Când nu reușiți să beți suficient pentru a reface lichidele pierdute prin urinare, transpirație și chiar prin respirație, începeți să intrați într-o stare de deshidratare. A fi deshidratat nu te face doar să te simți însetat – poate avea un impact major asupra modului în care funcționează întregul tău corp. Iată ce ar trebui să știți.
10 semne de deshidratare la care să fii atent
1. Setea
„De obicei, atunci când apare setea, persoana este deshidratată în proporție de aproximativ 2%”, spune specialistul Seth Smith, de la Universitatea din Florida. Asta înseamnă că nu trebuie să bei un pahar de apă cât mai curând. Dacă nu asculți semnalele corpului tău, vei deveni încet-încet tot mai deshidratat, mai ales dacă te angajezi într-o activitate fizică.
2. Gura uscată
Gura uscată este un alt mod prin care corpul tău îți spune că are nevoie de mai multă apă în totalitatea corpului. Corpul tău nu poate produce suficientă salivă dacă nu are suficiente lichide. Aveți grijă și la respirația urât mirositoare, care poate fi cauzată de gura uscată. Luați o sticlă de apă înainte de o gumă de mestecat, deoarece vinovatul este adesea o ușoară deshidratare.
3. Urină de culoare închisă sau de culoarea ceaiului
FOLLOW ME
Cu cât ai mai multă apă totală în corp, cu atât urina ta va fi mai clară. Dacă este de o culoare mai închisă, înseamnă că este mai concentrată și este un semn că ar trebui să bei mai multă apă.
4. Scăderea numărului de urinări
Apa îți ajută rinichii să elimine deșeurile din sânge sub formă de urină. Dacă rinichii tăi nu primesc suficientă apă pentru a transporta deșeurile din corpul tău, pur și simplu nu vei urina la fel de frecvent. În schimb, vei păstra acele deșeuri în corp, iar dacă ești deshidratat în mod cronic, acest lucru poate cauza probleme mai grave în timp. Atunci când urina este prea concentrată, mineralele de deșeuri se lipesc împreună pentru a crea pietre la rinichi.
Nu uitați: nu doar sistemul renal depinde de apă pentru a funcționa corect – aproape fiecare sistem important din corpul dumneavoastră depinde de apă, inclusiv inima, creierul și plămânii, spune Dr. Smith.
5. Pielea uscată
Pielea ta este cel mai mare organ al corpului tău și, la fel ca orice alt organ, are nevoie de o cantitate corectă de sânge pentru a funcționa. Dacă observi că pielea ta este mai uscată decât de obicei, nu te rezuma la o cremă hidratantă (chiar dacă aceasta poate ajuta, desigur). Ar putea fi un semn că nu ai suficientă apă în totalitatea corpului și ar trebui să adaugi mai multă apă în dieta ta.
6. Tensiune arterială scăzută
Mai mult de jumătate din sângele din organism este plasmă, partea lichidă a sângelui. Plasma este alcătuită din apă, proteine și sare. Fără suficient H2O în plasmă, sângele tău va deveni mai concentrat și îi va fi mult mai dificil să circule prin corp către organele care au nevoie de el.
7. Crampe musculare
Atunci când ești deshidratat, sângele tău devine mai concentrat și, prin urmare, volumul sanguin (volumul total de sânge din corp) scade. Așadar, atunci când nu te hidratezi corespunzător, corpul tău trece printr-un proces de gândire: Ce părți ale corpului au cea mai mare nevoie de sânge? „Inima va câștiga în fața mușchilor”, spune Dr. Smith, iar fluxul sanguin inadecvat către mușchi provoacă acele crampe musculare.
8. Constipație
Ca și sistemul renal, sistemul digestiv are nevoie de multă apă pentru a funcționa fără probleme. Apa permite alimentelor să se deplaseze prin intestine și, de asemenea, menține intestinele sănătoase și eficiente. Constipația ar putea fi un semn că nu există suficient lichid pentru a transporta deșeurile prin și în afara corpului.
9. Oboseală
Întotdeauna obosit? Totul, de la o cădere la mijlocul după-amiezii până la o oboseală copleșitoare, ar putea fi cauzată de deshidratare. Atunci când nu ai suficientă apă în corp, tensiunea arterială scade, fluxul de sânge către creier încetinește, iar ritmul cardiac crește – toate acestea te pot face să te simți epuizat.
10. Dureri de cap
Dacă creierul tău nu primește suficiente lichide pentru a funcționa corect, vor urma o serie de simptome. Durerile de cap sunt cele mai frecvente, iar deshidratarea este, de asemenea, un declanșator comun al migrenelor. Dispariția și pierderea cunoștinței, senzația de amețeală și amețeală și leșinul sunt unele dintre cele mai extreme semne că o persoană trebuie să se rehidrateze imediat.
Tratamentul pentru deshidratare
Rehidratarea depinde, în primul rând, de înlocuirea lichidelor pe care corpul le-a pierdut. Pentru simptomele ușoare, beți apă și luați o gustare cu ceva cu sodiu, despre care Dr. Smith spune că ajută organismul să rețină lichidele. Luați înghițituri mici de apă în loc de înghițituri mari, deoarece prea multă apă vă poate supraîncărca stomacul și vă poate provoca greață.
Dacă apa și gustările sărate nu sunt suficiente pentru a vă ajuta să vă reveniți, sau dacă aveți simptome mai moderate, ar trebui să beți o băutură sportivă cu electroliți. Electroliții sunt minerale din fluidele corpului și, dacă ați transpirat mult, este posibil să aveți nevoie să le refaceți, precum și apa totală din corp.