12 simptome pe care nu trebuie să le ignori dacă ai dureri

Te doare tot corpul și nu înțelegi de ce? Acest lucru s-ar putea să nu indice numai o simplă oboseală, ci fibromialgie – o boală misterioasă pe care doctorii încă încearcă să o explice. Cum apare? Cum de există? Toți doctorii sunt însă de acord că trebuie să începi imediat să ai grijă de sănătatea ta.

Simptome:

Durerile durează mai mult de trei luni.

Oboseala e mai gravă mai ales dimineața.

Durerea din unele părți ale corpului tău e mai intensă decât în altele.

Durerile de cap te omoară.

FOLLOW ME

Menstruația ta e foarte dureroasă.

Simți disconfort în timpul urinării.

Te influențează mult vremea și reacționezi la căldură sau la frig, la mirosurile ascuțite și la zgomote.

Temperatura corpului tău poate crește fără niciun motiv.

Uneori îți e greu să te concentrezi și să îți amintești lucruri.

Ești mereu irascibilă sau deprimată.


Mituri:

Nu e o boală, doar senzații subiective

Fibromialgia e una dintre cele mai obișnuite boli ale sistemului musculoscheletal. Totuși, există multe lucruri neștiute în legătură cu aceasta. De pildă, nu se știe exact ce o cauzează.

Sunt în pericol numai femeile mai în vârstă

Acest lucru nu e adevărat. Chiar și copiii pot fi afectați, iar majoritatea oamenilor afectați au între 20 și 50 de ani.

Apare ceva mai des la femei decât la bărbați.

Nu e atât de rău – durerea e tolerabilă

Nici asta nu e adevărat – durerea poate fi insuportabilă. Mai mult decât atât, fibromialgia crește riscul infarctului, mai ales la oamenii tineri.

Ce să faci:

În primul și în primul rând, mergi la un medic

Numai un doctor poate să spună dacă ai fibromialgie și să îți prescrie tratamentul potrivită.

Tratament cu medicamente

De regulă, se prescriu analgezice și anti-inflamatorii pentru a trata fibromialgia. Se poate să fie prescrise și medicamente antidepresive.

Activitate fizică, masaj și alte proceduri

Acestea trebuie să redea mobilitatea corpului. În Japonia, de exemplu, se folosesc ședințe scurte de crioterapie. Sportul e și el indispensabil, dar numai cu moderație. Yoga sau înotul pot fi o alegere bună.

Restaurarea echilibrului emoțional

Orice are un efect pozitiv, direct sau indirect, asupra atitudinii negative și depresiei este de bun augur. Chiar și terapia cu animale poate reduce simptomele.

Harta punctelor dureroase – asigură-te că te controlezi


Apasă punctele marcate pe hartă – de regulă, durerea care apare e surdă și superficială, iar zona focală nu e prea mare. Semnul principal al unei posibile boli e aranjarea simetrică a punctelor. Dacă totul se potrivește, nu amâna vizita la medicul tău.

Citește și: 8 SIMPTOME pe care le ai cu o LUNĂ înainte de un ATAC DE CORD

E mai bine să previi decât să tratezi. Acest lucru se aplică oricărei boli și e important mai ales atunci când simptomele nu sunt prea bine cunoscute.

Citește mai jos despre simptomele care ar putea să apară cu o lună (sau chiar mai repede) înainte de un atac de cord. Nu trebuie să devii ipohondru, dar nu strică nimănui să fie mai atent la sănătate. Fii foarte atentă în caz că ai o predispoziție spre a face infarct.

8. Oboseala

Oboseala neobișnuită este unul dintre principalele simptome care ar putea sugera că te paște un atac de cord. E mai probabil ca acest simptom să apară la femei. Activitatea fizică sau mentală nu este cauza oboselii, care crește până la sfârșitul zilei. Uneori îți va fi foarte greu să îndeplinești sarcini simple, precum să faci patul sau un duș.

7. Durerea abdominală

Durerile abdominale, greața, balonarea sau stomacul deranjat sunt unele dintre cele mai comune simptome, care pot să apară atât la bărbați, cât și la femei. Durerile abdominale de dinainte de un atac de cord au o natură episodică, trecând și apoi revenind pentru perioade scurte de timp.

5. Dificultăți de respirație

Dispneea este sentimentul că nu poți să respire profund. Se întâmplă atât femeilor, cât și bărbaților, cu 6 luni înainte de atacul de cord. Un alt simptom din această categorie este amețeala.

