Fotografiile de mai jos îți arată lucrurile, locurile și fenomenele obișnuite dintr-o perspectivă neobișnuită. Aruncă o privire:
1. Districtul Shanhaiguan, unde începe Marele Zid Chinezesc, chiar de pe malul mării Bohai. Acest loc e cunoscut sub numele de „Capul Bătrânului Dragon”
2. Interiorul unui centru de date al companiei Google
3. Un lac de lavă în interiorul craterului vulcanului Erta Ale din Etiopia
4. O radiografie a coloanei cuiva înainte și după tratamentul pentru scolioză
FOLLOW ME
5. Cea mai detaliată imagine existentă a planetei Mercur
6. Bagger 288, cel mai mare excavator din lume
Bagger 288 este construit de compania germană Krupp, pentru firma de energie și minerit Rheinbraun. Construirea sa a fost încheiată în 1978 și a devenit cel mai greu vehicul de teren din lume, cântărind 13.500 de tone. Proiectarea și producția sa au durat cinci ani și a mai fost nevoie de încă cinci ani pentru asamblarea sa. Costurile au fost de 100$ milioane. În 1995 a fost depășit de Bagger 293, care cântărește 14.200 de tone.
7. O secțiune a unui cablu de comunicare subacvatic
8. Orașul bavarez Nordlingen, construit în interiorul unui crater făcut de un meteorit care a căzut pe Pământ acum aproximativ 14 milioane de ani
9. Două kilograme de grăsime comparate cu două kilograme de mușchi
10. Plaja Daytona din Florida, 1957
11. Un ceas care a aparținut lui Akito Kawagoe
S-a oprit la 8:15, ora exacta în care a fost aruncată bomba atomică asupra orașului Hiroshima, în 1945. Bomba atomică a fost lansată asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki la ordinul Președintelui Statelor Unite ale Americii Harry S. Truman. Statele Unite au aruncat bombele nucleare având consimțământul Regatului Unit. Cele două bombardamente au ucis 129.000 de oameni, aproximativ – a fost singura dată când într-un război s-au folosit arme nucleare, Japonia a anunțat că se predă Aliaților pe 15 august, la 6 zile după bombardarea orașului Nagasaki și a declarației de război a Uniunii Sovietice. Al Doilea Război Mondial s-a încheiat efectiv pe 2 septembrie.
12. Ouăle unei caracatițe
13. Cercul complet al unui curcubeu, fotografiat dintr-un avion
14. O imagine colorată adevărată de pe Marte, făcută de Curiosity Rover
15. Oameni escaladând Everestul, în luna mai a anului 2013
16. O furtună uriașă de nisip, Australia de Vest, 2013
17. Un munte de cauciucuri folosite
18. Aurora boreală – sau luminile nordice, văzute din spațiu
Aurora este o lumină naturală care poate fi observată la latitudini mari (regiunea arctică sau Antarctica). Aceasta apare atunci când magnetosfera e suficient de deranjată de vântul solar, astfel încât traiectoriile particulelor încărcate de vânt solar și plasmă magnetosferică (electroni și protoni, mai ales), sunt împinse în atmosfera superioară, unde energia lor este pierdută. Ionizarea rezultată și excitarea părților component ale atmosferei emit lumini de diferite culori și de diferite entități.
Citește și: 12 lucuri surprinzătoare despre UNIVERS descoperite de NASA pe care nu ți le-a spus nimeni
Universul este alcătuit din spațiu și timp, iar componentele sale sunt planetele, lunile, planetele micuțe, stelele, galaxiile. Sistemul nostru solar e localizat în galaxia Calea Lactee, una dintre numeroasele galaxii din Univers. Se presupune că acestea sunt distribuite uniform în toate direcțiile, ceea ce înseamnă că Universul nu are nici margini și nici centru. Descoperirile de la începutul secolului XX au arătat că Universul a avut un început și că se extinde, într-un ritm care crește tot mai mult. Universul s-a format în urma Bing Bang-ului, când spațiul și timpul au apărut în același timp în urmă cu 13.799±0.021 miliarde de ani în urmă.
