Care sunt SIMPTOMELE de gripă și răceală care ne trimit la medic

Care sunt SIMPTOMELE de gripă și răceală care ne trimit la medic

Deși în ultimul timp auzim la știri numai vești tragice despre coronavirus, nu ar trebui să uităm câte ravagii face la noi în țară de zeci de ani „banala” gripă. A fost declarată epidemie de gripă și anul acesta și foarte mulți părinți s-au prezentat cu copiii la urgențe, fără să știe că în felul acesta pot să înrăutățească și mai mult situația.
Nu am fost ocoliți nici noi de răceală (e și greu într-o familie așa numeroasă să fim „nevătămați” chiar toți), pentru că la Alesia am tot avut un ping-pong cu tusea și febra luna asta. Am ținu-o sub observație, a stat acasă atunci când nu s-a simțit bine și am fost în permanentă legătură cu medicul nostru de familie.
Deși am dezbătut de numeroase ori subiectul răceală și gripă pe blog, vă las mai jos și interviul pe care l-am făcut alături de Dr. Laura Ion, Medic Primar Pediatrie pentru emisiunea Numai de bine, dar și alte resurse utile.

Care e diferența între răceală și gripă?

În cazul unei răceli putem să avem febra mai mică sau să nu avem febra deloc. La grip, debutul este brusc cu febră mare și frison. Starea generală a copilului într-o răceală este destul de bună sau ușor influențată, pe când în cazul gripei starea generală este afectată. De obicei, într-o răceală nu apar dureri musculare, cefalee, în cadrul gripei apar. Gripa poate fi asociată și cu complicații, mai ales la copiii mici.

 

Când trebuie să facem testul de gripă?

Trebuie să mergem la medic în momentul în care copilul are simptome mai intense cum ar fi: febră mare  spre 40 de grade Celsius, frison, stare generală influențată – alterată, uneori cefalee, dureri de cap, dureri musculare și articulare. Acela este momentul care ne-ar putea sugera că nu este vorba despre o răceală simplă, ci despre o gripă.

Dacă copilul este mic, adică cu vârsta sub trei ani, cu atât mai mult trebuie să mergem la medic. Un risc crescut îl au sugarii, cu vârsta până într-un an. Temperatura la sugari, se ia corect intrarectal.  La sugarii mici, cu vârsta sub 4 luni, orice temperatură peste 38 de grade Celsius ar trebui să ne trimită cu copilul la spital.  La sugarii mai mari, cu vârsta de peste 4 luni, o temperatură de 38,5 . La 39 de grade Celsius chiar trebuie să fim alertați. O infecție virală, de obicei are în medie 3 zile de febră. La gripă, febra s-a întâmplat să dureze chiar mai mult, până la 6 -7 zile.

 

Cine hotărăște că trebuie să facem testul de gripă?

Testul  de gripă la un copil trebuie făcut atunci când diagnosticul de gripă nu pare atât de clar din punct de vedere clinic. Adică, nu are semnele de mai sus (febră înaltă, stare generală influențată). Pot apărea și alte simptome cum ar fi vărsături sau scaune proaste. Dacă epidemia de gripă este declarată, așa cum este în Romania acum, orice copil care are toate simptomele de gripă poate fi diagnosticat direct. și tratat, fără a face testul. Testul rapid de gripă poate să dea rezultate fals-negative.

Testul de gripă este un test care se ia intranazal. Acesta poate oferi un răspuns fals atunci când secrețiile nazale nu sunt atât de abundente, sau nu este recoltat corect. De obicei se face la câteva zile după apariția simptomelor pentru a da un răspuns corect.

 

Ducem copilul în colectivitate chiar dacă are o banală răceală?

De obicei este destul de greu să-ți dai seama dacă este o banală răceală sau o infecție mai gravă. Ar fi bine să nu îl ducem în colectivitate atunci când este răcit și există posibilitatea de a transmite boala.

 

Cine ne dă tratamentul?

Medicul de familie sau medicul pediatru. La urgență ar trebui să ne prezentăm cu copii cu stare gravă cu febră foarte mare, care nu răspund la tratamentul antitermic aplicat, cu somnolență ceea  ar putea să sugereze una dintre complicațiile grave ale gripei, cefalita. Un copil care nu primește alimentația și se dezhidratează ar fi bine să se prezinte la camera de gardă. Ar trebui să fie alimentat cu lichide multe și cu ceea ce îi place copilului să mănânce, pentru că în acest caz este importantat să se hrănească.
Alte resurse utile despre răceală și gripă:

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

 

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

0 comentarii pe “Care sunt SIMPTOMELE de gripă și răceală care ne trimit la medic

  1. Asaftei Simona says:

    Mulțumim pentru informații,chiar nu știam cum se deosebește o răceală de o gripă mai puternică și cu ținutul acasă când sunt răciți sunt total de acord ,mulți nu-i țin și îi duc la școală,grădiniță de unde pot transmite și altora sănătoși gripa .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.