4. Căderea părului

Căderea părului este un alt semn destul de clar al unei boli de inimă. De obicei îi afectează pe bărbații de peste 50 de ani, dar ar putea să li se întâmple și unor femei. Chelia este asociată și cu un nivel crescut al hormonului numit cortizol.

3. Ritm cardiac neregulat

Aritmia este adesea însoțită de atacuri de panică și anxietate, mai ales în cazul femeilor. Apare pe neașteptate, iar ritmul cardiac este neregulat timp de un minut sau două. Dacă nu încetează, te vei simți amețit sau foarte obosit.

2. Transpirație în exces

Transpirația neobișnuită sau în exces este un semnal de avertizare timpuriu pentru atacurile de cord. Ar putea să apară la orice oră din zi sau din noapte. Acest simptom le afectează mai mult pe femei și este asociat cu transpirația obișnuită cauzată de menopauză.

1. Durerea în piept

Durerile în piept au intensități și forme diferite la bărbați și la femei. Ele sunt un semn care nu ar trebui să fie ignorat. Apare mai ales la bărbați și la numai 30% dintre femei. Durerea se poate extinde către brațul stâng, către gât, umeri și stomac.

Citește și: Cum faci diferența dintre un ATAC DE PANICĂ și un ATAC DE CORD

Atacul de panică și infarctul au simptome similare: o durere puternică în piept, transpirație, senzație de înțepături, dificultăți de respirație și greață. Faptul că infarctul poate provoca teamă face și mai probabilă posibilitatea ca oamenii să le confunde. În ciuda aspectelor asemănătoare, e posibil să înveți să le diferențiezi într-un mod eficient. Cu siguranță, dacă tu sau un membru al familiei se confruntă cu atacurile de panică, e de o importanță vitală să înțelegi diferențele dintre ele și o problemă mult mai serioasă.

Citește mai jos pentru a afla mai multe informații despre cum să deosebești infarctul de atacul de panică:

Cum să recunoști un infarct

– Oamenii descriu durerea din timpul unui infarct drept una care parcă strangulează.
– De regulă, durerea apare în centrul pieptului și se poate lăsa în jos, de-a lungul brațului stâng și de-a lungul spatelui.
– Durerea se poate răspândi și spre gât, dinți și zona fălcilor.
– Intensitatea durerii poate să varieze.
– Durerea ține mai mult de cinci minute și nu afectează respirația.
– Senzația de înțepături e resimțită, cel mai adesea, doar în brațul stâng. Aceasta este adesea însoțită de o transpirație rece și lipicioasă, – de senzația de greață și chiar de vomă.
– În punctul maxim al atacului de panică, oamenii simt frică mai ales din cauza durerii din piept și încep să se teamă că ar putea să-și piardă viața.
– În plus, oamenii au adesea dificultăți la respirație, în afară de cazurile în care infarctul provoacă atacul de panică.
– Dacă ai aceste simptome pentru mai mult de cinci minute, cheamă o ambulanță. Dacă asta nu este posibil, roagă pe cineva să te ducă la cel mai apropiat spital, cât mai curând posibil.

Cum să recunoști un atac de panică

– În ciuda a cee ace se crede, un atac de panică poate să apară în cele mai obișnuite circumstanțe.
– Simptomele unui atac de panică ajung, de obicei, la intensitate maximă după zece minute.
– Durerea e concentrate în regiunea pieptului și are un caracter schimbător – crest, apoi scade.
– Senzația de înțepătură și amorțeală care ar putea să apară în timpul unui atac de panică nu sunt resimțite numai la nivelul brațului stâng. Acestea pot să apară și la brațul drept, la picioare sau la degete.
– În timpul atacurilor de panică, oamenii simt frici iraționale, precum cea că se sufocă sau că vor înnebuni.

Dacă nu poți să îți dai seama dacă ai un atac de panică sau un infarct, mergi imediat la un medic. În niciunul dintre cazuri să aștepți nu e cea mai bună soluție. Dacă ai un infarct, e foarte posibil să mori dacă nu primești ajutor medical. Lipsa ajutorului medical în timpul unuiatac de panică poate înrăutăți simptomele, ceea ce înseamnă că atacurile s-ar putea repeta mai des. Dacă ești din timp examinat de un specialist, care are grijă de tine, calitatea vieții tale s-ar putea îmbunătăți. De asemenea, vei avea și o speranță de viață mai mare.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.