După explozia inițială, Universul s-a răcit, permițând primelor particule subatomice să se formeze. Norii uriași s-au unit mai târziu datorită gravitației pentru a forma galaxiile, stelele și tot ce se vede azi. În legătură cu soarta Universului există o mulțime de teorii- unii fizicieni și filozofi refuză să speculeze, deoarece se îndoiesc că vom ști vreodată ce a fost înainte de Bing Bang.Multe descoperiri incredibile despre realitatea în care trăim încă așteaptă să fie descoperite. Pentru a demonstra asta, iată câteva lucruri despre Univers care te vor uimi:
1. 99% din materie e spațiu gol. Dacă ai înlătura tot spațiul din atomii noștri, atunci omenirea (7 miliarde de oameni) ar intra într-un singur cub de zahăr.
2. În fiecare dintre noi există atomi care au făcut cândva parte din stele care au explodat cu miliarde de ani în urmă.
3. Un procent mic din electricitatea statică a televizoarelor noastre este luminozitatea remanentă a Big Bang-ului.
4. Dacă ai fi un extraterestru și ai trăi la 65 de milioane de ani lumină depărtare de Pământ și ai privi printr-un telescop super performant, ai vedea dinozauri.
5. Un an pe Venus e egal cu 224 de zile de pe Pământ, dar o zi pe Venus e echivalentul a 243 de zile de pe Pământ. Acolo, o zi e mai lungă decât un an.
6. Aproape toți atomii de hydrogen din corpurile noastre s-au format ca urmare a Bing Bang-ului, în urmă cu aproximativ 13.7 milioane.
7. Soarele reprezintă 99.8% din masa Sistemului Solar. E atât de mare încât ar putea să încapă în el 1.3 milioane de planete cum e a noastră.
8. Există mai multe stele în Univers decât există particule de nisip pe Pământ.
9. Universul miroase a zmeură, rom, bacon, migdale fripte și praf de pușcă.
10. Stelele Neutron sunt atât de dense încât o linguriță din componența lor cântărește mai mult decât Muntele Everest.
11. Materia obișnuită pe care o vedem reprezintă doar un procent de 5% din Univers. Restul de 95% este energie neagră și materie neagră, despre care știm foarte puține în momentul actual.
12. Iată cum va arăta Pământul dacă asteroidul Apophis îl va lovi în 2070.
Citește și: 10 LUCRURI surprinzătoare despre PLANETA PĂMÂNT pe care nu ți le-a spus NIMENI
Credem că știm totul despre planeta noastră, dar ne înșelăm amarnic. Oamenii de știință au descoperit deja multe despre Univers, dar ei cred că mai sunt o mulțime de lucruri neștiute. Iată, de exemplu, câteva informații uimitoare despre Pământ:
1. Muntele Everest NU e cel mai înalt munte din lume
Mauna Kea din Hawaii are o altitudine de 4.205m deasupra nivelului mării. Totuși, cea mai mare parte a vulcanului se află sub nivelul mării. Prin urmare, dacă îl măsori de la bază la vârf, Mauna Kea are 10.203m, cu 1.355m mai mult decât Muntele Everest.
2. Atmosfera Pământului are granițe
Linia Karman este o graniță acceptată international, aflată la o altitudine de 100km deasupra nivelului mării. Deși atmosfera Pământului se sfârșește mult mai sus, această linie a fost recunoscută de The World Air Sports Federation ca graniță între atmosferă și spațiu.
3. Cel mai uscat loc de pe Pământ se află în Antarctica
Cei mai mulți cred că cel mai uscat loc de pe Pământ este Deșertul Atacama din Chile, unde nu a mai plouat de mii de ani. Totuși în Văile Uscate McMurdo din Antarctica nu a mai plouat de aproape 2 milioane de ani. Aici, vântul poate ajunge la o viteză de 320 km/h.
4. Apa dulce reprezintă numai 3% din totalul apei de pe Pământ
Mările și oceanele reprezintă 97% din apa de pe Pământ, dar ele au apă sărată, nepotrivită pentru băut. Restul de 3% este apa potabilă, din ghețari (70%) și Lacul Baikal (20%).
5. Cel mai vechi templu din lume are cam 12.000 de ani
Göbekli Tepe, cel mai vechi templu din lume, este localizat în sudul Turciei. Cercetătorii cred că scobiturile de pe stâlppi dovedesc că acum aproximativ 11.000 de ani o cometă a lovit Pământul și a provocat o scădere bruscă a temperaturii.
6. Luna a făcut cândva parte din planeta noastră
Cercetătorii suedezi sugerează că acum 4.36 miliarde de ani, Pământul s-a ciocnit cu masa planetară ipotetică Theia, cee ace a dus la formarea singurului satelit natural permanent al Pământului.
