și artă contemporană
Învață să lași lucrurile în urmă
Înfruntă-ți temerile
sursa: brightside.me
Citește și: 5 imagini care arată cât de mult s-a SCHIMBAT LUMEA în ultimii 100 de ani
Noi toți suntem mai norocoși decât am crede, dar tot ne ocupăm mintea gândindu-ne la lucrurile pe care nu le avem. Luăm de bune frumusețea naturii, prietenia, relațiile cu cei apropiați și chiar ideea însăși de viață. Problemele cu care ne confruntăm azi sunt nesemnificative în raport cu cele de acum o sută de ani.
Iată câteva ilustrații care demonstrează asta:
1. Importanța mâncării
Astăzi lumea nu e ușor de mulțumit în privința mâncării. De fapt, oamenii nu au avut mereu atâtea opțiuni din care să aleagă.
Totuși, dacă stai să te gândești, s-ar putea ca ceea ce mâncăm acum să fie mai dăunător pentru noi decât ceea ce mâncau strămoșii noștri. Deși mulți dintre noi nu ne dăm seama cât de mult s-au schimbat obiceiurile noastre alimentare în ultimii ani, comparând hrana de acum cu cea din 1900, s-ar putea să avem mari surprize.
Cărțile de bucate din vremea aceea te-ar face cu sigurață să te miri transformările uriașe care s-au petrecut în societatea românească.
2. Comunicarea
Astăzi, despărțirile sunt mult mai frecvente decât atunci, pentru că se folosește messengerul sau aplicațiile pentru mesaje. Nu se mai trimit scrisori.
3. Ce înseamnă munca grea
Copiii cred mereu că părinții îi pun să facă munci grele, dat definiția acesteia s-a schimbat mult în ultima sută de ani.
4. Inovațiile în tehnologie și știință
Astăzi, oamenii își pot planifica ușor viața de familie, fiindcă există numeroase metode de contracepție.
Dacă familile de rând aveau un număr foarte mare de copii, pentru că nu existau metode contraceptive, prostituatele nu puteau sub nicio formă să devină mame. Despre Roma Antică există o legendă macabră care spune că prostituatele care duceau sarcina până la sfârșit își ucideau pruncii imediat după naștere.
5. E ușor să iei lucrurile de bune
Trebuie să apreciem și să fim recunoscători pentru toate lucrurile pe care le avem și care vor veni.