17 HĂRȚI UIMITOARE ale LUMII care nu ți-au fost arătate la ȘCOALĂ


Geografia e în mod greșit asociată cu atlase plictisitoare și lucruri vechi despre lume. Totuși, depinde de felul în care este predată, plus că există multe aspecte grozave în acest domeniu. Unul dintre ele este cartografia. Cartografia presupune studiul și alcătuirea hărților. Sunt combinate știința, estetica și tehnica, astfel încât realitatea să poată fi modelată pentru a putea fi oferite informații eficiente despre spațiu.

Aspectele fundamentale ale cartografiei tradiționale sunt:
-selectarea trăsăturilor obiectului cartografiat. Acetea pot să fie fizice (drumurile, de pildă) sau abstracte, precum toponimele sau granițele politice.

-reprezentarea terenului obiectului cartografiat.
-eliminarea trăsăturilor obiectului cartografiat care nu sunt relevante pentru scopul hărții – generalizare.
-reducerea complexității caracteristicilor care vor fi cartografiate – asta ține tot de generalizare.
-orchestrarea elementelor hărții astfel încât informația să ajungă cât mai corect la public – asta ține de design.
Design-ul hărților este cel mai complex.

E esențial să se creeze hărți semnificative. O hartă bine făcută e convingătoare deoarece e autentică. O hartă interesantă îl va captiva pe privitor. Iată câteva astfel de exemple – sigur nu te vei plictisi să le privești:


1. Lumea e o pisică, iar Australia e jucăria ei.

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

2. Toate pub-urile britanice într-o singură hartă.

3. O hată cu toate bisericile din Polonia.

4. O hartă a oamenilor roșcați din Europa.

5. Coeficientul de fercire din lume pe țări.

6. Cele mai fotografiate locuri de pe Pământ.

7. Unde trăiește 2% din populația Australiei.

8. Țările cu cele mai atractive fmei.

9. Consumul anual de cafea pe cap de locuitor.

10. Mai puțini oameni trăiesc în exteriorul acestui cerc decât în interior.

11. Cele mai vizitate țări.

12. Așa ar arăta lumea dacă proporțiile apei și pământului ar fi inversate.

13. Dimensiunea sânilor femeilor în funcție de țară.

14. Media IQ-ului pe țară.

iq-6275964

15. Pluto comparat cu Australia.

16. Luna comparată cu Statele Unite ale Americii.

17. O hartă a benzilor de condus (albastru – stânga; roșu – dreapta)

 


0 comentarii pe “17 HĂRȚI UIMITOARE ale LUMII care nu ți-au fost arătate la ȘCOALĂ

    • sorin georgescu says:

      stimata doamna , fostele colonii ale Angliei folosesc circulatia pe partea stanga si nu numai ele….Japonia , Bahamas . Australia ,Cipru , India si mai sunt , dar nu este cazul sa le enumeram pe toate .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.