6 modalități de a corecta obiceiurile nefericite ale copiilor

Cu toții avem câte o astfel de nefericită moștenire. Iar copiii au din belșug, uneori. Își trosnesc degetele, își rod unghiile, să nu mai spun de perioada când li se pare amuzant sau necesar chiar să se scobească în nas. Sună urât, dar e și mai urât când se întâmplă. Mai ales că e cu atât mai neplăcută imaginea cu cât el crește.

Psihologii spun că obiceiurile greșite pe care le ținem după noi o bună parte din viață e posibil să își aibă rădăcinile în copilărie. Haideți să vedem cum atacăm problema la sursă.

1. Nu îl pedepsi. Efortul tău trebuie să fie mai degrabă concentrat înspre a ignora perioada când începe să se dezvolte obiceiul cu pricina. Atrăgându-i atenția constant îl vei încuraja, inconștient, să repete gestul, dându-i mai multa importanță. Prima fază a procesului este să îl lași să depășească singur neplăcutul moment.

2. De cele mai multe ori cauza problemei este stresul. Da, cel mic poate fi stresat. De orice activitate nouă, de venirea unui nou membru în familie. Aceste mici sau mari gesturi enervante te pot ajuta să descoperi o cauză chiar mai profundă sau o problemă gravă ce nu îi dă pace.

3. Este important însă să facă diferența între ceea ce fac bun și rău. Astfel nu uita să fii mai vocal ca de obicei atunci când face ceva bun și să îl recompensezi ca atare. Astfel, inconștient sau poate chiar foarte conștient, va înțelege ceea ce e bine pentru ei și vor învăța să facă diferența între un obicei sănătos, care îi aduce beneficii psihice și materiale și unul care nu îl ajută cu nimic. Ridică-i moralul, laudă-l.

4. Să nu faci caz dintr-un obicei prost atunci când se dezvoltă nu înseamnă că nu e bine să vorbești despre el înainte ca el să se producă. Educația nu o să fie niciodată o formă greșită de abordare a unei probleme. În mai puține cuvinte, dacă reușești să previi, să discuți cu cel mic înainte să fie prea târziu, să îl înveți să facă diferența între ce e bine și ce e rău, șansele sunt mari ca el să nu dezvolte obiceiul cu pricina. Sa fii ferm când trebuie și constant este foarte important atunci când vine vorba de reguli.

5. Dacă ai ceva să îi spui copilului, nu o face în public. Orice lucru care ține de mustrare și educație, trebuie făcut în privat, acasă. Asta dacă nu cumva vrei nu numai ca obiceiul să persiste ci să fie doar baza a ceva și mai deranjant sau mai urât.

6. Prioritizează micile problemele sau neajunsul pe care le-ai determinat ca fiind cel mai deranjant, enervant. Fără grabă, fără să exagerezi, dacă ai detectat mai mult de un obicei negativ, ia-l pe cel mai grav în viziunea ta, concentrează-te asupra lui și atacă-l pe acela cu armele descrise mai sus.

Nu te enerva, toate trec până la urmă. Procesul în care acestea apar și dispar, însă, reprezintă o școală care vă va folosi amândurora mult timp înainte.

 

Poza: Ok Magazine 


Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

0 comentarii pe “6 modalități de a corecta obiceiurile nefericite ale copiilor

  1. Bianca says:

    Am salvat articolul pentru urmatoare perioada. Urmeaza sa nasc in cateva luni si sa am ce face in lunile de concediu. Merci frumos!

  2. Gloria says:

    Chiar foarte bun articolul as putea spune. Stiam in mare parte lucrurile acestea, dar este bine ca cineva le si expune publicului si le explica mai detaliat. Multumim, draga mea! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.