Într-un singur weekend, s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș 600 de copii și toate secțiile sunt ocupate. Este un număr foarte mare și de aceea medicii ne avertizează că nu trebuie să neglijăm simptomele de gripă și răceală. Dată fiind situația e cumva normal ca mulți părinți să fie îngrijorați, însă înainte de a vă impacienta, trebuie să știți cum să le oferiți ajutorul cât mai eficient copiilor voștri.
Pentru că îmi doresc să răspund în acest articol celor mai multe întrebări pe care le-am primit pe pagina mea de facebook, pe grup sau pe instagram, am stat de vorbă cu doamna Dr. Angelica Vișan – medic primar boli infecțioase, Secția 11- Matei Balș, căreia îi mulțumesc pentru că a dorit să împărtășească cu noi sfaturi prețioase.
Care este diferența între un copil răcit și un copil care are gripă?
Manifestările unei răceli sunt mai blânde: strănut, nas care curge. Gripa se manifestă cu febră care crește progresiv, este o stare febrilă persistentă care cedează cu dificultate la antitermice și este însoțită de dureri musculare, dureri articulare, cefalee, dureri de ochi, stare generală modificată, astenie fizică.
Care este prima măsură pe care trebuie să o luăm când copilul nostru are gripă?
Copilul trebuie izolat, așa că nu ar trebui să îl mai ducem în colectivitate dacă are deja semne de infecție respiratorie. Indiferent că este gripă sau răceală, copilul ar trebui să stea acasă și ca să-și îmbunătățească starea, dar și ca să nu transmită boala mai departe. Din punct de vedere al igienei, ne asigurăm că are șervețele de unică folosință pe care le aruncă la coș după utilizare pentru a nu contamina mediul din jur. În niciun caz nu folosim șervețelul cu care ne-am șters la nas și în alte scopuri. Din punct de vedere al medicației, îi dăm antitermice, urmând indicațiile medicului, conform greutății copilului. Dacă are o stare modificată de genul unei febre care nu cedează în ciuda tratamentului administrat, dacă copilul se deshidratează, nu se poate alimenta cum trebuie, dacă respiră dificil, obosește, apare tusea, are o respirație greoaie, este un motiv de îngrijorare și trebuie să mergem la medic. Formele ușoare se pot trata acasă, dacă starea este alterată, cerem ajutorul.
FOLLOW ME
A izola la domiciliu un pacient care poate transmite un virus celor din jur nu este o măsură ce ține doar de educația sanitară, ci ține și de educația civică. Vorbim despre protejarea celor din jur și de spiritul civic, care ne învață că trebuie să ne pese de cei din jur, pe care suntem datori să îi ocrotim și să nu le facem rău.
La ce medic trebuie să ducem copilul?
În primul rând, ne adresăm medicului de familie care poate face testul de gripă. Este un test rapid, asemănător testului de sarcină, care se efectuează cu un tampon, din secrețiile nazale. Se șterge mucoasa nazală și se inoculează acest tamponaș într-un recipient în care am pus câteva picături de solvent și apoi în eprubeta se introduce o bandeletă pe care așteptăm să apară două liniuțe care ne arată că testul este pozitiv.
Dacă simptomatologia este sugestivă, rețeta adecvată poate fi eliberată chiar de medicul de familie. Altă soluție este clinica de pediatrie; medicii pediatrii recunosc tabloul de gripă și pot da rețetă. Nu trebuie să vină toată lumea la Balș sau la Victor Babeș (n.r. spitale de boli infecțioase) pentru că în felul acesta se face contact din ce în ce mai strâns cu aceste cazuri, ei stau cu orele la camera de gardă și este inutil.
De cele mai multe ori, oamenii vin direct la camera de gardă după ce au stat cu ei acasă 5 zile și sunt deja într-o stare foarte gravă. Pe de altă parte, nu e bine nici să vină cu ei de la primul strănut, pentru că au văzut la televizor că mor oamenii de gripă. Au fost astfel de cazuri la persoane care aveau și alte afecțiuni, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim exagerați. Trebuie să găsim un echilibru și să punem accentul pe educația sanitară a populației. Oamenii ar trebui să știe ce măsuri să ia: să consume lichide calde, să își asigure aportul de vitamina C, să aibă grijă la igienă și alimentație și, la sfatul medicului, să administreze medicația. Dacă își dau seama că situația le scapă de sub control, atunci ar trebui să meargă la medic, dar nu direct la urgențe sau la spitalele de boli infecțioase. Pentru că riscă astfel să expună și mai mult copilul.
Secțiile spitalelor de boli infecțioase sunt suprasolicitate și mulți părinți aduc copilul aici fără să fie nevoie, riscând astfel să plece cu el acasă mai bolnav decât era. Se poate evita situația aceasta de supraaglomerare a camerelor de gardă mergând la medicul de familie sau pediatru.
Când un copil necesită internare în spital?
Dacă depistăm că are o stare atât de proastă, se deshidratează, nu se poate alimenta cum trebuie, dacă are manifestări respiratorii, nu i se ameliorează starea febrilă prin medicamentația administrată, atunci trebuie trecut sub supravegherea medicală.
Cum se transmite gripa?
Pe cale aerogenă. Virusul este prezent în particulele minuscule pe care un pacient le elimină prin tuse, strănut și chiar prin vorbire.
Măsurile de suspendare a orelor stopează epidemia de gripă?