7. În 250 de milioane de ani, continentele se vor reuni
După cum știm, Pangea, un supercontinent care a existat acum 335-175 milioane de ani, s-a separat în două continente diferite, formând Laurasia și Gondwana. Mai apoi, cele două s-au despărțit formând cele șapte continente cunoscute azi. Oamenii de știință cred că grupul se va reuni în următorii 250-300 milioane de ani, devenind un singur supercontinent numit Pangaea Ultima.
8. Un organism unicelular a cauzat prima dispariție în masă
Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts propun o teorie despre dispariția în masa a aproximativ 90% din creaturile vii de pe Pământ. Conform acesteia, bacteria numită Methanosarcina a înflorit dintr-odată în oceane acum 250 de milioane de ani, declanșând singura extincție în masă a insectelor cunoscută. De asemenea, a oferit Archosaurs șansa de a evolua.
9. Cea mai mare parte a planetei noastre este mereu în întuneric
După cum știm, Oceanul Planetar ocupă 71% din suprafața planetei. Lumina soarelui nu ajunge la mai mult de 200m sub apă, așa că în adâncuri e mereu întuneric.
10. Și statele vecine pot avea o diferență de fus orar de 24 de ore
Deși American Samoa este la numai 2000 km de Insulele Line, diferența de fus orar dintre ele este de 25 de ore.
Citește și: 10 LUCRURI uimitoare care par FALSE la prima vedere
A fi om de știință e distractiv – faci experimente în fiecare zi, unele dintre ele fiind total nebunești. De exemplu, numeri furnicile de pe Pământ, îi ceri unui delfin să vorbească la telefon sau urmărești comportamentul fluturilor în timpul unui cutremur. Astfel de experimente pot dovedi fapte incredibile – iată câteva exemple:
1. Universitatea Oxford e mai veche decât Imperiul Aztec
Primii studenți au venit la Oxford în 1096, iar orașul stat Aztec Tenochtitlan a fost fondat în 1325. Asta înseamnă că universitatea e mai veche cu două sute de ani.
2. Când oamenii promit ceva, își încrucișează degetele mici. Asta înseamnă că cel care încalcă jurământul ar trebui să-și taie degetul mic
Acest gest e original din Japonia. În timpul perioadei Edo (1603-1868), clanurile de bandiți aveau un ritual care presupunea tăierea degetelor mici pentru a-și dovedi loialitatea. Abia mai târziu copiii au transformat această tradiție într-un joc.
3. Pe Jupiter și Saturn plouă cu diamante
Aceste planete au un adevărat cer acoperit de diamante, deoarece presiunea poate transforma carbonul în diamante. Mai întâi, fulgerele transformă metanul în carbon, care se întărește pe măsură ce cade, transformându-se în bucăți de grafit după 1.600km și în diamante după încă 6000km.
4. Există peste 1.6 m. de furnici pentru fiecare persoană pe Pământ
Mirmecologiștii estimează că pe Pământ trăiesc 1-10 cvadrilioane de furnici. Asta înseamnă că există peste un milion de astfel de insecte pentru fiecare persoană.
5. Pe lume există mai mulți flamingo artificiali decât păsări adevărate
Flamingo este o pasăre rară, dar este atât de frumoasă că mulți oameni ar vrea să o aibă în grădină. De aceea există de câteva ori mai multe păsări flamingo artificiale în întreaga lume decât există păsări vii. Există 2-3 milioane de flamingo adevărați și aproape 1 miliard de flamingo de plastic.
6. Pyrosome este un vierme imens care trăiește în ocean
Această creatură este denumită „unicorn de mare”. Este atât de rară încât nu a fost văzută decât de câteva ori. Pyrosome arată ca un vierme transparent imens, dar este de fapt format din mii de organisme care strălucesc în întuneric și se înmulțesc. Se crede că pot ajunge la dimensiunile unei balene albastre.
7. Mithridates VI nu ar fi putut să se otrăvească fiindcă era imun la otravă
Mithridates VI din Pontus lua încă din copilărie mici doze de otravă pentru a deveni imun la ele. În timpul revoltei, romanii au vrut să-l ia ostatic, iar el a încercat să se otrăvească, dar nu a reușit. Nu-i așa că viața e tare ironică?
