Cu răbdarea…facem ordine
Copiii şi ordinea. Două noţiuni pe care cu greu le poţi pune împreună şi să le faci să şi reziste. Nu ştiu cum este în alte case, dar eu cu eforturi ţin lucrurile sub control. Alesia este foarte pricepută în a scoate toate jucăriile şi a le întinde prin toată casa. Se joacă, iar când trebuie să le strângă, se plictiseşte. Şi cine crezi că le strânge? Evident, noi, părinţii şi bunicii. Nu este un capăt de lume, dar când vii târziu de la serviciu, obosit, acesta ar fi ultimul lucru pe care l-ai face.
De câteva săptămâni, am pus la punct o strategie prin care să înveţe şi Alesia cum să fie ordonată. Pe principiul că dacă le poate întinde peste tot, la fel de bine poate să le şi strângă. Imposibil nu este să îi învăţăm pe cei mici să fie ordonaţi, dar trebuie să avem multă răbdare. Iar puterea şi strategia sunt în mâinile noastre:
- Fii un exemplu pentru copil. Cei mici sunt tentaţi să facă ceea ce văd la părinţi.
- Explică-i de fiecare dată când strângi lucruri că aşa se face, altfel, atunci când va vrea să se joace cu jucăria preferată nu va şti unde să o caute.
- Roagă-l să te ajute atunci când strângi jucăriile sau orice alte lucruri după el. Vă jucaţi (împreună), e normal să strângeţi (tot împreună), adică cel mic să se obişnuiască să îşi adune jucăriile.
- Nu îi da voie să mănânce în dormitor, va face mizerie. Explică-i şi că locul în care se mănâncă este unul special, că masa trebuie respectată şi că în casă ar putea face firimituri.
- Când intră în casă de afară, trebuie să se descalţe la intrare deoarece ar aduce toată mizeria în casă.
- Implementează o regulă conform căreia de fiecare dată când se joacă cu ceva, la final să pună lucrurile la locul lor. Este valabil şi pentru haine şi pentru orice lucru pe care îl foloseşte.
- Va fi greu să îl determini să facă ordine, dar cu puţină imaginaţie, vei reuşi să îl determini (nu să îl convingi, ci să îl determini) să facă singur. De exemplu, în ziua în care tu faci ordine în casă, lasa-l să te ajute. Poate că la început mai mult te va încurca, dar dacă copilul crede că te ajută şi încearcă să facă asta, atunci startul este bun.
- Faceţi împreună ordine în casă. Lasă-l pe cel mic să creadă că totul este o joacă şi vei vedea că, în timp, va deprinde obiceiul acesta sănătos de a fi ordonat.
- Fă concursuri cu el, premiază-l, iar dacă în casă sunt doi sau mai mulţi prichindei, cu atât mai bine. Poţi folosi metoda bulinelor zâmbitoare/triste şi atunci când pune lucrurile la locul lor primeşte o bulină veselă, când lasă dezastru în urma lui, bulina corespunzătoare. La finalul zilei sau al săptămânii, faceţi suma şi stabiliţi dacă va fi recompensat sau pedepsit. Este foarte eficient.
- Învaţă-l să îşi facă singur patul. Arată-i cum se face şi ajută-l atunci când nu poate sau nu îi iese aşa cum trebuie, dar fă-l să înţeleagă că acestea sunt activităţi la fel de importante ca şi spălatul pe dinţi.
- Cumpără-i cutii de depozitare a jucăriilor ca să îi fie şi lui şi ţie uşor să le depozitaţi.
- Lasă-l să stea lângă tine când aranjezi haiele în dulap, când le împachetezi frumos. Puterea exemplului dă rezultate întotdeauna!
- Nu ezita să îl pedepseşti atunci când lasă dezastru în urma lui, când strică ceva sau trânteşte. Pedeapsa are efecte asupra tuturor copiilor, de multe ori rezultatele sunt impresionante pentru că îl va durea mai tare să ştie că nu îl duci la film sau la locul de joacă ori nu îi cumperi ceva ce îşi doreşte şi atunci se va conforma.
Ordinea este cheia spre succes şi spre o viaţă fericită. Ca femeie şi ca mamă ştiu sigur că ordinea pe care o facem şi o păstrăm ne ajută să avem timp şi pentru distracţii sau alte activităţi pe care să le facem împreună. Şi mai este ceva de reţinut: ordinea se face uşor, dar se păstrează greu, de aceea este important ca toţi cei din casă, chiar şi copiii, să participe la menţinerea ei.
Photo Credits: www.birthorderguy.com/ www.mummyalarms.com