Da, cu siguranță ne vor ajuta pentru că sunt foarte multe cazuri de copii bolnavi în colectivități și copiii sunt duși din păcate la școală, chiar dacă au semnele de boală. Părinții nu înțeleg că se pot duce la școală cu o formă ușoară de boală, dar împrăștie virusul și pot contaminăm toți colegii. Este mai bine să oprim puțin contactul cu tot colectivul pentru a scădea numărul de cazuri de boală. Și nu trebuie să așteptăm să se închidă școlile ca să aplicăm asta: dacă un copil este bolnav, nu ar trebui să mai meargă la școală.
Dacă în acest moment am un copil nevaccinat îi mai pot face vaccinul pentru a preveni?
Da, încă se poate face vaccin. Acum suntem într-un moment al creșterii numărului de cazuri, dar gripa se va întinde până prin aprilie, deci este bine să fie protejați în continuare până la sfârșitul sezonului.
De la ce vârstă pot face copiii vaccinul antigripal?
De la 6 luni.
Vaccinul antigripal este gratuit sau trebuie să îl cumpărăm?
Medicii de familie au primit vaccin pentru anumite grupe de risc (personal medical, bătrâni, femei însărcinate) pe care îl pot face gratuit. Dar dacă medicii de familie nu au disponibil se poate achiziționa, costă aproximativ 50 de lei un vaccin.
Bebelușii pot face gripă?
Da. Cu cât sunt mai mici, cu atât sistemul lor de apărare e mai imatur și pot face forme mai severe. De aceea este foarte important ca cei din jur să fie protejați. Dacă se vaccinează cei din jur, vor fi protejați indirect și bebelușii care nu au fost vaccinați.
Ce facem când un bebeluș are gripă?
Luăm aceleași măsuri, controlăm starea febrilă și dacă observăm că starea generală se modifică, mergem cu el în spital. Și bebelușii pot fi internați și supravegheați în secțiile de pediatrie și neonatologie.
Dacă avem un frate mai mare care are gripă, cum ferim bebelușul?
Ar fi bine să nu stea în aceeași încăpere. Pentru că mămica intră în contact cu amândoi, cel mai bine ar fi să poarte o mască, să aerisească foarte bine încăperile. De asemenea, igiena e foarte importantă. Ne spălăm mai des pe mâini și igienizăm obiectele cu care intră în contact copilul bolnav.
Atât mămica, cât și copilul bolnav pot purta o măscuță, trebuie să se spele pe mâini mai des, să spele obiectele cu care intră în contact foarte des, să se aerisească foarte bine încăperile, pentru că virusul este în particulele de aer.
Așadar, nu fugiți la urgențe de la primele simptome, încercați să luați măsurile de prim ajutor acasă și să urmați sfaturile medicului de familie sau pediatru înainte de a-l duce la spital, unde riscați să îl îmbolnăviți și mai tare pe micuț. 🙂
Mai multe informații despre gripă și răceală găsiți și în eBook-ul meu 15 sfaturi ale medicilor pediatri pentru prevenirea și tratarea răcelilor de sezon pe care îl puteți descărca GRATUIT.
Alte resurse utile:
Reguli de igienă pe care copiii trebuie să le știe la școală
Cum vindeci tusea copiilor cu leacuri naturiste?
Cum ferim bebelușul de răceală când frații mai mari merg în colectivitate
Remedii naturiste împotriva RĂCELII
5 TRUCURI pentru a trece cu ușurință peste orice RĂCEALĂ
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
Multumim chiar este nevoie sa fim cat mai informati despre cum putem preveni, decat sa tratam.
Mulțumim frumos pentru articol foarte util!
Multumim pentru articol,foarte util!!!
Woaw asa da, daca ar respecta toate mamicile asta sigur nu se ajungea aici, multa sanatate tuturor
Am trecut cu greu peste o răceală destul de grea si incercam sa numai racim pe viitor, mai nou avem o reactie alergica care nu stim cum am facut-o pentru ca nu am mai patit ca pana acum😣
Ne-au aparut niste bubite mici intre degete si dupa a rămas rosu asa gen iritat, poate a mai trecut cineva prin asta si ne poate ajuta cu un sfat
Racit a fost,inclusive la plamani la o Luna((singura data cand a fost internat in spital).Grips,niciodata
Informare si tinut cont de asta.
Pana acum suntem norocosi. Sper ca si de acum incolo. E frustrant sa te stii bolnav, cu atat mai mult sa iti stii copilul intr-o astfel de situatie.
600copii/week-end??? Nu stiam despre statistica aceasta.
Distribuit peste tot. E foarte usor de parcurs acest articol si mai presus de asta usor de pus in practica. Daca toti ne-am comporta adecvat nu cred ca ar fi vorba despre epidemie.
Sincer urasc spitalele, mereu incerc acasa sa tratez asa cum imi spune doctora, am fost o singură data internata in spital o zi cu bebe si de atunci numai vreau sa aud, am ramas traumatizata prin ce am trecut atunci cu el, asa ca acasa eu zic ca e mediul perfect pentru ei sa isi revina, atata timp cat nu e nimic grav atunci clar o sa ne ducem la spital daca doct pediatru ne recomanda asta
Sper sa numai ajungem vreodata la spital, si nu doresc la nimeni asta, este oribil, de la conditii pana la comportamentul asistentelor,medicilor etc.
În acest sezon nu am avut probleme sper nici să nu avem. Însă anul trecut am avut o sumedenie de internari și multe complicatii de la o simplă răceală.
Am dat share și o sa mai dau este foarte important sa prevenim decât să tratăm.
Multumim frumos, draga mea, pentru că iti pasa și de noi ceilalti, daca am si mai mulți așa multe lucruri ar fii schimbate în bine.🌺❤