8. Dacă am trăi complet în întuneric, am putea sta fără somn 36 de ore și am avea nevoie de 12 ore pentru a ne odihni.
9. Talpa piciorului nostru este la fel de lungă ca antebrațul tău, degetul mare e la fel de lung ca nasul, iar buzele sunt atât de lungi precum arătătorul
Tocmai ai verificat, nu-i așa? Acestea sunt proporțiile ideale folosite de artiști pentru a picta oameni. Modelul a fost identificat de Leonardo da Vinci.
10. Koala sunt singurele animale din lume cu o amprentă digitală unică, asemenea oamenilor.
Profesorul Maciej Henneberg de la Universitatea Adelaide, a dovedit că nu există diferențe între amprentele umane și cele ale unui koala.
Bonus: Poți supraviețui atacului unui rechin dacă stai liniștit
Dacă încerci să înoți și să fugi, nu vei reuși să ajungi prea departe. Abordarea corectă e să stai calm și să te miști încet. Stai cu ochii pe rechin constant. Când a trecut de tine, încearcă să găsești o cale de ieșire din apă. Dacă nu te poți îndepărta
Încercând să înoate departe nu va ajuta în situația esta. Comportamentul corect aici va fi să se miște încet, departe de calea de rechin, și stai calm. Stai cu ochii pe rechin. Când a trecut de tine, încercați să găsească o cale de ieșire din apă. Cu toate acestea, dacă nu te poți apăra și de a avea, ea a lovit pe branhii STI, ochi, sau vârful nasului său.
Citește și 10 DESCOPERIRI umitoare pe care nimeni nu și le poate explica
Istoria lumii e plină de mistere surprinzătoare. Nimeni nu va trăi suficient încât să le vadă pe toate rezolvate.
Iată 10 dintre cele mai controversate descoperiri ale momentului:
1. Păsările Moa
Păsările Moa erau păsări inapte pentru zbor ce trăiau în Noua Zeelandă și au dispărut în jurul anului 1500. Au fost ucise, conform unei teorii, de către poporul Maori. În secolul XX au fost descoperite rămășițe bine conservate.
2. Complexul Templului Saksaywaman, Peru
Zidăria perfectă a acestui templu vechi, terminată fără a se folosi vreo picătură de mortar e cu adevărat uimitoare. Nimeni nu știe cum a fost construit.
3. Poarta Soarelui, Bolivia
Aceasta se găsește în Tiwanaku, un oraș antic și misterios din Bolivia. Nmeni nu știe semnificația sculpturilor de pe Poartă. E posibil să aibă vreo legătură cu astrologia sau astronomia.
4. Peșterile Longyou, China
Acestea au fost scobite din gresie de mâini omenești. Deși pentru o muncă așa dificilă era nevoie de participarea a mii de oameni, în istorie nu există nicio informație despre aceste peșteri și construcția lor.
5. Obeliscul neterminat, Egipt
Obeliscul începuse să fie cioplit direct în piatră, dar se pare că apăruseră crăpături, așa că a fost lăsat în această stare neterminată.
6. Orașul subacvatic Yonaguni, Japan
A fost descoperit din întâmplare de instructorul subacvatic Kihachiro Aratake. Piatra din care este construit a fost scufundată în urmă cu vreo 10.000 de ani, cu mult înainte ca piramidele Egiptene să fie ridicate, pe când oamenii locuiau încă în peșteri și mâncau rădăcini comestibile.
7. Mohenjo-daro (Muntele Mortului), Pakistan
Nimeni nu știe cum de a fost distrus acest mare oraș și ce s-a întâmplat cu locuitorii săi.
8. L’Anse aux Meadows, Canada
Acest sit arheologic a fost o așezare fondată de vikingi acum o mie de ani. Existența lui indică faptul că marinarii scandinavi au ajuns în America de Nord cu mult înainte de nașterea lui Christopher Columbus.
9. Tunelurile din Vârsta de Piatră
Descoperirea unei rețele extinse de tuneluri subterane, care se întind pe toate Europa din Scoția în Turcia, arată că comunitățile de piatră de vârstă nu au fost pur și simplu vânători-culegători. Dar scopurile reale ale tunelelor sunt încă un mister. Unii cercetători cred că au fost folosite ca protecție împotriva animalelor de pradă, în timp ce alții cred că au oferit o modalitate de a călători în siguranță.
10. Sferele gigantice de piatră din Costa Rica
Acestea sunt intrigante nu numai datorită formei lor sferice perfecte, dar și datorită originii și scopului lor necunoscute. Au fost descoperite în 1930, iar legendele locale spuneau că ar conține aur ascuns, dar s-au dovedit a fi goale.